Ciutat

Els partits reaccionen a l’enquesta encarregada per ERC

L’oposició relativitza els resultats del sondeig

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Sabadell / ÀLEX HINOJO / WIKIMEDIA
Xavi Oliva i P. J. Armengou

El Diari de Sabadell publica aquest dissabte un sondeig de l’Institut Opinòmetre realitzat per a Esquerra Republicana. En aquest, la formació republicana es convertia en la força més votada en les properes eleccions municipals, superant per primera vegada en dues dècades als socialistes. Les primeres reaccions no s’han fet esperar.

PSC

El principal partit de l’oposició ha indicat, a través del seu primer secretari, Pol Gibert, que “amb aquesta mostra [uns 600] i amb prop de la meitat de votants indecisosés impossible treure qualsevol conclusió. Ni positiva, ni negativa”. “El que està clar és que hi ha molta gent esperant una alternativa”, ha dit Gibert, “comença la partida ara mateix i tot està per decidir”.

El socialista ha assegurat que és difícil preveure què passara en el futur segons aquesta enquesta però que, amb totes les precaucions, sí es poden treure conclusions sobre el passat. En aquest sentit, Gibert considera que si hi ha quelcom que es pugui deduir del sondeig és que “no hi ha consolidació del govern de la ciutat” i que hi ha un clar “fracàs dels alcaldes”. “No hi ha un lideratge clar”, ha afegit. En valoració dels polítics, Marta Farrès obté una nota de 4,91 a l’enquesta i és la única dels quatre candidats que no aprova. Tot i això, des del PSC recorden que aquest sondeig es va fer abans que Farrés fos escollida com a cap de llista dels socialistes per a les municipals.

Unitat pel Canvi

Els socis d’ERC, Crida per Sabadell i Guanyem a l’Ajuntament, Unitat pel Canvi, han relativitzat els resultats del sondeig i han recordat que “les enquestes tenen el valor que tenen”. Joan Berlanga, primer tinent d’alcalde i cap de llista de la formació, ha dit que, al seu partit, no estan “pendents de les enquestes”. “Estem pendents de la feina que tenim entre mans a l’Ajuntament”, ha assegurat.

En qualsevol cas, Berlanga ha recordat que fa quatre anys alguns sondeigs els van donar entre 2 i 3 regidors i que, tot i això, “vam ser la segona força més votada i vam estar a punt de guanyar les eleccions”, ha dit el probable candidat d’En Comú Podem Sabadell. “Animem a qui vulgui interpretar els resultats de l’enquesta a mirar qui les fa”, ha afegit Berlanga. El primer tinent d’alcalde no apareix entre els polítics de qui l’enquesta analitza la popularitat. Només hi són Marta Farrés, Lourdes Ciuró, Maties Serracant i Juli Fernández.  

L’enquesta, realitzada per l’Institut Opinòmetre, atorga 6 regidors a ERC, dos més dels que té ara mateix / ALBERT ACÍN

Esquerra Republicana

El segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, ha valorat de forma molt positiva l’enquesta, tot i que no creu que “estigui tot fet”. “Durant els propers set mesos seguirem treballant per fer un Sabadell republicà”, ha assegurat el segon tinent d’alcalde. L’objectiu de la formació republicana és “seguir treballant per guanyar la confiança de més gent”. Fernàndez s’ha mostrat disposat a “liderar la ciutat”, i a fer-ho “amb tots aquells que comparteixen amb nosaltres objectius polítics”.

Junts per Sabadell

Des de la candidatura de Lourdes Ciuró a l’alcaldia de Sabadell han opinat que “és d’hora per fer aquest tipus d’enquestes” i que “hi ha algun partit que encara no té candidat, de manera que és agosarat fer aquest tipus de sondeigs”. Lluís Matas, cap de campanya de la diputada del PDECat al Congrès, ha recordat que encara queden uns vuit mesos per les eleccions i que, amb prop d’un 50% d’indecisos, “encara hi ha molt camp per córrer i molts regidors per repartir”.

Lourdes Ciuró és una de les úniques quatre candidates de les quals es fa una valoració a l’enquesta. La seva nota és d’un 5,12; darrera l’alcalde, Matíes Serracant (5,42) i el candidat d’ERC, Juli Fernández, que és el millor valorat amb un 5,82. Matas ha valorat positivament la nota rebuda per la candidata nacionalista, però ha recordat que encara “hi ha un gran desconeixement dels candidats per part dels ciutadans”. “[Els sabadellencs] encara han de conèixer el nostre projecte“, ha dit el cap de campanya, “però estem convençuts que serem la força més votada. I per això treballarem”.

Ciutadans

Des de Ciutadans no donen credibilitat a l’enquesta d’Esquerra Republicana. “La mateixa empresa que l’ha cuinat ja va sobrevalorar els resultats d’ERC, i a nosaltres ens va donar un pitjor resultat del que vàrem tenir”, explicava José Luís Fernández, portaveu i regidor de la formació taronja a la ciutat.

Ciutadans creu que no s’ajusta a la realitat, perquè la valoració que la ciutadania té d’aquest govern municipal “no és positiva”. “L’enquesta reflecteix una majoria independentista a la ciutat, però això no és real, com ja es va demostrar el 21-D”, rematava Fernández.

Actual repartiment de regidors a l’Ajuntament de Sabadell, segons els resultats de les eleccions municipals del 2015 / ALBERT ACÍN

Guanyem

La portaveu i regidora de Guanyem, Marisol Martínez, creu que el resultat del sondeig respon “a la intenció de vot d’un moment concret”. “Encara queda massa temps per les eleccions, i l’experiència ens ha demostrat que els resultats poden canviar”, comentava Martínez. Tot i això, la valora com a positiva, i creu que actualment “té sentit”.

Sobre el resultat de la seva formació també fa una valoració positiva. “La ciutadania sap del nostre treball i de la nostra posició envers la ciutat”, explicava la regidora de Guanyem.

Partit Popular

El portaveu del grup Popular, Esteban Gesa, s’ha mostrat sorprès pels resultats. “Governi qui governi, el poder sempre genera un desgast, però a ERC sembla que li ha anat molt bé”, ha ironitzat el regidor del PP. Gesa coincideix amb Martínez, i creu que encara queda massa per les eleccions. “Hem de veure què passa aquests mesos i tenir en compte la política nacional i el conflicte català, que són temes que poden influir”, assegurava Gesa. El regidor del PP també pensa que el sondeig no s’ajusta a la realitat del carrer. “Els que caminem pel barris sabem que hi ha una percepció de que la ciutat no està bé”, apuntava Gesa.

Comentaris
To Top