Un any més el Teatre Principal es vestirà de gala per coronar l’esportista i l’entitat més destacats de l’any 2024 a Sabadell. Pel que fa a les entitats, els finalistes són el CE Sabadell, el Cercle Sabadellès, CE Escola Pia, OAR Gràcia, Club d’Esgrima Jaume Viladoms, Club Tennis Sabadell, Club de Tir Sabadell, Joventut Atlètica Sabadell, Motor Club i Sabadell Pickleball Club. En els esportistes, enguany es presenta una 71a edició que serà la de més nivell de la història. Per primera vegada, entre els finalistes hi haurà dues campiones olímpiques. A més, quatre esportistes més van aconseguir medalla als Jocs de París, en aquest cas el bronze, i nou dels deu candidats al premi van participar a la major cita de l’esport mundial celebrada l’estiu passat.
A continuació us desgranarem els mèrits de cadascun dels esportistes que opten a guanyar el reconeixement d’enguany:
Maica Garcia
Waterpolista del CNS i la selecció espanyola
La gran referent del waterpolo estatal i del Club de l’última dècada i mitja, podria aconseguir el seu cinquè guardó i convertir-se en la més llorejada de la història de la Festa. El 2024 va ser peça clau en l’or olímpic a París de la selecció espanyola, amb un paper decisiu a semifinals i final del torneig, i també va tornar a liderar l’Astralpool Sabadell en la conquesta de la seva setena Champions com a capitana de l’equip. Actualment, es troba de baixa per embaràs. "És un dia màgic per a la ciutat i per a l’esport sabadellenc. Tant de bo pugui aconseguir el premi, però hi ha grans candidats, dones i homes. Guanyi qui guanyi gaudirem de la gala i el dia amb companys i amics”, afirma Garcia.

- Garcia, celebrant un gol / LL.F.
Judith Forca
Waterpolista del CNS i la selecció espanyola
Una de les grans figures del waterpolo internacional. L’esquerrana del Natació Sabadell va tornar a tenir un paper fonamental en la Champions de l’entitat i, amb la selecció, es va coronar com a campiona Olímpica. A la semifinal va ser la màxima golejadora i va tornar a estar entre les millors del torneig. Igual que la Maica, actualment no pot jugar per embaràs. "Rebre un reconeixement de la meva ciutat és un orgull. Estic molt contenta que es valori el fet que portem el nom de Sabadell arreu”, admet la waterpolista. Defensa el guardó que va aconseguir en l’anterior edició.

Edu Lorrio
Waterpolista del CNS i la selecció espanyola
Nascut a Madrid, però capità del KEIO CNS i sabadellenc d’adopció, és un dels líders de l’equip masculí de l’entitat des de fa algunes temporades. Va ser subcampió de tots els títols estatals amb el Club, tercer a l’EurCup i amb la selecció espanyola va guanyar l’Europeu amb una decisiva actuació a l’últim quart de la final, deixant la seva porteria a zero. També va formar part de l’equip que va anar als Jocs Olímpics i que va assolir un sisè lloc a París. "Estar entre els finalistes és motiu d'orgull. Per mi és un gran plaer poder representar el meu equip, l'esport, el Club i a tota la ciutat i m'omple de satisfacció formar part de tot això", assegura Lorrio.

- Lorrio, en un partit del KEIO CN Sabadell / Víctor Castillo
Sergi Cabanas
Waterpolista de la selecció espanyola
El sabadellenc va fitxar pel JUG Dubrovnik croat després de ser capità i referent del CN Sabadell. Amb el conjunt balcànic va guanyar la passada temporada la copa del seu país i també l’EuroCup, en què va eliminar el KEIO a les semifinals. Amb la selecció, igual que Lorrio, va guanyar l’Europeu i va ser part de l’expedició als Jocs Olímpics de París, amb el sisè lloc final. En totes les competicions va ser un jugador important de l’equip amb molts minuts a l’aigua. "Que tot i haver marxat a jugar fora, et continuin valorant, és maco i em fa sentir molt orgullós i feliç. Hi ha molt talent a Sabadell i és un honor estar entre els nominats amb el gran nivell d'esportistes que tenim”. Tot sembla indicar que la pròxima temporada tornarà a jugar de local a Can Llong. Cabanas ja va guanyar el guardó a la 69a Festa.

- Cabanas, en un duel amb la selecció / CEDIDA
Emma Garcia
Nedadora artística del CNS i l’equip espanyol
Una de les grans referents del duet mixt internacionalment. Durant l’any, va aconseguir dues medalles d’or en les proves de les World Cup i també va ser campiona d’Europa en el duet mixt tècnic a Belgrad. No va anar als Jocs perquè la seva disciplina no és olímpica. De fet, és l’única candidata al premi que no va competir a París. A final de temporada, va anunciar la retirada després d’una carrera exitosa amb una desena de medalles en grans competicions. "Estic molt contenta i orgullosa d'estar entre els finalistes un cop més. Ha estat un any molt intens, amb moltes competicions, i poder ser valorada amb tot el talent que hi ha a Sabadell és un honor", apunta Garcia.

