Ciutat

Cs veu un “conflicte d’interès” en el fitxatge de la parella de Morell a l’Ajuntament

Ciutadans ha aixecat la veu contra la designació de la parella de la podemista Marta Morell en l’equip de govern. ERC i Crida se sumen a les crítiques

Juanjo Cáceres, a la bancada del públic en el ple d'aquest juliol / ÓSCAR ESPINOSA

Ciutadans ha aixecat la veu contra la designació d’assessors prevista pel govern de Marta Farrés. La incorporació de la parella de la podemista Marta Morell en l’equip de govern, que va avançar aquest diari ahir, ha generat les sospites del portaveu del grup municipal, Adrián Hernández, que ha parlat en termes de “conflicte d’interès” en el ple municipal celebrat aquest divendres.

Adrián Hernández, intervenint en el ple d’aquest mes de juliol / ÓSCAR ESPINOSA

Des de Ciutadans s’ha demanat portar la designació de Juanjo Cáceres, doctor en historia i nou fitxatge de l’àrea podemista del govern de Feminisme, Benestar Animal i Participació, a la comissió d’Ètica Pública, una petició a la qual s’han sumat ERC i Crida per Sabadell. Hernández aprecia que entra en conflicte amb el Codi Ètic de l’Ajuntament de Sabadell, vigent des de juny de 2017. Els assessors del govern ja es van aprovar pel ple, juntament amb la pujada de salaris. Ara, però, es valora la frontera entre les qualificacions tècniques i la moral dins de les institucions.

En concret, Hernández ha fet referència al punt 6.2 del text, que parla d’un “conflicte d’interès potencial” quan apareixen “interessos personals” que puguin afectar “l’actuació imparcial i honesta en l’exercici de les funcions públiques”. Entre aquestes casuístiques, es parla de relacions laborals prèvies, litigis oberts o familiars fins a un quart grau de consanguinitat.

“Ahir vam esmorzar amb una notícia sobre l’ús dels assessors del govern”, ha comentat el portaveu de Ciutadans lamentant la designació. Hernández ha recordat que el Codi Ètic és “d’obligat compliment” i que per això una comissió específica ha de valorar si la designació de Morell és competent. A banda d’aquest conflicte, els grups de l’oposició han tombat la designació dels alts càrrecs del govern que han de passar pel ple, com els coordinadors d’àrea i altres places de nova creació.

Morell incorpora la seva parella com a assessor del govern

El govern treu ferro

En el ple, Farrés ha volgut sortir a defensar la designació de Cáceres, així com de tots els assessors del govern. “Hi ha hagut criteris professionals“, ha exposat per després recordar que l’assessor de Morell és doctor en història i per tant adequat per tractar qüestions de memòria històrica. Farrés ha recalcat que la figura de l’assessor, com a càrrec de confiança, “no té signatura a l’Ajuntament i són estrictament un assessorament personal“.

No obstant això, el govern, també en paraules de Farrés, ha volgut subscriure “al 100%” el Codi Ètic vigent. Sobre la moralitat de la decisió, el portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha demanat “no posar la vena abans de la ferida” i esperar a veure què diu la comissió d’Ètica Pública. En tot cas, mentre no es convoqui la reunió i es valori la designació de Cáceres, la seva designació és plenament vigent.

La mateixa Marta Morell, que no s’ha pronunciat en tot el ple sobre la qüestió, ha manifestat estar d’acord en activar la comissió, segons diu, “en un exercici de transparència” i així ho ha transmès a l‘alcaldessa.

Comentaris
To Top