Ciutat

Novetats a la Cavalcada: tres carrosses d’estrena i un nou punt de sortida

L’acte de rebuda dels Reis començarà amb la lectura i escenificació del conte Nit de Reis a Sabadell, de l’escriptor David Vila i Ros

Patges treballant al Vapor Reial / VICTORIA ROVIRA

La Cavalcada de Sabadell de 2019 presenta novetats importants respecte les d’anys anteriors. Per una banda, les tres carroses són noves: seguint el conte Nit de Reis a Sabadell, de l’escriptor David Vila i Ros, cada rei arriba a la ciutat des d’un punt diferent del planeta, recorrent geografies molt diferents. D’aquesta forma la cavalcada “pren un relat sabadellenc”, explica la regidora de Cultura, Montserrat Chacón. Així el rei blanc, provinent del nord, arriba a través de boscos i muntanyes nevades, el rei ros ho fa per mar i el negre, travessant el desert. En aquesta línia, la carrossa del rei blanc simula un trineu màgic en forma d’ocell, la del rei ros, un peix-vaixell i la del rei negre, una catifa voladora sobre un núvol de fum blanc.

Per altra banda, també hi ha canvis al recorregut: aquest serà de sud a nord -com tocava-, però no s’iniciarà a la Ronda Pau Vila, sinó a la plaça de la Creu de Barberà. Allà, rebran la clau de la ciutat de mans de l’alcalde -a les 17.30h- i iniciaran el seu recorregut -a les 18h-, que està previst que acabi a les 21h a l’avinguda de les Palmeres, al barri de Can Deu. L’acte de rebuda dels Reis començarà amb la lectura i escenificació del conte de Vila i Ros. Una gran pantalla permetrà seguir l’arribada dels Reis, després de la qual es fabricarà “la clau de la ciutat” gràcies a la fosa de les claus recollides durant aquests dies al Parc de Nadal i al Vapor.

Més de 500 persones desfilaran a la Cavalcada de Reis d’enguany, que -apunta l’Ajuntament- comptarà amb la col·laboració de 28 entitats de la ciutat per als figurants, actors i percussionistes que acompanyaran els Reis d’Orient. En la inauguració del Vapor Reial -renovat també, amb les noves carrosses i el centre de treball oberts al públic-, l’alcalde Maties Serracant ha destacat com un dels valors més preuats de la Sabadell “la cultura com a motor de canvi i tot el món associatiu per fer-lo possible”.

L’estructura de la Cavalcada

La Cavalcada està concebuda -segons indiquen des del consistori- com un espectacle itinerant, amb parts ben diferenciades i identificables de forma senzilla. Així, després del pas de les colles de tabals que van avisant de l’inici de la Cavalcada, vindran els minairons, les comparses de l’Estel, l’ambaixador i els carters, els quals anuncien l’arribada dels tres reis. Cada rei anirà envoltat del seu seguici: amb fanalers, abanderats, carrossa amb forma de teler, comparsa de ballarins i carrossa de regals i caramels.

En total, durant tot el recorregut es llançaran, aproximadament, unes 5 tones de caramels, aptes per a celíacs. Un any més, l’Ajuntament de Sabadell s’adhereix a la Campanya promoguda per l’Associació Celíacs de Catalunya, amb el lema “Cap nen celíac sense caramels”. Enguany s’han repartit també  8.000 fanalets i 15.000 contes a les escoles de la ciutat i al Teixint el Nadal, continuant així el projecte iniciat fa 3 tres anys, perquè els nens i les nenes vagin a rebre els reis amb el seu fanalet.

Entre 2017 i 2019 el pressupost destinat ha estat de 671.491 euros aproximadament, apostant pel model propi de cavalgata. Des del consistori reivindiquen que l’encàrrec d’aquest esdeveniment resulta comparativament més elevat.

Comentaris
To Top