Núria Ribas: "L'hora del pati és quan la Viquipèdia pateix més vandalisme"

Presidenta de l’entitat Amical Wikimedia

  • Núria Ribas: "L'hora del pati és quan la Viquipèdia pateix més vandalisme"
Publicat el 09 de novembre de 2024 a les 08:00
Actualitzat el 08 de novembre de 2024 a les 21:24

Hi ha qui segueix fervorosament un equip de futbol més enllà dels confins de la terra, qui fa trencaclosques de dimensions catedralícies i, per sort, qui farceix d’articles la Viquipèdia “per promoure el coneixement lliure, col·laboratiu i en català”. No són pocs voluntaris i fan una feina ingent: 1.200 membres actius i mig milió de registrats, més de 760.000 articles i 45 milions de cerques acumulades. La versió en català de l’enciclopèdia és la 5a web que suma més visites a Espanya. Durant aquest cap de setmana, organitzen una Viquitrobada al Centre Metal·lúrgic. Al capdavant, hi ha Núria Ribas, presidenta de l’entitat Amical Wikimedia.

En quin moment algú es fa viquipedista?

Moltes vegades la porta d’entrada és corregir una errada, una falta ortotipogràfica, una imprecisió... I t’hi aficiones creant o editant articles temàtics de camps que més o menys domines. D’un tema saltes a l’altre i vas a més. Després hi ha projectes, com escriure articles sobre Àsia o dones escriptores.

Però quina satisfacció aporta?

El coneixement que no hi és en català, l’has de buscar en una altra llengua. I el que existeix a Viquipèdia en català, és més probable que es divulgui en una altra llengua. Saps allò que es diu que ‘el que no anomenes no existeix’? Potser sí que existeix, però no es pot divulgar. Un 95% de la comunitat catalana ho fa per un tema de militància. La nostra peculiaritat és que som voluntaris amb molta consciència, aquesta és la nostra força. A Alemanya, per exemple, tenen 200 treballadors i a Itàlia.

I vosaltres?

Tenim un autònom a temps parcial. Però la versió catalana ocupa la 4a posició –de les 352 versions en llengües diferents– en el rànquing de qualitat, que es mesura en part per nombre de referències i allargada. Som la 20a llengua en nombre de contingut. Després de l’anglès, la versió en català va ser la primera a publicar un article.

I amb mig autònom. Això sí que és una estructura d’Estat!

La Viquipèdia està molt injuriada, però és una arma amb molt poder. L’accés al coneixement és poder. I nosaltres l’estem democratitzant.

I, a sobre, quants treballs d’institut que heu salvat.

Això també! Que sigui una porta d’entrada no està malament, és una enciclopèdia, però després has de ser crític amb les fonts o si trobes un punt de vista que no és prou objectiu. Però això també pot passar amb un llibre. No creem coneixement, l’aglutinem.

I a periodistes a complementar articles!

Només cal veure si hi ha un error en una entrada, la quantitat de mitjans que el reprodueixen.

Si qualsevol persona pot editar, pot sortir-hi qualsevol cosa?

Dins del miler de viquipedistes actius, n’hi ha una sèrie que sempre estan pendents de què es publica. La figura del patrullador es passeja pels canvis recents, ja que les edicions li surten marcades. Però no es fa des de la fiscalització ni des d’un vessant punitiu, sinó des de l’ajuda.

Hi ha gaires gamberrades?

Tenim detectat que entre les 10h i les 11h, durant l’hora del pati, és quan la Viquipèdia pateix més vandalisme.

Com es controla l’ortografia?

Hi ha bots programats que es dediquen a canviar automàticament alguns errors ortogràfics, com els accents diacrítics. I després tenim un perfil de voluntari que professionalment s’ha dedicat a la llengua i que potser no crea nous continguts, però es dedica a corregir-ne.

Hi ha crítiques per articles amb prejudicis o mirades parcials?

El punt de vista ha de ser neutral. Es batalla bastant perquè es facin servir fonts amb punts de vista oposats. I protegim determinats articles que són objectes d’allaus de vandalisme, com va passar sobretot durant el Procés. Només usuaris creats podien modificar biografies de polítics. Les guerres d’edicions estan prohibides, als usuaris se’ls bloqueja. Per això tenim una pàgina de discussions.

Quines entrades són polèmiques?

Cristòfor Colom té una de les discussions més àmplies i bizantines. Poso un altre exemple: un personatge públic era homosexual, però no era del tot públic, i té un hereu homòfob que ho esborra sistemàticament. Les xarxes socials estan plenes d’odi, la Viquipèdia no n’està al marge. Però és una comunitat bastant sana i dialogant.

Puc obrir la meva pàgina per dir que soc fantàstic?

No! I tampoc no pot fer-ho la teva família perquè és un conflicte d’interès. Ja pots tenir tres doctorats i un Nobel. I si una persona fa la seva biografia però no és rellevant, l’esborrem.

Qui ho esborra?

Editors a qui hem votat per la seva experiència, responsabilitat i compromís.

Us ha sortit una competència més àgil, la intel·ligència artificial.

Sí i no. Pel que fa a ortotipografia és genial, però pel que fa a contingut ha de madurar, sobretot en català. Té un biaix anglòfon i no té referències com la Viquipèdia.

Quantes hores s’hi dediquen els voluntaris?

Jo des que estic a la junta edito molt poc, ho trobo a faltar, em sap greu. Hi ha qui edita i corregeix mentre és al transport públic i qui hi dedica dues, tres o quatre hores diàries...

Tenim bons viquipedistes a Sabadell?

Tenim 45 viquipedistes que diuen al perfil que són de Sabadell, 116 al Vallès Occidental. Jo tinc localitzats usuaris com el Banyeres, el Kippelboy, l’Alister, el Lepticidium... Aquest últim porta 195 diumenges seguits proposant un tema perquè els altres viquipedistes hi aportin referències. El 2012 ja es va fer una trobada aquí a Sabadell que va estar molt bé.