“La bondat s’encomana més que la pesta”. L’escriptora de literatura infantil Anna Fité té talent per trobar aforismes que queden gravats a la memòria. En aquest cas, resumeix molt bé el missatge de l’obra de la 41a Trobada de Corals de l’Aplec de la Salut, Tarlà. Es representarà en doble sessió a la Faràndula el 9 de maig, a les 16h i a les 18h.
La cantata està inspirada en la seva novel·la Sopa de menta amb picarols, en què Fité fusiona dos personatges de llegendes populars gironines d’èpoques diferents. L’obra transporta els espectadors a l’any 1348, quan la pesta negra assotava Girona i els contagiats van ser tancats en quarantena. Segons diu la llegenda popular, un joglar anomenat Tarlà es colava a la zona restringida dels encomanats per entretenir-los. En aquesta obra, Fité fa coincidir –i enamorar–el joglar i la bonhomiosa Majordoma de Sant Narcís, que repartia sopa a les portes de la catedral entre els més desvalguts.
Francesc Membrives signa la música i la direcció de Tarlà, en què participen 400 alumnes d’escoles diferents repartits en dues sessions: Sant Nicolau, Vedruna el Carme, Teresa Claramunt, el Claret, Sagrada Família, Salesians, Joan Maragall i Joaquim Blume. En total, cantaran vuit cançons. “Tot i que el text és medieval, hem volgut que siguin músiques modernes que els engresquin, de pop i rock”, explica Membrives. Els cantants estaran acompanyats per piano, bateria, baix i guitarra.
Com a narradora, Mariona Ribas encarna la protagonista, la Sisa, una nena de 10 anys que rememora la història. El protagonista serà Xavi Clapés. A més, hi ballaran alumnes de l’escola de dansa KMY Studio i hi haurà projeccions dissenyades per l’escola Illa. “Aquest any és una cantata molt interdisciplinària”, coincideixen Membrives i Fité.
El nivell de la cantata no és gens baix. Membrives ha confeccionat cançons “que siguin capaços de fer, sense ser tous, i que gaudeixin”. Va dedicada “a tots els nois i noies que escampen pel món la seva alegria de viure”, anuncia l’escriptora. “Només de veure’ls assajar ja se’m posa la pell de gallina. És molt bonic veure alguns nens, que tenen l’edat de ser una mica gamberros, cantant com angelets, tan motivats”, s’alegra.
Cada any hi ha més demanda d’escoles que volen participar en la cantata. És un projecte transversal en què es forma des d’alumnes fins a professors, tothom implicat en el procés de creació de la cantata. Fa més d’un any que es prepara, amb reunions mensuals de docents de diferents escoles. “Els mestres han fet una feina impressionant”, destaca Fité.
S’ha escollit aquesta història per la bondat que transmeten els dos protagonistes de les llegendes. “Als nanos no els calen sermons, sinó referents. A través de la fantasia, es poden ensenyar bones actituds i comportaments”, ressalta.