Ciutat

Podem entra al consistori i podria tenir la clau del govern

La formació morada ha obtingut 5.063 vots; el 5,25% del total

Membres de la llista de Podemos a Sabadell, amb Marta Morell al centre, el dia d'inici de campanya / VICTÒRIA ROVIRA

La formació liderada per Marta Morell, Podem-Podemos, ha obtingut 5.063 vots (el 5,25% del total) i entra amb un regidor a l’Ajuntament de Sabadell, la mateixa Morell. Es tracta de l’única candidatura de l’entorn Comuns-Podem que ha aconseguit representació al ple, després de la desfeta de Sabadell en Comú, 100% Sabadell i ARA Sabadell. Els partits de Joan Berlanga, Marisol Martínez i Ramon Vidal han obtingut, respectivament 3.886 (4,03%), 2.274 (2,36%) i 578 vots (0,6%).

Amb el 100% dels vots escrutats, sembla clar també que Podem tindrà un paper clau en la formació d’un nou govern, tot i ser la formació més petita del ple. Els dos principals blocs de partits (constitucionalistes i independentistes) no sumen i acumulen el mateix nombre de regidors. Marta Morell podria desempatar. Per una banda, PSC i Cs apleguen un total de 13 regidors, entre els 10 dels socialistes i els 3 de Ciutadans. Es quedarien a un regidor de la majoria absoluta. El bloc independentista, per la seva banda, té el mateix nombre de regidors: 7 d’ERC, 3 de la Crida i 3 de Junts per Sabadell. 13 en total.

La divisió dels comuns

L’esquerra no independentista –sense comptar el PSC– ha quedat molt malmesa en aquestes eleccions. Provinents d’aquest bloc ideològic  s’han presentat aquest 2019 un total de cinc candidatures: Podem, Sabadell en Comú, 100% Sabadell, ARA Sabadell i la llista fantasma Ganemos. La fragmentació del vot en aquest espai polític ha deixat sense representació al ple a 6.884 sabadellencs i sabadellenques. En cas d’haver anat junts a les eleccions, i que els prop de 150 vots del partit fantasma haguéssin arribat a bon port, les forces de l’entorn Comuns haurien obtingut fins a tres regidors. Dos més dels actuals. La suma hauria pogut aplegar el 12,15% de les paperetes: 11.695 vots.

Unitat pel Canvi (UpC), la coalició que el 2015 representava aquest espectre polític, va obtenir a les anteriors eleccions un total de 12.611 vots. El 15,01% del total. Van ser la primera força de l’oposició –llavors governava el PSC– i van ser una peça clau per a la formació del quadripartit (ERC, Crida, UpC i Guanyem). En total, UpC i Guanyem van obtenir 6.310 vots més dels que hauria aconseguit una hipotètica coalició entre tots els partits de l’entorn Comuns. És a dir, que fins i tot si aquesta unió mai realitzada s’hagués formalitzat, Podem i els comuns (inclòs 100% Sabadell) estarien perdent un 35% dels vots obtinguts fa quatre anys.

Podem no es va presentar a les eleccions del 2015, en favor d’Unitat pel Canvi (UpC), encapçalada per Joan Berlanga, que enguany ha quedat fora del consistori amb el partit Sabadell en Comú. Tot i això, diverses persones de l’entorn del partit van participar a títol individual en la candidatura d’UpC i van arribar a formar part del govern quatripartit. És el cas de Ramon Vidal, regidor de Salut, que en aquests comicis es persentava amb la seva pròpia formació: ARA Sabadell. I també Helena Hinojo, regidora de transparència, que anava de número dos de la candidatura Sabadell en Comú. Cap d’ells torna a entrar a l’Ajuntament. Marta Morell, en canvi, no s’havia presentat mai a les eleccions.

Els millors resultats, al districte 7

A Podem li ha anat de poc més del 0,25% dels vots per entrar al consistori. És a dir, en cas d’haver obtingut uns 250 vots menys, no hauria tingut cap mena de representació al ple. Entre les forces que haurien entrat, la més beneficiada hauria estat la Crida, que hauria aconseguit un regidor més amb els seus mateixos 10.706 vots. La resta de partits de l’entorn comuns també s’han vist perjudicats per l’irrupció de Podem. Els principals grups d’aquest espai polític (Sabadell en Comú i 100% Sabadell) obtenen els seus millors resultats als mateixos districtes on destaca Podem. És a dir, competien pel mateix electorat.

Els barris on Podem ha obtingut els seus millors resultats percentualment han estat Torre-Romeu, Poblenou i Can Roqueta: 269. El districte 7, on Podem ha obtingut el 9,04% dels vots, ha estat el territori que ha registrat una menor participació a Sabadell (49,31%). El districte on Podem ha aconseguit aplegar més vots ha estat el 4 (1.311), seguit del districte 3 (1.004). A Cifuentes, Can Rull, Can Llong i La Concòrdia, el partit de Marta Morell ha obtingut el 7,06% dels vots; i a Ca n’Oriac, Torreguitart i la resta de barris del districte 3, ha obtingut el 7,07%.

Marta Morell (Podem): “Correspon a les llistes més votades dir amb qui prefereixen governar”

Comentaris
To Top