L'entorn del sobreeixidor del riu Ripoll a Sant Vicenç de Jonqueres s'està millorant amb una inversió d'uns 226.000 euros per part de l'Ajuntament i que han presentat in situ aquest divendres el tinent d'alcaldessa Lluís Matas, la regidora de Transició Ecològica, Sílvia Garcia, i el director general d'Aigües Sabadell, Lluís Jordan. Les obres estan a punt d'acabar i es preveu que estiguin enllestides a final de maig.
El tinent d'alcaldessa Lluís Matas ha subratllat la combinació de les actuacions que s'estan impulsant al riu Ripoll. D'una banda, amb les millores en paisatge i natura i, de l'altra, al voltant de l'economia, la formació i el coneixement amb canvis com la modificació dels usos admesos aprovada al darrer ple. Per la seva part, la regidora Sílvia Garcia, ha destacat que "tota la vegetació és autòctona i, per això, s'han retirat espècies invasores com la canya americana". Amb aquesta intervenció, ha afegit, "fem que millori el sistema de difusió i que tota l'aigua arribi al riu de forma paulatina".

- Està previst que les obres acabin a finals de maig
- Víctor Castillo
Per la seva part, Lluís Jordan ha destacat que amb actuacions com aquesta "ens avancem als requeriments que vindran de la Unió Europea perquè no hi hagi abocaments als rius o altres medis naturals". El director d'Aigües Sabadell ha apuntat que "el 2020 ja vam ser pioners amb la instal·lació d'aquests sistemes de retenció de sòlids que per mala sort o mal ús arriben a la xarxa de clavegueram, ja sigui perquè llancem al bany residus sòlids que no tocarien, que a vegades són tovalloletes, però també al carrer quan llancem algun paper a terra, això acaba passant pels embornals de recollida d'aigua de la pluja i, si no poséssim aquests sistemes de retenció, acabarien al riu i perjudicant la seva biodiversitat".
La intervenció consisteix a reduir l'impacte de la pluja a la llera del riu. Ara s'està acabant de construir una escullera de protecció del sobreeixidor, que canalitzarà les aigües en períodes de pluja cap al sistema de tractament natural de les aigües que s'ha obert en paral·lel al curs actual de l'aigua. També s'han instal·lat malles filtrants que eviten que els residus sòlids com tovalloletes acabin al riu.

- El tram en què s'ha fet l'actuació
- Víctor Castillo
El projecte ha consistit a implementar algunes solucions de bioenginyeria de les anomenades solucions basades en la natura per reduir l'erosió provocada per l'impacte de la pluja i afavorir la biodiversitat en la llera fluvial. En aquest sentit, s'han eliminat més de 800 metres quadrats de canya americana i altres espècies invasores, s'han sembrat uns 3.000 metres quadrats de superfície, plantat una vintena d'arbres com salzes i pollancres i mig miler de plantes arbustives com lliris grocs, canyís i càrex. Amb la vegetació es preveu contribuir a la depuració natural de l'aigua pluvial.
El col·lector de Sant Vicenç de Jonqueres és considerat un dels més importants de la ciutat i recull les aigües pluvials i residuals de bona part dels barris de Can Deu, Sant Julià, la Plana del Pintor, Torrent del Capellà i Torreguitart. Les obres les duen a terme Aigües Sabadell i l'empresa Naturalea, de Castellar del Vallès.