Publicitat
Ciutat

Les llavors de la futura literatura catalana ja són aquí

Tots els guanyadors i finalistes del 13è Premi Sambori de la demarcació del Vallès Occidental, amb el jurat / D.S.

“Continueu escrivint, sou el nostre futur!”, exhortava la presidenta d’Òmnium Sabadell, Teresa Mira, per tancar la gala de lliurament del 13è Premi Sambori 2019 de narrativa escolar en català del Vallès Occidental. Davant seu, un auditori format per nens i nenes l’escoltava amb atenció: entre ells seien els 18 orgullosos posseïdors d’un diploma que els acredita com a finalistes.

El Premi Sambori busca promoure el català com a llengua literària, a més d’incentivar la imaginació, la creativitat i els valors pedagògics. Hi participen estudiants de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles formatius de 461 centres de tot Catalunya: al Vallès Occidental, han estat 31 escoles, que han presentat un total de 186 redaccions a concurs. “La literatura és una arma de construcció massiva, i cada paraula escrita en català fa país!”, continuava Mira.

Sis alumnes sabadellencs

L’acte tenia lloc avui, 18 de març, a la Vela de l’Estruch, la carpa de circ aixecada al recinte de la fàbrica de creació. Entre els guardonats hi ha sis alumnes sabadellencs: una de l’escola Arraona -la finalista de Cicle Mitjà de Primària Sofia Royero-, una de l’escola Vedruna El Carme -la guanyadora del segon cicle de l’ESO, Maria Macià– i quatre del Sant Nicolau -les finalistes dels Cicles Inferior i Superior de Primària Noa Botana i Laia Cusidó, i la finalista i el guanyador de Batxillerat i cicles formatius, Laia Escursell i Àlex Cubells-.

Tots els finalistes vallesans passen ara a la ronda final, en què competeixen amb tots els finalistes de Catalunya: el veredicte final es coneixerà el 31 de maig, coincidint amb la Festa del Tinter. “Moltes gràcies per haver compartit amb nosaltres aquests treballs sobre els temes que us preocupen, com el debat, l’amor als pares, el respecte o l’empresonament d’innocents”, els deia Mira als finalistes.

Unió de les arts

A més de la literatura, sobre l’escenari de la Vela confluien dues disciplines artístiques més. Per una banda, la pintura, ja que l’acte ha estat presidit per un quadre del pintor sabadellenc Jordi Roca que representa uns coloms volant cap a la llibertat. “Aquests coloms són com les idees del nostre president, Jordi Cuixart, que no estan empresonades sinó que volen, lliures, i obren portes”, reflexionava Mira, en referència al líder d’Òmnium.

Per altra banda, el lliurament dels premis s’ha anat intercalant amb l’actuació de l’acròbata sabadellenc Àngel de Miguel, especialitzat en l’art del llit elàstic. Al llarg de la gala, els organitzadors han fet referència a dues de les commemoracions literàries que celebrem aquest any: els centenaris del naixement de Teresa Pàmies i de la creació de la Colla de Sabadell.

Publicitat
Comentaris
To Top