- Garcia, a les instal·lacions del Club a Can Llong / LL.F.
Txell Ferré
Nedadora artística del CNS i l’equip espanyol
La gran promesa de la natació artística del Club Natació, en el 2024 va fer una passa endavant i es va consolidar a l’elit. Es va estrenar a la rutina acrobàtica del Mundial de Singapur i, després, va rebre la grata sorpresa de ser convocada als Jocs. Amb l’equip espanyol, la suma de les tres rutines va donar el bronze olímpic a la manresa abans de complir la majoria d’edat. També va ser campiona d’Europa amb l’equip tècnic a Belgrad. "Estic molt emocionada per la gala. Fa alguns anys que hi puc assistir, però vinc d'una temporada molt bona i em fa especial il·lusió", explica la jove nedadora artística.

- La jove nedadora, amb el bronze olímpic / CEDIDA
Òscar Salguero
Nedador del CNS i l’equip espanyol
És un de les grans figures de l’esport paralímpic. Durant una dècada ha estat el referent de la natació adaptada sabadellenca. Després d’un temps amb molts problemes físics i les lesions com a gran malson, a París, Salguero va sumar la seva tercera medalla en uns Jocs. Va ser en el relleu 4x100 estils mixt. El bronze també va servir per completar el triplet després de l’or de Rio i la plata de Tòquio. En la prova individual, els 100 m braça SB8, va ser sisè.

- Salguero, a la piscina de Can Llong amb la medalla olímpica / LL.F.
Sergio de Celis
Nedador del CNS i l’equip espanyol
El nedador balear del Club Natació es va erigir en el rei de l’hectòmetre a nivell estatal. De Celis va superar el seu propi rècord dels 100 lliure en diverses ocasions durant la temporada. Les seves grans marques li van valer per anar als Jocs Olímpics en què va competir en la seva especialitat en la prova individual i també va formar part del relleu del 4 x 100 lliure de l’equip espanyol amb un meritori novè lloc. També va ser or als 100 lliure del campionat d’Espanya. "Estic molt content per ser finalista i més veient la resta de candidats. És un orgull i un plaer que es valori el sacrifici i esforç que estic fent", afirma.

- El nedador, fent sonar la campana de Can Llong després d'un rècord estatal / Victor Castillo
Dani Fernández
Jugador d’handbol de la selecció espanyola
El sabadellenc juga a l’Stuttgart de la lliga alemanya i s’ha consolidat com un dels grans jugadors d’Europa en la seva posició. L’extrem format al Creu Alta va ser un dels jugadors més importants de l’equip estatal en la consecució del bronze olímpic als Jocs de París. Fernández va ser fix en la selecció i es va convertir en un dels màxims golejadors de la competició. A més, va ser escollit en el set ideal del torneig en la posició d’extrem esquerre.

- El sabadellenc, en l'entrega de medalles de París / CEDIDA
Ian Tarrafeta
Jugador d’handbol de la selecció espanyola
El sabadellenc format a l’OAR Gràcia i que actualment milita al Pays d’Aix de la lliga francesa va ser una de les peces clau del bronze olímpic de la selecció espanyola. En la posició de central, Tarrafeta va ser indiscutible en els esquemes de Jordi Ribera i va jugar un paper important, sent especialment decisiu en el partit de quarts de final, amb remuntada inclosa, contra Egipte. Amb el seu club, va ser el segon màxim assistent de la lliga francesa.

- Tarrafeta, celebrant amb la selecció / CEDIDA
En la resta de premis, la projecció esportiva la guanyaran Clàudia Muñoz (natació), Irene Asensio (bàsquet), Irene Casado (waterpolo), Tiago Carrió (waterpolo) i Xènia de la Puente (natació artística). El Joaquim Gorgori serà per a Aleix Parisé, el d'esport inclusiu per a l'OAR Specials, el premi a la dedicació a l'esport per a Josep Masip (president del Panathlon), l'organització d'esdeveniment per a la FC Atletisme pel Míting Internacional en short track, la promoció de l'esport femení per al Club Patinatge Artístic i el Club Patí Ciutat de Sabadell, la integració a través de l'esport per a la Fundació IDEA, tasca arbitral per a Marta Cabanas (waterpolo), la promoció de l'esport escolar per al Consell Esportiu del Vallès Occidental-Sabadell i també rebran un reconeixement el mateix Consell, el Can Rull RT i el Club Gimnàstic Catalunya pel seu 25è aniversari.
D'altra banda, l'excel·lència esportiva d'enguany anirà als esportistes amb vinculació a la ciutat que van aconseguir una medalla als Jocs de París. En total, tretze: sis d'or i set de bronze. També rebrà el seu tradicional reconeixement el CN Sabadell amb la menció especial per la seva dimensió com a entitat que el situa per sobre de la resta de clubs de la ciutat. Finalment, la gala reconeixerà el Club Gadex, els Falcons, el FS Sabadell Fem, la SC Colon i la UES per la promoció de l'esport.