Ciutat

Judici per Smatsa: Manuel Bustos, “tant innocent com el primer dia”

L’exalcalde Manuel Bustos, primer a declarar en la peça 28 sobre Smatsa en el cas Mercuri

Bustos entrant als jutjats, aquest matí / LLUÍS FRANCO

Em considero tant innocent com el primer dia“. L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha declarat aquest matí per la suposada manipulació de l’adjudicació del servei de gestió de residus i neteja viària a Serveis de Medi Ambient SA (Smatsa) als Jutjats de Sabadell. L’exalcalde ha estat el primer a testificar en les declaracions davant la jutgessa que investiga el cas Mercuri, Beatriz Faura, als Jutjats de Sabadell. “Estic molt tranquil amb la meva consciència”, ha afegit l’exbatlle breument a la sortida de la seu judicial.

Bustos, com la resta d’investigats, afronten la citació judicial de la causa, l’anomenada peça 28 del cas Mercuri, que es troba ara en fase d’instrucció. La jutgessa té sospites que el contracte, valorat en 370 milions d’euros en una sola adjudicació a vint anys –quinze anys, més un possible pròrroga de cinc–, es va “arreglar” entre l’Ajuntament i Smatsa per garantir que aquesta última resultés guanyadora.

La defensa dels Bustos

Bustos ha prestat declaració durant una hora davant la jutgessa. A la sortida dels Jutjats de Sabadell, s’ha mantingut en el mateix discurs, expressat en totes i cadascuna de les causes en què es troba implicat: que ell és innocent i que el procés d’adjudicació d’Smatsa va ser pulcre i d’acord amb la llei. Dissabte passat, en l’especial sobre el contracte realitzat per aquest diari, l’exalcalde ja es va expressar en aquesta línia.  Va explicar que el procés es va fer de manera “totalment transparent” i que manté “una confiança plena” en totes les persones implicades.

Per la seva banda, l’exregidor d’Espai Públic, Francisco Bustos, ha declarat durant mitja hora. En acabar de testificar, ha sortit per un altre accés dels Jutjats. Fonts judicials han assenyalat a D.S. que la declaració d’ambdós exresponsables polítics ha estat una defensa contundent del seu paper en el marc del concurs, sense assumir cap dels càrrecs que els imputen.

Així mateix, Francisco Bustos ha negat l’existència de cap de relació d’amistat entre els membres del govern local i Smatsa. No obstant això, segons ha explicat l’acusació popular, no ha pogut justificar la seva participació en viatges sufragats per Smatsa. Així mateix, sobre l’organització del sopar de campanya del PSC de 2012, ha assegurat que ell no se’n va encarregar i que l’organització va recaure en l’exregidor Cristian Sánchez. “Paco Bustos ha apuntat a Cristian Sánchez, que llavors, al 2011, era el primer secretari del PSC a Sabadell”, ha exposat l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso. Pel que fa referència a les col·locacions de persones de confiança a Smatsa, que també assenyala l’atestat dels Mossos, Francisco Bustos els ha justificat sota el parany que es buscava sortida a persones amb problemes i ha negat els principals indicis.

La versió dels Bustos entra en plena contradicció amb el indicis tant de la jutgessa com de la de l’atestat de la Unitat Operativa Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra, que han apuntat a la configuració d’un “entramat delictiu” que va funcionar entre 2009 i 2012 de manera “concertada, organitzada i continuada”.

L’acusació popular valora fer declarar Marta Farrés

A banda, Barroso ha obert la porta fer declarar de l’excap d’Àrea d’Espai Públic i candidata del PSC a les municipals de 2019, Marta Farrés, en qualitat de testimoni per la seva participació en un viatge de l’Ajuntament a Melilla que hauria estat sufragat per Smatsa.

La visita d’una delegació de l’Ajuntament a Melilla és un dels viatges que s’identifiquen com contraprestacions a la “trama” al voltant de l’adjudicació del contracte de neteja viària i gestió de residus a Smatsa. “Hi ha un munt de viatges on apareixen càrrecs polítics i funcionaris”, ha posat de relleu Barroso, que ha apuntat que es plantegen “preguntar a tota la gent qui es va beneficiar d’un viatge a càrrec d’Smatsa”.

Des del PSC, el seu primer secretari ha vist en el moviment de l’acusació popular com polític. “S’ha creat una cortina de fum en forma de guerra bruta davant d’una gestió que no s’aguanta”, ha exposat el socialista.

Què i qui s’investiga?

La jutgessa compta amb una llarga llista d’encausats tant per part d’Smatsa com del PSC, així com alts funcionaris de l’Ajuntament de Sabadell i persones rellevants del govern de l’exalcalde Manuel Bustos. Entre els possibles delictes als quals apunta la jutgessa figuren una llarga llista referents a l’administració pública: tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de document, violació de secrets i suborn.

Sota la lupa judicial es troben tant l’elaboració del contracte, com les contrapartides, com el suposat pagament d’un sopar de campanya del PSC amb 100.000 euros aportats per Smatsa, o la col·locació de persones properes al PSC a l’empresa i els viatges i dinats sufragats per Smatsa.

L’exalcalde Manuel Bustos, l’exregidor, Francisco Bustos i l’excap d’Espai Públic, Xavi Izquierdo, juntament amb el president de Vendex (propietària d’Smatsa), Gervasio Rodríguez, i el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz són considerades persones clau per la jutgessa en la presumpta trama.

Comentaris
To Top