MAPES 14-F: Què va votar el teu veí? Els resultats, carrer per carrer

Els resultats de les eleccions catalanes carrer per carrer revelen una ciutat totalment polaritzada. El suport sobiranista es mou entre un 9% i un 81% segons la zona

  • Coneix el tractament amb ozó per combatre el dolor de lesions múscul-esquelètiques
Publicat el 20 de febrer de 2021 a les 23:01
Actualitzat el 22 de febrer de 2021 a les 14:51

L’independentisme va superar l’unionisme a Sabadell per primera vegada en les eleccions catalanes del diumenge passat. Les candidatures a favor de l’Estat propi –ERC, Junts, CUP, PDeCat– van fer rècord (46,3%), mentre que les opcions constitucionalistes –PSC, Vox, Cs, PP– es van quedar a prop, amb un 44,1%. La fotografia electoral del 14-F mostra una ciutat dividida en dues meitats: 37.074 independentistes, 35.342 constitucionalistes i només 7.698 veïns a favor de terceres vies (En Comú Podem i minoritaris). I aquesta polarització es veu en els resultats globals, però sobretot quan s’analitzen carrer per carrer.

Clica a un dels mapes disponibles, carrer per carrer: partit guanyador, vot independentista, participació i suport al PSC. Si visualitzes des del mòbil, prem la pestanya Legends per visualitzar el mapa.

El contrast és visible sobre el plànol. A l’illa de cases entre els carrers de Torras i Bages, Unió i Sant Cugat (al Centre), els independentistes van sumar vuit de cada deu vots (81,8%), el màxim registrat a Sabadell. A l’altra banda del Ripoll, trobem l’exemple a la inversa: als voltants de la plaça d’Entrepeñas (Torre-romeu) amb prou feines van aconseguir el 9%. Allà Vox (12,9%) en solitari treu més vots que ERC, Junts i la CUP conjuntament.

Fent un passeig més llarg per la ciutat, s’evidencia que la participació de mínims (52,7%) no ha fet trontollar les dinàmiques de vot de les eleccions del 2017. El Centre, la Creu Alta, l’Eixample, Gràcia, Can Feu i Hostafrancs tenen vot independentista, i a més amb grans suports (entre el 55 i el 80%), mentre que a la resta de la ciutat s’hi oposen majoritàriament i en alguns casos de forma contundent: a Ca n’Oriac, Torrent del Capellà, Can Puiggener, Torre-romeu i el Poblenou, els partits constitucionalistes (PSC, Vox, Cs i PP) superen el 70% dels suports.

Centre-perifèria

Pel que fa als guanyadors, Sabadell també mostra una dinàmica de vot diferenciada entre els barris cèntrics i els perifèrics. Al centre històric, la victòria és de Junts (amb suports superiors al 40%), mentre que a la resta del Centre, Can Feu i Gràcia guanya ERC (oscil·la entre el 30 i el 40% dels vots). A la resta de la ciutat, el PSC s’imposa amb claredat on fa quatre anys havia guanyat Ciutadans i on Vox ha trobat el seu calador de vots. Les diferències entre el centre i la resta de barris no és pròpia de Sabadell. En les grans ciutats, com Terrassa, Badalona i Granollers, la independència només és majoritària als centres històrics.

Participació mínima als barris del sud

La meitat dels sabadellencs (47,3%) es van quedar a casa el passat 14 de febrer. L'abstenció va batre un rècord per la Covid i el canvi d'escenari polític respecte al 2017. La caiguda de la participació es va notar arreu de la ciutat, però especialment als barris del sud i l'est de la ciutat. A Campoamor, Espronceda, les Termes, Torre-romeu i el Poblenou, la participació amb prou feines va ser d'un terç del cens electoral. Només al Centre, la Creu Alta i Gràcia es va superar el 60%.

https://www.diaridesabadell.com/2021/02/14/resultats-eleccions-catalanes-sabadell/