Fins ara, el diagnòstic d’un càncer de recte sovint implicava una operació agressiva, com l’extirpació del recte, seqüeles permanents, possibles complicacions sexuals, i en bastants casos, la necessitat de portar una bossa intestinal. Però això podria començar a canviar gràcies a un estudi que s’ha liderat des de Sabadell. L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí ha demostrat que un tractament que combina la químio-radioteràpia local seguida d’una cirurgia local poc invasiva. “Aquest canvi d’estratègia és molt important atès que es tracta d’un tractament mínimament invasiu que permet preservar el recte en la majoria dels pacients”, ha destacat Xavier Serra-Aracil, líder del programa, investigador i cirurgià del Taulí. L’estudi –anomenat TAUTEM– ha comptat amb la participació de 17 hospitals i 173 pacients, fet que el converteix en el més rellevant dut a terme fins al moment.
Científics internacionals aplaudeixen l'estudi
Segons les dades recollides, aquesta nova estratègia conserva la mateixa eficàcia per eliminar el càncer que la cirurgia radical tradicional, però am

- El doctor Xavier Serra-Aracil, líder de la investigació
- Cedida
Ara, reconeguts cirurgians han valorat la rellevància de l’assaig clínic liderat per Serra-Aracil en l’editorial d’una revista científica de reputació internacional. Feliciten l’investigador “per ampliar l’evidència científica que dona suport a la desintensificació quirúrgica en el càncer de recte”, i destaquen que aquest nou enfocament pot “dur cap a una medicina personalitzada en aquests casos, combinant seguretat oncològica i qualitat de vida”.
Més de deu anys d'investigació
El càncer colorectal és el tercer més comú al món i el segon en mortalitat entre les persones de més de 50 anys. L’estudi TAUTEM es va iniciar al 2009 i al 2023 es van publicar els primers resultats d’aquesta nova estratègia de tractament.