Sabadell veu a l’horitzó la construcció de la primera residència per a gent gran pública de Sabadell, un deute que la Generalitat tenia amb la nostra ciutat des de fa més de 20 anys, en un moment en què la gent gran representa un gran gruix de la piràmide poblacional. Els sabadellencs que superen els 65 anys d’edat representen una quarta part (24,2%) de la població, una xifra molt allunyada dels registres de fa una dècada, quan aquest grup representava el 17%, segons dades de l’Idescat i de l’informe de població de Sabadell.
“La meva àvia va ser una de les primeres persones a reivindicar la residència. Va morir i no només mai va veure la primera pedra, sinó que mai va poder accedir a una plaça a Sabadell”, lamenta la
Cristina López, una veïna d’Espronceda. Ara, però, malgrat la mirada escèptica d’alguns veïns que fa més de 20 anys esperen l’equipament i desenes de promeses incomplertes,
la residència té projecte i tempos. Ara –i per primer cop– la Generalitat té ja la llicència d’obres per construir la residència pública de Sabadell.
A principis del 2025 el solar del carrer Diego de Almagro serà escenari de la primera pedra que aixecarà la residència pública de Sabadell, segons les previsions del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya. I es finança amb
fons europeus Next Generation, amb un pressupost superior als 11 milions d’euros.
[caption id="attachment_290751" align="aligncenter" width="700"]

Imatge virtual de la residència del sud / CEDIDA[/caption]
Les obres de construcció de la residència pública i centre de dia del sud de Sabadell començaran durant els primers mesos del 2025, com ha assegurat el departament
de Drets Socials al Diari, i es calculen uns 18 mesos de construcció. “Ara la Generalitat avança amb la licitació de les obres, esperem veure aviat la residència”, anuncia Eloi Cortés, portaveu del govern.
Des de la Generalitat corroboren les dates: “Tindrem la residència finalitzada el 2026 amb totes les funcionalitats”, sostenen des del departament. Mentre la població continua envellint a la ciutat, Sabadell celebra l’arribada imminent de la residència pública –la primera a la nostra ciutat– i veïns reivindiquen treballar per a un segon equipament i
“cobrir el dèficit històric amb Sabadell”.
Dèficit de places
La residència pública i centre de dia del sud de Sabadell comptarà amb 80 places residencials i 20 places de centre de dia, ampliables fins a 30. Sabadell és l’única ciutat de Catalunya de més de 200.000 habitants que no té una residència pública per a persones grans. Tampoc no disposa de cap plaça pública subvencionada totalment per la Generalitat, tot i que sí concertades.
Segons dades de Sabadell En Comú Podem —que va tornar a portar al ple recentment el deute de la Generalitat amb Sabadell respecte a la residència pública—, les places privades a la nostra ciutat han augmentat de 781 el 1999 a 1.440 el 2022, i continua sense haver-hi cap de pública. Segons l’Idescat, el 2023 Sabadell disposava de 1.594 places residencials.
Així, a Sabadell hi viuen 42.679 persones de més de 65 anys —12.880 de més de 80 amb dades del 2023— i un total de 1.594 places privades o concertades a la ciutat. Un total d’una plaça per a cada deu persones de més de 85 anys, aproximadament. I el preu mitjà per accedir a una residència privada a Catalunya es troba al voltant dels 2000 euros mensuals.

“Hi ha un dèficit històric de places. I la nova residència no els cobrirà completament. És per això que reivindiquem que es compleixi el conveni de 2006, on es comprometien també a fer un equipament a Can Llong”, recorda Fernando Francisco Méndez, des de la Plataforma per la Residència Pública i l’associació de veïns d’ Esponceda. “Que no ho facin és una falta de respecte i desconsideració a tots els veïns que van lluitar durant anys perquè això fos realitat”, afegeix.
De fet, la situació està molt allunyada del que viuen altres municipis catalans similars. Terrassa té disposa de 171 places públiques i 1.202 places privades o concertades. Badalona, 196 places públiques i 611 privades. O l’Hospitalet de Llobregat, amb 264 de la Generalitat i 795 de pagament, segons els registres del 2023.
Una lluita amb història
L’equipament estarà enllestit previsiblement el 2026, com afirmen des de Drets Socials. Vint anys després de la signatura del conveni per a les residències públiques, no només de Diego de Almagro, sinó també una segona al barri de Can Llong. I és que la reivindicació ve de lluny, i s’ha trobat amb entrebancs i acords que han acabat sent paper mullat al llarg d’aquests anys.
“L’any 2000 vam començar a reunir-nos els veïns per plantejar aquesta manca de serveis. Aquell any, ja costava quasi 2.000 euros mensuals una residència”, recorda Fernando.
“Vam parlar dels pisos tutelats, però també era molt important per a nosaltres la construcció de places residencials públiques”, recorda. Del 2002
al 2004 es va treballar per a la signatura del conveni. Mobilitzacions, reunions... I encara esperem la residència”, apunta.
[caption id="attachment_217978" align="aligncenter" width="700"]

Solar on es construirà la residència pública de Sabadell / LLUÍS CLOTET[/caption]
Anys més tard, van arribar compromisos incomplerts. La residència mai es va executar, el projecte va quedar aparcat el 2010. El 2019, Generalitat i Ajuntament signaven un acord no vinculant per cofinançar aquest equipament. Amb el canvi de govern municipal, però, el projecte de la residència queia i reclamaven a la Generalitat que se’n fes càrrec de la inversió.
En quin punt estan les obres?
Ara, el servei de projectes i obres del Departament està
en procés de licitació dels concursos d’obra. És el moment en el que les empreses presentaran les seves ofertes. Serà aleshores quan s’adjudicaran les obres i, a continuació, es duran a terme. Es calcula, doncs, que les obres començaran màxim el març de 2025, segons el calendari previst. I s’hi podrà inaugurar ja el 2026.