Oci i cultura

Sabadell Còmics celebra els seus 25 anys

La pionera de les llibreries especialitzades en còmic a la ciutat arriba al quart de segle en plena forma

La façana i aparador de Sabadell Còmics, aquest dimarts 3 de setembre / LLUÍS FRANCO

La veterana llibreria Sabadell Còmics –antiga Norma Comics– ha arribat aquest dimarts 3 de setembre al seu primer quart de segle de vida. Rafel Sabater, el seu propietari i fundador, va obrir la botiga tal dia com avui de l’any 1994, quan encara no existia cap llibreria especialitzada a la ciutat. Pel local del carrer Sant Antoni, al Centre, han passat durant aquests vint-i-cinc anys diverses generacions de lectors, el perfil i interessos dels quals han anat canviant amb el temps.

“Al principi el negoci era més de quiosc. Estaven de moda les revistes de còmic per a adults i el manga per fascicles, i era el que veníem. Ara no té res a veure, tot i que el manga segueix tenint molta tirada, juntament amb els còmics de superherois“, explica Sabater. A aquestes dues puntes de llança vingudes dels Estats Units i el Japó s’hi afegeix una àmplia selecció de còmics europeus i de novel·les gràfiques. I també molt de marxandatge: figures, calendaris, clauers, joguines… A Sabadell Còmics, però, tot i que es venen tots aquests objectes, s’han mantingut fidels a l’origen i a la raó de ser de la llibreria: els còmics en paper.

“Quan em pregunten sempre dic que soc llibreter“, diu Rafel Sabater, “és el que a mi m’agrada: llegir. A casa no hi tinc figures. Hi tinc llibres. Si he d’escollir entre vendre un llibre o una figura, prefereixo vendre un llibre”. Per a Sabater aquesta no és només una opció romàntica. És també la manera de fidelitzar el públic, d’assegurar-te que els clients tornin, d’aconsellar-los i de guiar-los. El propietari de Sabadell Còmics és de la teoria que veient una llibreria es pot saber com és el llibreter. I el local del carrer Sant Antoni deixa clar com és Sabater: molts llibres i molt Tintín.

Actualment a Sabadell Còmics hi treballen dues persones: el Rafel i un ajudant. Tot i que com tot bon projecte personal que es viu amb passió, al negoci també s’hi involucra la família. La dona i el fill del Rafel Sabater sovint donen un cop de mà al local. És també un negoci molt sabadellenc –d’aquí que conservi el nom de la ciutat com a marca– i que està molt lligat a la vida del barri. L’Escola Joso, les associacions tintinaires, les diades de Sant Jordi, el Paper de Ceba… Tot plegat s’aboca –i prové, en certa manera– de Sabadell Còmics: una botiga que ha marcat (i marcarà) la vida cultural de la ciutat.

Comentaris
To Top