Opinió

Estiu i soroll

Article de Josep Mercadé, periodista

Aquesta setmana comença oficialment l’estiu, però ja fa dies que patim un dels efectes més nocius com és l’augment del soroll. La contaminació acústica és un problema que pateixen les zones urbanes que incrementa els seus efectes amb l’arribada de la calor. Malauradament hi ha més consciència amb la contaminació ambiental que amb la provocada pel soroll. Les activitats al carrer, que tanta vida donen a les ciutats i als pobles, tenen com a contrapartida uns efectes també en la salut de les persones. Deixant de banda les festes de tota mena que es celebren a l’estiu i que, lògicament, provoquen soroll, cal fixar-nos en altres aspectes que contribueixen a incrementar la contaminació acústica. El trànsit és un dels principals desencadenants del soroll a les ciutats. Durant el dia, la intensitat de pas de vehicles en algunes vies fa que viure-hi a prop sigui molt incòmode. En aquest sentit, la pacificació del trànsit que practica l’Ajuntament de Sabadell en algunes zones contrasta amb l’augment de vehicles de pas. Això es deu a la manca d’infraestructures que permetin foragitar aquest flux de trànsit cap a l’exterior de la ciutat.

A les nits d’estiu aquest problema es multiplica i s’hi afegeixen els comportaments incívics d’alguns conductors. La senyalització de velocitat màxima a 30 km per hora en determinats carrers no sempre és respectada, la qual cosa fa alterar el descans dels veïns.

A Sabadell disposem d’una ordenança reguladora del soroll aprovada el 21 de desembre del 2010, que regula tot el que fa referència al comportament de la ciutadania respecte a les alteracions provocades pel soroll. En aquesta disposició es diu ben clar que els conductors no han de forçar les marxes ni incrementar el volum de la música. Això no obstant, aquests preceptes no sempre es compleixen. Al soroll dels vehicles privats cal afegir-hi els de les urgències i serveis públics (ambulàncies, bombers, policies, etc.) que, seguint els protocols establerts, aporten la seva dosi de soroll diürna i nocturna.

De tota manera, un dels principals conflictes en la contaminació acústica el generen els veïns. L’article 19 de l’ordenança municipal ho diu ben clar: Cal abstenir-se de fer soroll entre les 21 hores i les 8 del matí. Aquesta obligació es compleix pel que fa les obres, però en les activitats a l’aire lliure difícilment es manté aquest criteri. Si un veí fa més soroll del compte i un del costat se li queixa, ja s’ha liat la troca. I és a les nits d’estiu quan aquests problemes amb el veïnat s’incrementen. L’ordenança de l’Ajuntament disposa d’una gradació de sancions, segons siguin lleus, greus i molt greus. Els imports aplicables van des dels 900 euros fins els 300.000. En els casos més greus, fins i tot comporten la suspensió de l’activitat en el cas de les indústries, mentre que les altres dues sancions més aviat són particulars. Com en altres situacions, l’Ajuntament ofereix mediació a través dels Serveis de Mediació Comunitària, però cal preguntar-se si ens creiem que la contaminació acústica pot afectar la nostra salut. A partir d’aquí cal apel·lar als valors de civisme, convivència i solidaritat encara que, a vegades, ens sonin a conceptes massa gastats.

Comentaris
To Top