Ciutat

Els afectats pels viatges falsos, en peu de guerra

La notícia de la posada en llibertat amb càrrecs dels presumptes estafadors de l’agència Cruceros y Vacaciones de Sabadell ha molestat (i molt) els afectats. A primera hora del matí de dijous, en detectar que el local tornava a estar obert, diversos damnificats van apropar-se a l’agència. Volien encarar-se amb Fátima G., a qui acusen d’estafar-los uns 14.000 euros i posar-los en perill en un viatge per Itàlia i Grècia d’autèntic malson. Només hi era el marit, Carlos N., però les víctimes –moltes de més de setanta anys– no es van donar per vençudes. Van impedir que l’home abaixés la persiana i van quedar-se a esperar que Fátima G. aparegués. No ho va fer en tot el dia.

Alguns damnificats van venjar-se pintant el local, que ahir va baixar de nou la persiana / P. J. A.

“Són del barri!”

En qüestió de minuts s’organitza una improvisada protesta veïnal. La tarda del dijous, el grup ja és tan gran que ocupa tota la vorera de la Carretera de Barcelona i amb prou feines hi poden passar els vianants. Una veïna comenta sorpresa: “Com pot ser? Els coneixíem de sempre! Són del barri!”. Una altra diu, trista, “sempre ens estafen a la gent pobre i humil”. Alguns coneixen els avis, d’altres els han vist a la perruqueria o a la farmàcia. La majoria coincideixen a dir que no se’n fiaven, però que Fàtima G. era bona entabanant a la gent.

Durant el dia, desenes d’afectats han anat passant pel local, que aviat ha quedat ple de pintades: “Estafadores. Ladrones. Queremos nuestro dinero”“Ho he denunciat. Han intentat forçar la porta”, explica Fátima G., que assegura que trucarà els Mossos si algun afectat se li apropa o l’amenaça. “Tinc por per la meva integritat física”, diu, “ja no estic vivint a casa meva, per por”. En conversa telefònica amb el D.S., Fátima G. ha negat de nou totes les acusacions i ha assegurat que no ha estafat a ningú.

Molts curiosos es paren per saber què ha passat. També algun client, que s’entera in situ de la detenció i de les acusacions que recauen sobre Fátima G. per aquest i anteriors negocis. “Veus com no eren de fiar?”, diu la mare de la Mònica, una noia que acaba de veure com perilla el seu viatge a Los Angeles (EUA), previst per a finals d’agost, “era massa barat!“. “Hem pagat prop de mil euros ja, just ara veníem a pagar una altra part”, explica la Mònica, “què passarà ara?”.

De sobte, plors: una dona acaba d’adonar-se que no va fer factura dels 4.000 euros que ha avançat a l’acusada per un viatge de cinc persones a l’Argentina. El seu marit, Rafael, la tranquil·litza; té esperança que tot se solucioni. Dos familiars seus de Màlaga, que han de viatjar amb ells en uns dies, van comprar els seus bitllets amb la mateixa agència. Encara no els han avisat. “No ens contesta el telèfon ni els whatsapps”, es queixa el Rafael, que procura mantenir la calma.

Algunes afectades, dijous, davant el local de Cruceros y Vacaciones / P. J. A.

La principal acusada, Fàtima G., assegura que tots els clients que tinguin un viatge programat, podran fer-lo. “Tothom viatjarà. I si algú té una assegurança de cancel·lació només m’ho ha de dir”, reitera ella, “si els del viatge a Itàlia i Grècia que tenien assegurança haguessin anat de bones, tindrien els seus diners. Però van preferir trucar als Mossos. Ara decidirà un jutge”. Fátima G. ha garantit que totes les assegurançes de viatge estan contractades amb una empresa externa –que no ha volgut especificar– i que aquesta reintegrarà els diners a tothom qui ho demani i hagi pagat el servei.

Mentrestant, afectats i clients que encara no han viatjat han decidit organitzar-se. Es reuniran el proper dilluns a les set de la tarda al Centre Civic de la Creu de Barberà ver analitzar la situació. També hi acudiran alguns comerciants de la zona, que no volen que Cruceros y Vacaciones es quedi al barri. La idea és informar-se mútuament, plantejar sortides legals i unir-se per portar els acusats a la justícia.

Comentaris
To Top