Ciutat

Insten la Generalitat a pagar la residència pública

El govern de Marta Farrés no inclourà la seva construcció als pressupostos

Moments abans de signar l’acord no vinculant per a la construcció de la residència pública, el febrer d’aquest any / Victòria Rovira

Paper mullat. Escac i mat a la declaració d’intencions que van signar el febrer passat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i l’Ajuntament de Sabadell, pel qual es comprometien a cofinançar la residència pública del sud de Sabadell. Però era això: una mera declaració d’intencions, un acord no vinculant. El govern de Marta Farrés no inclourà aquesta partida als seus pressupostos perquè “és una competència de la Generalitat”.

Per al sector sud, la interminable promesa de la residència pública continua sent una prioritat i demanen a la nova alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, compromís amb l’acord signat el 2006. Així ho ha manifestat Fernando Francisco, portaveu d’Espronceda a la Plataforma per la Residència Pública i de Gestió Pública, que ha amenaçat de portar la denúncia als tribunals europeus en cas que Generalitat i l’Ajuntament de Sabadell tornin a incomplir aquest acord.

L'últim projecte de la residència pública del Sud / CEDIDA

I, tot i que l’Ajuntament es compromet a continuar les negociacions per finalment construir aquest equipament, no complirà l’acord entre el quadripartit i la Generalitat de Catalunya. O el que és el mateix: no finançarà amb diners municipals aquest equipament. “Ens mantenim amb la mateixa filosofia que quan estàvem a l’oposició, ha de ser el departament qui pagui la construcció d’aquest equipament, és la seva competència”, apunta Eloi Cortés, regidor d’Acció Social i Habitatge.

Per la seva banda, des d’ERC de Sabadell demanen a l’Ajuntament que respecti l’acord. “És l’única forma viable per fer realitat la construcció de la residència”, adverteixen els republicans.

Publicitat

Promeses incomplertes

El portaveu d’Espronceda coincideix amb el posicionament del consistori en considerar que l’Ajuntament no hauria de fer front a la construcció. Tot i això, ha demanat al nou consistori que es faci seva aquesta lluita i ha insistit que “no és una herència del bustisme, sinó un compromís de ciutat”, al·lega, recordant que va ser l’exalcalde Manuel Bustos qui va signar el conveni del 2006 que, per cert, parlava de la construcció de dues residències per a Sabadell.

“És indignant que Sabadell sigui l’única ciutat de Catalunya amb més de 200.000 habitants que no té cap plaça de residència pública, patim un greuge comparatiu amb les ciutats de l’entorn”, ha recordat el portaveu. De fet, mentre que a la nostra ciutat no hi ha ni una plaça de titularitat pública, a ciutats similars com Terrassa, Badalona i l’Hospitalet del Llobregat disposen de 198, 100 i 250 places públiques, respectivament.

Solar on està prevista la construcció de l'equipament / Lluís Franco

La decisió de finançar amb les arques municipals la construcció va molestar tant la Plataforma per la Residència Pública com l’oposició d’aleshores, que coincidien en el fet que finançar-la a través de Vimusa implicava hipotecar altres partides pressupostàries de Sabadell.

En tot cas, l’acord preveia una residència amb 102 places públiques –98 de les quals estarien concertades amb la Generalitat– i la previsió era començar les obres a finals del 2020 per inaugurar l’equipament l’any 2022. Ara caldrà esperar a conèixer el nou escenari.

ERC i JxCat voten en contra de construir la residència del Sud de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top