ARA A PORTADA
-
-
L'impagable testimoni de les persones més longeves a casa nostra: "Veure el cent imposa!" Marc Béjar Permanyer
-
-
El món empresarial català avisa a Pedro Sánchez dels riscos de l'opa del BBVA al Banc Sabadell Redacció
-
El cardenal amb arrels a Sabadell present al conclave: "Ha estat un privilegi parlar amb Lleó XIV" Jan Cañadell Puigmartí
"The Backway": el que no veiem de les migracions

- Pluja en diferents moments del dia
Publicat el 07 d’octubre de 2018 a les 07:30
Actualitzat el 08 d’octubre de 2018 a les 12:11
Des de fa uns anys, la crisi migratòria és un dels temes estrella a Europa. Però sempre des d’una vista d’arribada, des de la percepció del continent. “The backway” és un projecte de Ruido Photo, amb la col·laboració de periodistes com Xavier Aldekoa i Agus Morales, que han fet un seguiment de les principals rutes d’immigració que utilitzen milers de persones subsaharianes, allò, que com diu un dels seus autors, Edu Ponces, “no es veu als nostres mitjans”.
Al llarg dels dos anys que ha durat el projecte, els fotògrafs Edu Ponces, Pau Coll i Toni Arnau han viatjat per la “backway”, la principal ruta que segueixen les persones subsaharianes per arribar al Mediterrani central. Gambia, Senegal, Sierra Leona, Ghana, Mali, Níger i Nigèria, des d’on creuen a Líbia, la zona menys coneguda i on “comença la part salvatge” de la ruta, segons explicava Ponces. Els periodistes tenen vetat l’accés al país, on actualment actuen quatre exèrcits diferents i es produeixen vulneracions dels drets humans com el tràfic d’esclaus, les tortures, els segrestos o els assassinats.
“La idea era sortir del Mediterrani i explicar que és el que passa abans d’arribar-hi”, explicava Ponces. La majoria fugen de països sense oportunitats, o amb conflictes bèl·lics, i s’enfronten a una ruta plena de perills, per arribar a una Europa que veuen com una solució.
També hi ha perfils de persones com el Mubarack Abdaha, un sudanès que va ser esclavitzat a unes mines d’or a Líbia; o familiars que queden al país d’origen i desconeixen l’estat dels que van marxar. Al final de l’exposició hi ha imatges d’un rescat al Mediterrani fet pel vaixell “Open Arms”.
L’exposició serà itinerant, i anirà passant per diferents municipis de tot Catalunya. Tots els perfils amb els que van treballar els autors, es poden consultar al seu web.
Notícies recomenades
-
Sabadell FOTOS | Floreix la primavera a Can Feu-Gràcia
-
Sabadell El Bisbe del Vallès celebra la tria de Lleó XIV: "Han estat significatives les seves primeres paraules, desitjant la pau de Crist Ressuscitat”"
-
Sabadell Milloren el sobreeixidor del riu Ripoll a Jonqueres per reduir l'erosió de l'entorn natural
-
Sabadell Quan la jubilació es transforma en ajuda pels altres: "M'agrada fer voluntariats"