ARA A PORTADA
-
-
Publicades les notes de tall 2025 per a la universitat: quines són les més altes? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
Núria Aymerich, nova responsable del Comissionat Especial per a la Competitivitat Industrial i de la Pime Redacció
-
Reunions i "interès", però "sense diners" per posar llum al refugi del Pau Vila Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
El bloc ocupat Guillem Agulló, a l'espera de judici: "No sabem on anirem després" Aleix Pujadas Carreras
La UAB constata que la reproducció de senglars es frena amb vacunes anticonceptives

- La UAB constata que la reproducció de senglars es frena amb vacunes anticonceptives
Publicat el 29 de novembre de 2021 a les 13:03
Actualitzat el 29 de novembre de 2021 a les 15:40
Una investigació liderada per la UAB ha constatat que injectar vacunes anticonceptives als senglars és una eina que funciona per reduir-ne la població, especialment si s'utilitza en exemplars de femelles joves. És la principal conclusió d'una recerca iniciada el 2017. Des d'aleshores, s'han vacunat 192 senglars dels parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i els investigadors han detectat que el vaccí funciona "gairebé de forma permanent" en les femelles en època de pubertat, mentre que les adultes necessiten noves dosis al cap d'un any. En el cas dels mascles, l'eficàcia és menys evident. A partir del 2022, l'estudi entra en una nova fase en què s'analitzarà el comportament dels animals joves en un perímetre tancat.
L'investigador de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB i director de l'estudi, Manel López Béjar, ha recalcat que la prova pilot iniciada fa quatre anys "no pretenia reduir la població" de senglars, sinó comprovar si la vacuna Gonacon és una eina efectiva per controlar el nombre d'exemplars. López Béjar ha celebrat que els primers resultats són "positius" per afrontar un pla de reducció d'aquesta espècie per evitar accidents.
El projecte ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, principal institució promotora, i ha estat coordinat pel Grup d’Investigació sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB. Hi han participat també membres del National Wildlife Research Centre (NWRC) dels EUA, de l’Animal and Plant Health Agency (APHA) de Gran Bretanya i de The Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control.
El vaccí injectat durant la recerca que té un doble efecte: inhibir el desig sexual i evitar els cicles reproductius. En el cas de les femelles, s'ha analitzat l'efecte que la vacuna ha tingut entre quatre mesos i tres anys després de ser injectada, i s'ha constatat que "el tractament és efectiu en tots els casos". López Béjar ha assenyalat que hi ha indicis d'un efecte "permanent" en els exemplars al voltant de la pubertat, mentre que en els adults hi ha pèrdua d'eficàcia al cap d'un any "i cal fer una revacunació".
"El principal efecte que pot tenir la vacuna a l'hora d'evitar un increment de població és aconseguir incidir en la primera reproducció", ha explicat el director de l'estudi, que ha assegurat que els resultats obtinguts entren dins les primeres hipòtesis que es plantejaven. "El més important és atacar la fertilitat dels exemplars joves per evitar una primera reproducció o bé endarrerir-la", ha recalcat.
Notícies recomenades
-
Vallès Set detinguts en diversos dispositius a establiments i obres del Vallès Occidental
-
Vallès Els cinc consells dels experts abans d'agafar la bici
-
Vallès "El Vallès és un dels llocs amb més possibilitats de Catalunya per als amants de la bici"
-
Vallès Els plans del cap de setmana a la comarca: què es fa el teu municipi?
-
Vallès MAPA | Així han evolucionat els preus de lloguer en l'últim any al teu municipi
-
Vallès Baixen els preus de lloguer al Vallès (-1,4%) en l'últim any: On són els pisos més cars? I els més assequibles?