Ciutat

El ple rebutja substituir la plaça d’Antoni Llonch per la de l’U d’octubre

El ple rebutja substituir la plaça d’Antoni Llonch

Vista aèria de la plaça d'Antoni Llonch / ÓSCAR ESPINOSA

El ple ha rebutjat el canvi de nom de la plaça d’Antoni Llonch per la de l’U d’octubre, amb el canvi de vot d’última hora del PDECat. La moció que proposava el canvi ha tingut el suport d’ERC, la Crida, els regidors no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch i, per sorpresa, de la regidora del PDECat Sílvia Renom. Els altres tres regidors del PDECat s’han abstingut després d’un canvi en el sentit del vot que el D.S. ha avançat a mitja tarda. Unitat pel Canvi, PSC, Guanyem, Ciutadans i PP han votat en contra de la proposta. Per tant, la votació s’ha rebutjat per 11 vots a favor, 3 abstencions i 12 en contra.

La decisió dificulta, a hores d’ara, que Sabadell pugui dedicar una plaça a l’1 d’octubre. Ara la proposta pot arribar a través de qualsevol partit, persona o entitat, que la pot presentar -com qualsevol altra- a la Comissió del Nomenclàtor, que estudiaria la proposta i faria un informe que elevaria a la Junta de Govern Local, l’òrgan que té la potestat per aprovar els canvis de noms dels carrers i on assisteixen els portaveus de tots els partits de govern.

Entre els proposants, les mirades estaven posades en els quatre regidors del PDECat i, en concret, en el seu portaveu al ple, Carles Rossinyol. El mateix Rossinyol ha explicat que s’han replantejat el sentit del seu vot després de rebre “moltes trucades de gent que no se sentia còmode” traient el nom d’Antoni Llonch. Rossinyol ha assegurat que en un primer moment, quan van donar suport a la moció i la van subscriure, la van “valorar incorrectament”. El regidor nacionalista ha mantingut que cal buscar un espai per dedicar-lo a l’1 d’octubre, un espai que “ha de servir per cohesionar i ampliar la base”.

També signant de la moció i en representació dels dos regidors no adscrits, Lluís Monge ha assegurat que a ells també els han trucat, i ha etzibat a Rossinyol que “a Sabadell hi segueix havent una gent que agafa el telèfon i fa o desfà”.

Per la seva part, el portaveu municipal d’ERC, Juli Fernàndez, just abans de la votació, ha dit a Rossinyol i la resta de regidors del PDECat que “aquesta moció cerca un reconeixement a aquesta gent [que va fer possible l’1-O], no si divideix o no. Feu el que cregueu, però impedir-ho us allunya una mica més d’això i us apropa una mica més a allò [en referència a la banda on seuen PSC, Ciutadans i PP].

El govern, dividit

Si bé ERC i la Crida han votat a favor de la moció, Unitat pel Canvi (UpC) i Guanyem, les altres dues forces del quatripartit, han votat en contra. La portaveu de la Crida Glòria Rubio ha reivindicat el referèndum; “l’1 d’octubre va passar; dos milions de persones van anar a votar sí o no? Va passar”, i ha assegurat que els que voten contra la moció “volen esborrar la memòria”.

Per la seva part, tant el portaveu d’UpC, Joan Berlanga, com de Guanyem, Miquel Solertambé ha reivindicat el dret a decidir, però s’han mostrat contraris a canviar el nom de la plaça. UpC ha votat en contra perquè la consideren “no adeqüada” en tractar-se d’un episodi que no s’ha acabat, perquè no els han agradat les formes, en referència al paper de les Jornades i la Comissió del Nomenclàtor, i per “responsabilitat”; “no és moment de tenir una victòria a la via pública”, ha reclamat.

D’altra banda, Miquel Soler, de Guanyem, ha esgrimit que “la música sonava bé”, el fet de dedicar un reconeixement a les persones que van fer possible el referèndum, però ha assegurat que “saltem de l’1-O al 155, i entremig van passar moltes coses que ens van distanciar, com el 27-O”.

PSC, Cs i PP, en contra

Des del PSC, Josep Ayuso ha reivindicat que “l’1-O no hi ha res a celebrar” perquè es tracta d’un episodi que “no té legitimitat jurídica” i ha demanat que es retirés la moció.

Per la seva part, el des d’avui portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, ha criticat que es tracta d’una moció “tramposa, desafortunada”, a la que li faltava “legitimitat democràtica d’origen”, mirant directament als regidors no adscrits ex-PSC que hi votaven a favor, mentre que el grup que els hi va donar l’acta, no, de manera que la moció tenia opcions de prosperar.

El regidor del Partit Popular, Esteban Gesa, ha assegurat que a molts veïns de Sabadell aquesta proposta no els agrada i ha etzibat al govern que “estan governant una ciutat que no és monocolor”. Gesa també s’ha preguntat per què Antoni Llonch i no una altra persona. Tanmateix, el popular ha criticat el govern local per la proximitat de les Jornades Nomenclàtor a la presentació de la moció; “què fan, riure’s de la gent que va anar allà a treballar o era un  acte de desgreuge d’Abad? [autor de l”informe-Machado’]”.

Comentaris
To Top