A Sabadell, hi viuen 72 persones de 100 anys o més. Les anomenades persones centenàries al cens municipal. N’hi ha deu més que fa una dècada. És un fet que cada cop vivim més anys. Segons les últimes dades, l’esperança de vida a Catalunya ha arribat als 83,7 anys, una xifra que suposa gairebé sis anys més que la registrada el 1992. “Diferents estudis han demostrat que l’esperança està creixent a un ritme de 0,25 anys per any, o dit d’una altra manera, cada quatre anys, guanyem un any de vida”, explica Joan Garcia, investigador del Centre d’Estudis Demogràfics.
Les dones, força més longeves
Una realitat, però, molt esbiaixada si parlem d’ells o parlem d’elles. Tornant a dades municipals, a Sabadell hi ha 7.073 persones de més de 85 anys. Un 67,5% (4.769) són dones i un 32,5% (2.304) són homes. Les dones continuen vivint més que els homes, amb una esperança de vida mitjana de 86 anys davant dels 81 anys dels homes. “Tot i que durant un temps semblava que la diferència s’escurçaria perquè les dones estaven adquirint alguns hàbits de salut, diguem-ne perillosos i més habituals entre homes, la bretxa entre gèneres en l’esperança de vida es manté”, manté l’estadista. Aquest fenomen, a més, es veu reflectit en les xifres de persones centenàries: més del 80% són dones.
Segons les darreres dades de l’Idescat, a Sabadell quasi un 20% de la població té 65 anys o més. Mentre aquesta xifra s’ha anat engreixant amb els anys, la dada de població infantil –de 0 a 15 anys cada vegada és més minsa. Fa tres dècades, al municipi hi havia un 6% menys de població gran i un 3% més de població infantil.

- Dades a Sabadell
- Idescat
Una població envellida
L’envelliment de la població es produeix en un context de baixa natalitat, i això crea una piràmide poblacional invertida que afecta directament la sostenibilitat del sistema. “És positiu que visquem més anys, però cal preguntar-nos com sostindrem el sistema de pensions i, sobretot, el sistema de cures”, alerta Garcia. Mentrestant, la natalitat a Sabadell –i a tot el país– segueix en caiguda lliure. Al municipi ha caigut un 27% en una dècada.
Amb famílies cada vegada més petites, el model tradicional de cura familiar es veu tensionat. “Això fa que les residències, els centres de dia i altres serveis guanyin protagonisme en un sistema que fins fa poc era clarament familiarista”, explica l’expert. En dades de Sabadell, tres de cada deu persones grans tenen algun grau de dependència. Amb tot plegat, Sabadell es fa gran: avui acull 14.376 que deu anys enrere. La població ja s’enfila als 222.190 habitants.