Publicitat
Ciutat

Entre els detinguts per la Guàrdia Civil hi ha membres de 'Els 9 de Lledoners'

[P.J. Armengou / Aleix Pujadas]

Segons ha pogut saber el Diari de Sabadell, almenys dos dels detinguts per la Guàrdia Civil aquest dilluns són membres de 'Els 9 de Lledoners', un grup d’independentistes que l’1 de febrer van protestar a la carretera d’accés a la presó del Bages contra el trasllat dels presos a Madrid i que per aquest fet s’enfronten a penes de fins a 15 anys de presó. Es tracta d'Eduard G. –detingut a Cerdanyola– i de David B,, que ha estat arrestat al barri de Campoamor. Al sud de la ciutat, juntament amb Budria, ha estat detinguda la seva parella, Clara. Completen la llista de detinguts Xavi D. (plaça de les Dones del Tèxtil), Jordi R. (carrer Romeu) i Ferran (Santa Perpètua), i tres persones més.

A tots ells l'Audiència Nacional els acusa de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius; tot i que de moment la policia només hauria trobat "substàncies considerades precursores per a la confecció d'explosius". La fiscalia els considera part d'un "grup terrorista d'índole secessionista català", i assegura que estaven preparats per actuar amb violència entre l'aniversari de l'1-O i la sentència del Tribunal Suprem. Des de diversos grups i entitats independentistes s'han organitzat manifestacions en contra de les detencions, que consideren arbitràries i enfocades a criminalitzar l'independentisme.

Eduard G. i David B., fotografiats fa uns dies al Racó del Campanar de Sabadell / LLUÍS FRANCO

El col·lectiu Alerta Solidària s'ha fet càrrec de la defensa dels nou acusats. El portaveu del col·lectiu, el sabadellenc Xavier Pellicer, ha explicat a TV3 que els detinguts primer han passat per comissaria abans de començar el seu trasllat cap a Madrid, on els interrogaran a l'Audiència Nacional en els propers dies o hores. Pellicer ha apuntat que abans de la declaració com a màxim poden passar 72 hores, o cinc dies si es dona un cas d'excepcionalitat.

"Hi veiem una clara intencionalitat política i electoralista. Aquestes acusacions de terrorisme no són per res més que per justificar que qui intervingui sigui l'Audiència Nacional, aquest tribunal d'excepció que té competències en terrorisme", ha dit Pellicer. El portaveu d'Alerta Solidària afegeix que "no hi veiem massa diferències amb molts altres casos d'operatius policials que s'han fet contra determinats col·lectius en els darrers anys, molts dels quals han acabat en arxivament sense ni tan sols judici".

En conversa amb el Diari de Sabadell, Pellicer ha indicat que no dónen "cap credibilitat" a les acusacions de la Guàrdia Civil. "Són detencions preventives, que parlen de futuribles. Són acusacions que estan en futur. És completament antijuridic", ha assegurat el portaveu dels detinguts.

Xavi D., en el moment de la seva detenció / VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top