Publicitat
Ciutat

Qui hi ha rere Ganemos, el partit fantasma que es presenta a Sabadell?

El líder del partit té un historial d’extorsions i pràctiques fraudulentes arreu de l’estat

Presentació de Guanyem Sabadell-Sí se puede l'any 2015. Julià de Fabian, propietari de la marca 'Ganemos', apareix a l'esquerra de Marisol Martínez amb camisa beige, jaqueta i un paper a la mà / D.S.

Kiruna Rosa Domingo Madueño. María del Valle López Caballero. Esperanza Arenas Escalona. Cristin Rafael Balcazar da Silva. Francisco Javier López Pérez. Són els primers cinc candidats de la llista del partit Guanyem Sabadell (Ganemos) a les eleccions municipals. I cap d’ells és de la ciutat ni està relacionat amb Guanyem, el partit liderat per Marisol Martínez i que actualment té dos regidors a l’Ajuntament de Sabadell. Tot apunta a que Ganemos és un partit fantasma.

Tot i això, el partit encapçalat per Kiruna Domingo serà qui es presenti a les eleccions municipals amb el nom de Guanyem. La Junta Electoral de zona ha considerat que hi té més dret que la formació de Marisol Martínez –que portarà per nom 100% Sabadell– ja que es va inscriure abans. La llei estipula que els noms dels partits a les paperetes no poden ser iguals, per evitar confusions en l’electorat. La candidatura de Joan Berlanga, de fet, també ha hagut de canviar de sigles: el sufix del nom Sabadell en Comú-En Comú Guanyem canviarà per l’acrònim ECG. Així, Berlanga consegueix seguir vinculat a la marca Guanyem en l’àmbit supramunicipal, però respecta la decisió de la Junta Electoral de Sabadell.

Una situació semblant s’està donant en diversos municipis de l’estat. Està passant a Albacete, a Toledo, a Córdoba, a Jaén, a Santander… A Bilbao, la Junta Electoral de zona ha decidit que el partit fantasma i Ganemos Goazen, la formació que actualment té dos regidors al consistori, es poden presentar sense modificar el nom. “Hem recorregut la decisió perquè ens sembla que ambdós noms creen confusió, però no ens donen la raó i ells podran presentar-se com a Ganemos”, explica al D. S. Samir Lahdou, portaveu de Ganemos Goazen a l’Ajuntament de Bilbao, que afegeix que els candidats de la llista falsa no són de Bilbao ni han participat mai de la vida política de la ciutat. Com en el cas de Sabadell. Llavors, qui hi ha rere la marca ‘Ganemos’?

Una estafa política

L’any 2015, l’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va haver de renunciar a presentar-se amb el nom de Guanyem, poc després d’anunciar la seva candidatura. Un regidor del partit fantasma Ciudadanos en Blanco de Santa Maria de Palautordera anomenat Julià de Fabián, havia registrat el nom al Ministeri de l’Interior i exigia un càrrec dins el partit per cedir-lo. En aquell moment, Colau no va acceptar i va acabar presentant-se com a Barcelona En Comú. Però el nom ja havia fet fortuna.

Aquell mateix any uns 400 partits de nova formació d’arreu de l’Estat van posar-se sota el paraigua de Ganemos, sense sospitar les conseqüències que tindria. Va ser el cas del partit de Marisol Martínez i Miquel Soler. “L’any 2015 ens vam acollir a una marca amb la qual s’estaven presentant agrupacions com nosaltres i gent de l’entorn d’Esquerra Unida”, explica Marisol Martínez, que recorda que, segons el mateix Julià de Fabián, “la marca no obligava a res”. “No hi havia cap interès econòmic ni cap interès de coordinació o de treball ideològic”, afegeix Miquel Soler, número dos de la candidatura 100% Sabadell, “les assemblees eren independents i tothom havia de funcionar amb total llibertat”.

Captura de pantalla de la web del partit fals Ganemos / D.S.

Corroboren aquestes afirmacions unes paraules del mateix Julià de Fabián el 2015 a Sabadell, on va arribar a participar en un acte de presentació del partit local. “Ganemos/Guanyem és un partit instrumental que cedeix la marca de forma desinteressada a qualsevol candidatura democràtica i oberta”, va afirmar en públic aquell dia, segons recollia El Punt Avui. “De Fabián ens oferia una plataforma a gent que no sabíem com presentar-nos a les eleccions. L’únic requisit que ens posava era que la formació fos assamblearia. I ens va semblar bé”, confirma per telèfon Samir Lahdou, de Ganemos Goazen. Però aviat les coses van canviar.

“En el moment en què Guanyem Sabadell va treure resultat electoral, aquest home va apropar-se a nosaltres. Es creia que podia controlar-nos i condicionar-nos el vot. Li vam deixar clar que no i que no tenia cap vinculació amb nosaltres”, relata Marisol Martínez. A Sabadell, De Fabián va ser especialment insistent a marcar postures antiindependentistes dins el grup de Guanyem, sobretot en els dies propers al referèndum de l’1 d’octubre. En d’altres ciutats però, les exigències no van ser ideològiques. “Al dia següent de les eleccions ens va trucar per felicitar-nos i per dir-nos que ens passaria el número de compte corrent”, explica Samir Lahdou, “pretenia que li enviéssim l’assignació pel grup municipal i l’import íntegre dels nostres sous. No ho vam acceptar”. Des de 100% Sabadell asseguren que mai se’ls va sol·licitar cap compensació econòmica. “Nosaltres mai vam pagar un cèntim”, assegura Miquel Soler.

