Ciutat

Manuel Bustos pot entrar a la presó per la sentència dels ‘cas multes’?

L’exalcalde ja té una sentència anterior per la qual va ser condemnat a un any i quatre mesos i no va entrar a la presó

L'exalcalde Manuel Bustos, en una imatge d'arxiu, sortint dels jutjats on s'instrueix el 'Cas Mercuri' / LLUÍS FRANCO

Avui s’ha conegut la sentència de la peça 30 del cas Mercuri, la de la retirada de multes a familiars de l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos. L’Audiència de Barcelona l’ha condemnat a tres anys de presó per dos delictes de tràfic d’influències –divuit mesos per cada un– i en total a 16 anys d’inhabilitació per presentar-se a les eleccions o accedir a un càrrec públic. La pregunta que es fa molta gent ara és, comptant que Bustos ja va ser condemnat a 1 any i 4 mesos de presó per la peça de Montcada, aquest cop sí que entrarà a la presó?

Intentem respondre als dubtes:

Pot ingressar immediatament a la presó?

  • No. No perquè previsiblement Bustos recorrerà la sentència al Tribunal Suprem en els cinc dies hàbils que li dóna l’Audiència a la sentència.
  • L’acusació particular o la fiscalia podrien demanar igualment l’ingrés a presó ara tot i que es presenti el recurs al Suprem al·legant que Bustos ja té una sentència prèvia d’un any i quatre mesos pels quals no va ingressar, però és difícil que l’Audiència de Barcelona s’arrisqui a acceptar-ho, però podria.

Quan pot tardar el Suprem a resoldre el recurs?

  • Es difícil de dir, però van força lents en general i segurament abans de sis mesos no serà.

Si el Suprem manté les dues penes de 18 mesos sí que ingressarà a presó?

  • Quan el cas torni de Madrid, l’Audiència de Barcelona haurà de valorar l’execució de la sentència. L’acusació particular demanarà l’ingrés a presó segur, però segurament la defensa demanarà commutar la pena, que és petita, per treballs a la comunitat, com ha demanat recentment Oriol Pujol Ferrussola amb la sentència del cas ITV, i la seva pena és de dos anys i mig de presó.

El fet que les penes siguin inferiors a dos anys implica que no ha d’entrar a la presó?

  • Aquesta és una llei no escrita, tot i que s’ha aplicat molt sovint. Ara, en casos de corrupció política, sobretot arran del cas Pallarols, molts jutges ja no apliquen aquest varem. En el judici del cas Pallarols –finançament il·legal d’Unió Democràtica de Catalunya– la fiscalia i la defensa van arribar a un acord de conformitat i els acusats van acceptar penes d’entre un any i 7 mesos de presó, creient que no haurien de complir-les. El jutge, però, va obligar-los a ingressar a la presó com a mesura “exemplaritzant” per ser un cas de corrupció política i evitar que es repetíssin.
Comentaris
To Top