Òpera Catalunya oferirà mig centenar de funcions per tot el país

El gener estrenarà 'Push!', una producció amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Escola Municipal de Música i un centenar de sabadellencs

  • Josep Oliu: "Banc Sabadell genera més valor per als seus accionistes com a entitat en solitari"
Publicat el 03 d’octubre de 2024 a les 18:09
Actualitzat el 04 d’octubre de 2024 a les 17:00
Després de ser profetes a fora, tocarà ser-ho a casa. La Fundació Òpera a Catalunya, amb el capítol a Estònia tancat, és a punt d'inaugurar una 37a temporada en què oferirà 51 funcions, començant per una nova producció de La Bohème, per continuar commemorant el centenari de la mort de Puccini. S'estrenarà el 16 d'octubre a la Faràndula, com no podia ser d'una altra manera, i en total es representarà en una dotzena de ciutats 16 vegades, un rècord. "Després del repte sense precedents que va suposar el festival de Saaremaa, que ens va fer créixer molt i vam mostrar el país com a motor cultural, ens centrem a continuar creixent a casa", ha expressat en la presentació Òscar Lanuza, director general de la companyia sabadellenca. Tosca tancarà el novembre l'any Puccini, que el febrer de 2025 deixarà pas a Nabucco, de Verdi, i Carmen, de Bizet, a l'abril. El nombre de funcions és, segons Lanuza, "jus per darrere dels grans coliseums lírics", com el Liceu o el Teatre Real de Madrid. La nova temporada comptarà amb sabadellencs en papers importants, com seran la soprano Laia Cladellas a La Boheme, el director Sergi Roca Bru comandant Tosca i el baríton Pau Armengol a Nabucco. "Fem pàtria", ha bromejat Jordi Torrents, director artístic d'Òpera Catalunya en substitució de Mirna Lacambra. "La Fundació és un luxe cultural d'un valor incalculable per Sabadell", ha afirmat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa.

L'Òpera comunitària 'Push'

La primera funció de l'any de la Fundació, però, serà l'últim cap de setmana de gener, Push! (Empeny!). És una òpera comunitària amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Escola Municipal de Música i un centenar de sabadellencs de diferents corals. És una obra de Howard Moody que narra com Simon Gronowski va escapar de l'Holocaust, gràcies a l’empenta de la seva mare, que el va fer saltar del tren. El text original ha estat traduït per Joan Sellent i la direcció artística anirà a càrrec de Dani Coma, tots dos de Castellar del Vallès.

Sense Mirna Lacambra

Serà la primera temporada sense la llegendària soprano al capdavant de la direcció artística, després que hagi deixat el càrrec als 91 anys. Tot han estat lloances per a ella. "És difícil calçar unes sabates així, després d'un lideratge tan fort", ha comentat Torrents, que ha reafirmat que la intenció és, com mínim, introduir un títol operístic menys conegut a la temporada. "Ha fet molt per a l'òpera, Sabadell i Catalunya", ha assenyalat el nou director general de Promoció Cultural, Xavier Fina. La directora de la Fundació Banc Sabadell, Sònia Mulero, s'hi ha referit com a "una activista i una emprenedora cultural".