A Bilbao, De Fabián va amenaçar els nous regidors amb treure’ls l’acta i expulsar-los del partit; tot i que teòricament eren independents. Ganemos Goazen va moure’s a temps: van registar-se al ple sense la marca Ganemos, i van evitar el xantatge. “De Fabián va fer un últim intent d’extorsionar-nos i ens va demanar 1.400 euros assegurant que altres formacions locals ja li havien pagat. No vam pagar i no vam saber res més d’ell. Fins ara que ha presentat la llista fantasma”, diu Lahdou. A L’Hospitalet, Julià de Fabián també va exigir a dos regidors que li enviéssin l’assignació del grup i l’import del seu sou. Quan no van acceptar, els va expulsar, i a dia d’avui pertanyen al grup mixt i consten com a independents.

Qui és Julià de Fabián?

Segons la plataforma ‘Desmontando Ganemos’, organitzada per antics membres del partit, l’ideòleg d’aquesta trama ha utilitzat diversos noms: Fabián, Julià de Fabià, Julián de Fabián o Julián de Tergal. Va presentar-se per primer cop a unes eleccions l’any 2003 amb el partit Veïns per Palautordera, sense aconseguir representació. Els anys 2006 i 2007 va intentar entrar a la direcció d’UPyD i Ciutadans, que llavors començaven la seva vida política. El 2013 també va intentar entrar al Partit X i a Movimiento RED, fundat per l’exjutge Elpidio José Silva, que es presentava a les europees.

Julián de Fabián, al centre de la imatge amb el jutge Elpidio José Silva, durant la presentació del Movimiento RED / CEDIDA

L’any 2011 va presentar-se a l’alcaldia de Santa Maria de Palautordera amb la candidatura Ciutadans en Blanc, que en l’àmbit municipal català –però no en aquesta població– es presentava conjuntament amb Escons en Blanc. De Fabián va aconseguir una regidoria i, contravenint la política de Ciudadanos en Blanco i Escons en Blanc, va recollir l’acta. Segons ha pogut saber el D.S., De Fabián mai es va presentar als plens i, per tant, no va cobrar mai el seu sou. Des de l’Ajuntament però, no han pogut confirmar si va rebre en algun moment l’assignació corresponent al grup municipal. Escons en Blanc, per la seva banda, ha remarcat al D.S. que no van tenir relació amb De Fabián en cap moment; i que, tot i que va demanar presentar-se amb ells a les municipals, el partit no ho va acceptar.

L’agost del 2011, De Fabián inicia la seva ja coneguda aventura amb Ganemos. Llança també la plataforma ciutadana Hartos.org; constituida com a partit el març del 2014 al registre del Ministeri de l’Interior i registrada amb una direcció postal falsa. Entre els coordinadors d’aquest nou partit hi ha Ángel Luis Conejo González, l’actual president de Ganemos a nivell estatal. El partit, organitzador de totes les llistes falses de l’estat i gestor de la marca, té la seva suposada seu a la Calle del Medio del petit poblet de Ciguñuela, a Valladolid.

En aquestes eleccions municipals, De Fabián i els seus socis han tornat a fer servir la marca Ganemos. Aquest cop a través de partits falsos com el que es presenta a Sabadell. L’objectiu, segons apunten diverses fonts, seria forçar a retirar-se a les candidatures alienes a De Fabián; i alhora esgarrapar alguns vots per assegurar-se alguna regidoria. Julià de Fabián té un judici obert pel cas Ganemos a Santander i no ha pogut ser contactat per aquest mitjà.

Qui són els candidats de Ganemos a Sabadell?

Fotografia de Kiruna Domingo Madueño / FB

Finalment, queda saber qui són els candidats del partit a Sabadell. Segons ha pogut descobrir aquest diari, la gran majoria són de la ciutat o província de Lleida. Tot i que n’hi ha alguns de Mataró, Badalona o Banyoles. La cap de llista és l’esmentada Kiruna Rosa Domingo Madueño. Gràcies a la informació disponible a Internet a través dels seus diversos perfils professionals, se sap que ha tingut feines molt diverses: dependenta de Carrefour, monitora d’infants, cambrera, auxiliar administrativa, caixera… També va ser encarregada de la desapareguda sala de ball Bolero de Lleida; i capitana d’un equip de majorets, conegut com Les Majorettes de Lleida, que ha participat en diverses festes majors. Kiruna Domingo ha refusat respondre a les preguntes d’aquest diari.

Segons eldiario.es, a ciutats com Toledo Ganemos atreia possibles candidats per a les llistes falses oferint diners o llocs de feina. Recopilaven contactes a través de portals d’ocupació i contactaven per Whatsapp. El D.S. no ha pogut comprovar si aquest punt s’ha repetit a Sabadell, però sí ha pogut contactar amb una membre de la llista, J. B. P., veïna de Banyoles, que assegura que li va demanar una amiga. No coneixia ni a Kiruna Domingo ni a Julià de Fabián. En alguns casos, alguns membres de les llistes es mostraven sorpresos de ser candidats, i només recordaven haver accedit mesos enrere a una certa participació política a Ganemos a les seves ciutats. I no formar part d’una llista electoral en un altre municipi.

NOTA: en una versió prèvia d’aquest reportatge, s’apuntava que Escons en Blanc hauria donat suport a la candidatura de Julià de Fabián a Santa Maria de Palautordera l’any 2011. El partit ha negat aquest punt i ha assegurat que mai hi va haver cap relació orgànica amb De Fabián, de qui han denunciat les pràctiques.
Publicitat
Comentaris
To Top