Ciutat

La jutgessa veu indicis que l’Ajuntament de Bustos i Smatsa van “arreglar” l’últim contracte de neteja

Dos regidors del PSC, investigats en la peça 28 del cas Mercuri

A la fila d'abaix, de dreta a esquerra, Ana Carrasco i Cristian Sánchez / LLUÍS FRANCO

La jutgessa que investiga el cas Mercuri, Beatriz Faura, ha citat com a investigades a 18 persones en relació a l’adjudicació del contracte d’Smatsa per part de l’Ajuntament de Sabadell. Dos dels investigats -abans imputats- són dos dels tres actuals regidors del PSC, Cristian Sánchez i Ana Carrasco, que ara estan sota sospita per, suposadament, haver incidit en l’adjudicació presumptament fraudulenta del contracte de gestió de residus a Smatsa. És el que s’extreu de la interlocutòria de jutgessa del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, que els inclou com a investigats.

En el text, al qual ha tingut accés Diari de Sabadell, la jutgessa afegeix nous noms a la llista d’investigats per l’adjudicació (a banda dels dos regidors socialistes). Són un total de divuit persones: l’exalcalde Manuel Bustos, l’excàrrec de confiança Xavier Izquierdo i l’exregidor de Seguretat i Espai Públic Paco Bustos figuren com a persones claus, però també s’assenyala el president del Grupo Vendex (propietària d’Smatsa), Gervasio Ronaldo Rodríguez Acosta; el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz; la cap de comunicació de la concessionària, Marina Taltavull, i a funcionaris de l’Ajuntament en actiu i amb càrrecs de rellevança.

Els testimonis i investigats hauran de declarar davant el tribunal entre finals d’octubre i principis de novembre. Concretament, es cita els testimonis els dies 30 i 31 d’octubre i el 5 de novembre. Els investigats prestaran declaració el 6, 7, 8 i 9 de novembre al jutjat número 1 de Sabadell. A hores d’ara, però, almenys els dos regidors del PSC investigats no han rebut la citació judicial i, fins que no la rebin, no faran declaracions, tampoc des del PSC.

Entre els possibles delictes als quals apunta la jutgessa figuren una llarga llista referents a l’administració pública: tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets i suborn. La interlocutòria judicial apunta directament a què s’ha “constatat” que “la adjuciación mediante concurso público del servicio de recogida y tratamiento de basuras del Ayuntamiento de Sabadell en favor de la empresa Smatsa fue indiciariamente fruto de un amaño planificado, organizado y dirigido por los miembros de dicho grupo organizado a fin de que la empresa ganadora fuera Smatsa“.

Què s’investiga sobre Smatsa?

L’Ajuntament de Sabadell, aleshores sota el comandament de l’exalcalde Manuel Bustos, hauria manipulat suposadament el plec de condicions de l’adjudicació del servei de recollida de residus perquè la retingués Servei de Medi Ambient SA (Smatsa), tot plegat a canvi -entre d’altres sospites- d’ajudar a pagar les campanyes electorals del PSC.

Ara, la jutgessa arriba a assenyalar que hi ha indicis que la mateixa empresa hauria intervingut en l’elaboració del plec de condicions. El contracte d’Smatsa s’allarga fins a quinze anys (fins el 2027) amb un cost anual per les arques municipals d’uns 19 milions d’euros.

Segons es pot llegir en l’interlocutòria, la investigació ha permès “apreciar” que des d’una data indeterminada, però almenys entre els anys 2009 i 2012, “altos cargos del Ayuntamiento de Sabadell junto con el Grupo empresarial Vendex constituyeron un grupo perfectamente organizado i concertado en cuyo seno se desarrollaron actividades ilícitas con el fin de obtener a su favor un redito o beneficio económico“.

El text de la jutge detalla com funcionava la suposada organització. “Dicha organización favorecía, facilitaba y/o garantizaba la adjudicación de servicios públicos a algunas de las empresas del Grupo empresarial Vendex, bien fuera en el Ayuntamiento de Sabadell, bien entidades u organismos vinculados al Ayuntamiento, o bien en otros Ayuntamientos gobernados por miembros del Partido Socialista de Cataluña, a cambio de recibir por parte de este Grupo empresarial un favorecimiento económico o un trato de favor a determinados funcionarios del Ayuntamiento de Sabadell, bien fuera subvencionando actos o eventos de entidades vinculadas o participadas por el Ayuntamiento de Sabadell o bien del Partido Socialista de Cataluña en la que participaban los altos cargos del Ayuntamiento de Sabadell, bien fuera subvencionando viajes a determinados funcionarios del Ayuntamiento, bien fuera contratando a demanda del personal del Ayuntamiento de Sabadell y en alguna de las empresas del grupo empresarial que gestionaban servicios públicos del Ayuntamiento de Sabadell, a familiares o amigos de funcionarios del Ayuntamiento, o bien fuera anulando multas del servicio de estacionamiento de pago en la vía pública (zona azul) de la ciudad de Sabadell cuyo servicio gestionaba el grupo Vendex, hechos que se realizaban de forma aparentemente fraudulenta y siendo alguna de las empresas que forman parte del grupo empresarial Vendex adjudicataria de servicios públicos en la ciudad de Sabadell“.

Cinc anys sota sospita

La interlocutòria de la jutgessa és el resultat de cinc anys d’investigació sobre la peça 28 del Cas Mercuri, que guarda relació amb el cas Pokemon, que també assenyala el Grupo Vendex, propietària d’Smatsa.

Les suposades irregularitats al voltant de l’adjudicació van ser detectades a partir d’unes escoltes telefòniques que es remunten al gener de 2012, mesos abans de la dimissió de Bustos per la seva implicació en el Mercuri. Per tal de seguir investigant el cas, la jutgessa reclama documentació a un seguit d’empreses i administracions que han tingut relació comercial amb Smatsa, des del Taulí pel contracte de neteja dels vidres al Centre d’Esports Sabadell, el Tennis Sabadell, la Pista Coberta d’Atletisme, i Sabadell Universitat.

Comentaris
To Top