Ciutat

Picabaralla política per la publicitat dels partits al carrer

El PSC assegura que no s’estan respectant els espais electorals reservats per a cada formació i que algú està arrencant els seus cartells

En algunes ocasions, com a la foto, si el carrer no està assignat es pot col·locar més d'un cartell / P.J.A.

La Junta Electoral de Zona ha requerit a l’Ajuntament de Sabadell que insti els partits a respectar la cartelleria dels seus rivals i el repartiment dels trams assignats a cada formació per a la publicitat electoral al carrer. Ho ha fet arran d’una queixa formal del PSC de Sabadell, que ha denunciat una “campanya agressiva d’alguns partits per envair els llocs d’altres formacions”, segons ha indicat al D.S. Pol Gibert, primer secretari del PSC.

Gibert també ha criticat que s’hagin arrencat pancartes del seu partit –“A Poblenou no en queda cap!”, ha dit– i ha apuntat a una acció premeditada a tota la ciutat. El partit no ha denunciat aquesta situació a la Junta Electoral, per la manca de recursos d'aquesta per investigar el cas, però sí ha volgut denunciar-ho públicament. “Després de 10 dies de campanya, calculem que 1 de cada 3 cartells del PSC de Sabadell han estat arrencats dels seus llocs”, ha dit Gibert a Twitter, “Potser que tots plegats respectem la campanya dels altres, i que cadascú voti qui vulgui”.

L’Ajuntament de Sabadell, que té delegat el control sobre l’ús electoral de la via pública, ha recordat a totes les candidatures via correu electrònic que “els espais distribuïts per trams, i assignats d’acord amb els vots de referència de les anteriors eleccions, pertanyen a cada formació política que els tingui atorgats”, i que “no poden utilitzar trams que no els hagin estat assignats”.

El missatge, al qual ha tingut accés el D.S., també recorda que “qualsevol cartell de propaganda electoral enganxat a senyals de trànsit, semàfors, arbres o ponts de la Gran Via ha de ser retirat immediatament”. Segons l’ordenança municipal, també està prohibit fixar cartells a les façanes dels edificis i col·locar banderoles a llocs on puguin dificultar la visió o resultar perillosos si es desprenen.

Una pràctica generalitzada

Només fent un volt per Sabadell és fàcil comprovar que ni el primer ni el segon requeriment s’estan complint. És fàcil veure més d’un cartell per fanal en trams destinats a una sola formació; o espais com els ponts de la Gran Via plens de pancartes; o semàfors i senyals de trànsit farcits de banderoles i enganxines. Gairebé totes les formacions són responsables d’aquesta situació.

Partits minoritaris com Vox o ARA Sabadell, per exemple, els pertoquen només dos trams de carrer a tota la ciutat, però tenen cartells al Passeig de Manresa o la Rambla d’Ibèria, on no els tocaria tenir publicitat. També partits més grans com ERC (al carrer Vilarrubias), Sabadell en Comú (a la ronda Zamenhof) o 100% Sabadell (a l’avinguda de Francesc Macià) han utilitzat espais reservats per a altres partits polítics, per posar només alguns exemples. Val a dir que no en tots els espais on hi ha més d'un cartell s'està incomplint la normativa o els acords entre partits. Si el carrer o plaça no està assignat a cap formació, com a la foto, es pot posar més d’un cartell per fanal.

Alguns partits han optat durant la campanya per prendre's la justícia per la seva mà. Podem, el partit encapçalat per Marta Morell, va retirar cartells d'ERC, Sabadell en Comú i Ciutadans de l'Avinguda d'Europa, al barri de Can Llong, segons explica El Dia de Sabadell. El partit identitari Som Catalans, per la seva banda, va arrencar del Passeig de Manresa i de part de la Ronda Zamenhoff els cartells de formacions com Junts per Sabadell i ERC, que no tenien assignats aquests trams.

Tradicionalment, indiquen diverses fonts, la pràctica habitual entre els partits era respectar la preferència de cada formació als espais reservats prèviament, i alhora permetre publicitat aliena si no afectava la cartelleria anterior. “M’estranya que aquest tema sigui un conflicte, mai havia passat fins aquesta campanya”, diu Miquel Soler, número 2 de 100% Sabadell, un dels partits que ha hagut de retirar cartells. "Estem al marge d'aquests debats, és perdre el temps. Volem fer campanya en positiu", ha afegit Soler.

Cartells electorals arrencats o caiguts a la Rambla de Sabadell / P. J. A.

Des de Junts per Sabadell, per la seva banda, han admès que algun partit els ha ocupat espais que els pertocaven, però que no s’han queixat a la Junta Electoral de Zona. “Hem estat concentrats en la campanya, actes, paradetes i reunions que hem tingut cada dia i no hem volgut entrar en guerres estèrils de quatre cartells que no porten enlloc. Qui tingui temps per dedicar a pensar en els cartells és que no té projecte de ciutat”, ha declarat al D.S. la cap de llista del partit, Lourdes Ciuró.

El PP, 100% Sabadell, Vox i la candidatura fantasma Guanyem van ser els únics partits que no van presentar-se a la reunió transversal per al repartiment de trams per a la publicitat. A la trobada, celebrada el dia 7 de maig al vespre, el candidat d'ARA Sabadell, Ramon Vidal, va queixar-se del sistema d'assignació d'espais electorals. Demanava ser considerat hereu de l'extinta Unitat pel Canvi (com Sabadell en Comú), per poder optar a més trams que el 2% que li pertoca a cada nova formació. Finalment li van concedir només dos trams –l'Avinguda de Barberà i el Carrer de Sol i Padrís–; tot i que ARA Sabadell ha acabat col·locant publicitat en altres llocs de la ciutat.

Tot i que només s'ha fet pública la queixa del PSC, molts partits s'han lamentat fora de micròfon de la manca de respecte d'altres partits a l'hora d'envair trams o arrencar publicitat. La majoria de grups apunten en privat el presumpte dels seus rivals directes o de les formacions més antagòniques als seus posicionaments polítics. Pocs però, havien aixecat mai la veu. Fins ara. Sembla que aquest 2019 el fair play (o la paciència) s'ha acabat.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top