Ciutat

La Diputació de Barcelona defensa que els ajuntaments "no paguin" a Endesa

La presidenta, Núria Marín, titlla d’inadequada i amenaçant” la carta enviada per l’empresa i emplaça la Generalitat de Catalunya a fer-se càrrec del deute

Foto de grup dels 148 municipis que s'han reunit a Barcelona / DIBA

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha enviat aquest dimecres dos missatges molt clars als municipis a qui Endesa reclama el deute energètic dels seus veïns més vulnerables: que no paguin, i que qui s’ha de fer càrrec de l’import és la Generalitat.

"Els direm que no paguin el deute que Endesa els reclama", ha assegurat Marín, abans de començar la reunió amb 148 ajuntaments afectats per la carta de la companyia elèctrica, que els reclama el copagament del 50% del deute que tenen les famílies vulnerables. “L’objectiu d’avui és donar tranquil·litat als municipis”, ha afegit Marín.

La reunió arriba dos dies després que la Generalitat convoqués les 4 diputacions, la Federació de Municipis, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector per buscar  un posicionament i una resposta conjunta a l'amenaça d'Endesa.

El passat 31 de juliol, Endesa va enviar una carta a uns 400 ajuntaments on hi ha famílies que no paguen la factura de la llum. Marín va titllar el missatge d’“inadequat i amenaçant”, ja que adverteix que tallarà el subministrament als veïns afectats de pobresa energètica l’1 d’octubre. A tot Catalunya, l'empresa reclama uns 21 milions d’euros, segons la Diputació; dels quals exigeix el cobrament del 50% als municipis amb deutes superiors als 10.000 euros. Segons Marín, tot i que “algun petit municipi” ja ha pagat, els recursos haurien de sortir “dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya”.

Endesa té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya mitjançant els serveis socials. Fonts de la companyia van declarar dilluns a l’ACN que consideren “insostenible” la situació i que cal “agilitzar les converses”. També van dir que tallar la llum a l’octubre “no és una amenaça”, sinó “un crit d’alerta”.

Segons l’ACN, la companyia està satisfeta perquè des que va enviar la carta als ajuntaments oferint “de manera proactiva” assumir el 50% del deute, consideren que les negociacions per arribar a un acord han avançat. Per la seva banda, Marín va afirmar que la companyia “ha entès que no han estat gaire encertats”. “Donem per fet que l’amenaça quedarà en un calaix i que podrem resoldre el tema de la forma que l’hem de resoldre”, va afegir.

El cas de Sabadell

Sabadell és el tercer municipi amb més deute dels que han rebut la carta. La companyia reclama la meitat dels 983.287 euros del deute d’uns 826 clients en situació de vulnerabilitat energètica. L’alcaldessa, Marta Farrés, que ha assistit aquest dimecres a la reunió, ha indicat que “l’Ajuntament de Sabadell no acceptarà cap xantatge ni tampoc, amb la llei a la mà, que es talli la llum a persones o famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat” i que cal “un pacte social per fer front a la pobresa energètica al conjunt del territori”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top