Publicitat
Ciutat

Avui el ple aprovarà el canvi de nom de la plaça d’Antoni Llonch

Si no falla res, el ple aprovarà avui el canvi de nom de la plaça, després de dos intents fallits per dedicar-ne una a l’1-O

La plaça d'Antoni Llonch / Google Maps

Si no hi ha cap contratemps, ERC, Crida, CiU i els regidors no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch aprovaran al ple d’avui que Sabadell tingui la seva plaça de l’U d’octubre. Els partits sobiranistes i els regidors Monge i Bosch -exPSC- han acordat substituir el nom de la plaça d’Antoni Llonch, exalcalde franquista, per homenatjar el referèndum d’ara fa un any. Una de les quatre formacions del govern, Unitat pel Canvi, es desmarca de la proposta.

La decisió arriba després que el ple ja rebutgés la proposta de CiU per canviar el nom de la plaça d’Espanya per plaça de l’U d’octubre. Després ERC va deixar sobre la taula una altra proposta de dedicar un espai a l’1-O. Ara, a la tercera i en vigílies de l’1 d’octubre, es torna a posar el focus en una plaça on hi ha una parada de la Renfe i l’estació d’autobusos, una plaça rellevant del centre de Sabadell, entre el carrer de les Tres Creus i la Gran Via, a tocar de Fira Sabadell.

Un cop el ple aprovi la moció, s’elevarà a la Comissió del Nomenclàtor, un òrgan municipal no vinculant. L’alcalde és qui té la potestat per canviar els noms dels carrers, però Maties Serracant té delegada aquesta funció en la Junta de Govern local, que s’hauria de reunir per ratificar l’acord del ple si se segueix el mateix procediment amb què es va canviar el carrer d’Alfons XIII per carrer de la República.

Què diu la moció?

El text contextualitza el perquè de la moció. En primer lloc, destaca que “aquell dia una majoria de catalans i catalanes van anar a votar seguint el mandat del Parlament, tot i que el Tribunal Constitucional va declarar el referèndum com a inconstitucional”. Aleshores, la moció explica que “els responsables del govern de l’Estat van considerar que el referèndum s’havia d’aturar utilitzant tots els mitjans al seu abast, violència inclosa”. “El resultat d’aquesta operació és del tot coneguda”, afegeix el document.

Per aquest motiu, es presenten cinc acords. Primer, condemnar l’actuació “violenta de l’estat”; segon, reconèixer tots els ciutadans que van fer possible l’1-O; tercer, proposar a la Comissió del Nomenclàtor el canvi de nom; quart, que aquest reconeixement i condemna quedin palesos a la plaça i cinquè, comunicar l’acord a les entitats municipalistes i al Parlament.

Unitat pel Canvi, en contra

Una de les quatre forces del govern, Unitat pel Canvi, no donarà suport a la moció. Els ‘comuns’ consideren precipitat dedicar un espai al nomenclàtor a l’1-O en entendre que “els esdeveniments històrics que donen nom a carrers i places de la ciutat han de ser proposats des de la perspectiva que dóna el temps”.

Tanmateix, des d’UpC són partidaris de no obrir debats “que poden generar tensió social sense produir cap millora en la vida de les persones”. Així, insten a aprofundir en vies de diàleg a partir dels mínims consensos possibles, en un moment en què “la crispació a banda i banda dels extrems de la bombolla s’accentua”.

Comentaris
To Top