El Teatre Principal obrirà les portes, un any més, a la nova temporada de música de cambra. El divendres, 4 d’octubre, la pianista japonesa Yukiko Akagi serà l’encarregada d’iniciar el cicle de concerts de Joventuts Musicals.
El cicle consta d'un concert de cambra cada mes a la sala gran del Principal (un divendres al mes a les 20h al Principal) i d'un concert al Saló del mateix teatre, en petit format (un dimecres al mes a les 19.15h). Aquesta temporada, d'octubre a desembre, hi haurà tres concerts a cada espai, a més d'un extraordinari al Gremi de Fabricants.
La presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell, Joana Soler, convida a gaudir “dels concerts, de la música i de les xerrades perquè això ens ajuda a créixer”. El regidor de cultura, Carles de la Rosa, expressa: “Gràcies a la col·laboració, tenim una seqüència molt llarga de música de cambra a la ciutat”.
Durant la temporada passada, els vuit concerts de cambra van sumar 1.536 entrades –uns 200 espectadors cadascún de mitjana– mentre que els de saló, tots junts, en van aplegar 729.
Els concerts
- El divendres, 4 d’octubre, s’inicia la temporada amb un recital de piano a càrrec de Yukiko Akagi. El programa de la pianista recull obres del compositor Benet Casablancas, tot establint un diàleg amb compositors als quals ha dedicat una obra o han servit de font d’inspiració. El concert comença amb Si, a Montsalvage, de Casablancas, i a continuació seguirà amb una obra de Xavier Montsalvage titulada Ritmes. Tot seguit, les obres de Casablancas combinades amb les de Frederic Mompou. El viatge per la música catalana arribarà al contrast de la música de Casablancas amb les grans obres del romanticisme de Liszt i Chopin. Una oportunitat per conèixer compositors de diferents segles.
- El divendres, 29 de novembre, Soireé. Gio Symphonia, sota la direcció de Francesc Prat, presentarà un programa variat i festiu basat en la tradició centre-europea de les orquestres de saló. Aquests conjunts instrumentals interpretaven música d’entreteniment, tant en salons civils com en sales de ball. La formació era molt variable, tant pel nombre de músics com pel tipus d’instruments que es feien servir. El nucli, en la gran majoria de casos, era un conjunt de cordes amb piano. Soireé. Gio Symphonia hi ha afegit la flauta (segons la tradició vienesa) i el clarinet (segons la tradició berlinesa), completant la fórmula del conjunt amb un acordió.
- El divendres, 13 de desembre, ressonarà al Teatre Principal la música medieval amb el Cant de la Sibil·la. Aquest drama litúrgic sobre el judici final, que reprodueix les profecies de Sibil·la d’Eritrea i que es canta durant la Missa del Gall, arribarà de la mà d’un quartet vocal –amb dues cantants sabadellenques: Laia Prat, soprano i Assumpta Cumí, mezzosoprano– i d’un conjunt instrumental. Interpretaran cançons que han sobreviscut gràcies a la tradició oral o al fet que van quedar anotades en còdexs antics. El públic també podrà sentir una selecció dels motets catalans medievals més captivadors i de diferents peces incloses en el Llibre vermell de Montserrat. Aquest concert neix d’una proposta presentada en el marc de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana.