Ciutat

Els partits reaccionen a la sentència del ‘Procés’

ERC, Crida i Junts han criticat la sentència, mentre que el PSC ha dit que la respecta

El ple municipal d'aquest mandat, en una imatge d'arxiu / ÓSCAR ESPINOSA
[P. J. Armengou / Aleix Pujadas]

La majoria de partits polítics de Sabadell han expressat aquest dilluns la seva conformitat o disconformitat amb la sentència del Tribunal Suprem als presos independentistes, que afecta els veïns Jordi Cuixart i Carme Forcadell. Els tres partits independentistes del ple municipal han criticat la sentència ràpidament a través de les xarxes socials i a la tarda han presentat un manifest conjunt; Podem Sabadell aposta per l’indult dels condemnats, i el PSC no s’ha posicionat respecte a la resolució judicial.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), ha manifestat a Twitter el seu “més absolut respecte a la sentència judicial”, però també “a qualsevol opinió sobre la sentència”. “La llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació estan garantits sempre en el marc del civisme, la tolerància i el respecte”, ha afegit la socialista, “Avui, més que mai, cal seguir treballant en el camí del diàleg, on cadascú des de la seva responsabilitat hi contribueixi al màxim”.

Farrés ha estat molt criticada pels sectors independentistes de la ciutat aquest dilluns a causa del seu silenci inicial, i després conformitat, davant la sentència del Procés. Els manifestants que aquest matí s’han concentrat a la Plaça de Sant Roc en rebuig a la condemna, de fet, han acabat fent una sentada davant la seu local del PSC i han proferit crits contra l’alcaldessa.

Pel que fa al principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el seu posicionament ha estat inequívoc: rebuig a la sentència i suma a les mobilitzacions. El partit ha anunciat que ha paralitzat tota la seva activitat institucional i ha convidat la ciutadania a participar en les protestes de les 20 h a la plaça de Sant Roc i a les 21 h als jutjats de Sabadell.

“Davant la indignitat de la sentència, la nostra dignitat com a poble”, ha assegurat al seu torn el regidor d’ERC, Gabriel Fernàndez, “ens han condemnat a més de 99 anys de presó a tots nosaltres. Convertim la nostra indignació en fermesa i convicció perquè el camí cap a la nostra llibertat ja és irreversible”. “Seguim ferms, convençuts i plens de tendresa en moments durs per la democràcia sentenciada”, ha dit al seu torn l’ex-alcalde Juli Fernàndez.

Per la seva part, el compte oficial de la Crida per Sabadell ha mostrat el seu “més absolut rebuig” a la sentència de l’1-O i ha anunciat que “davant d’aquest nou embat antidemocràtic” cal mobilitzar-se “més que mai”. “Davant d’una justícia que ha esdevingut una eina de persecució política, no podem admetre cap altra opció que no sigui l’amnistia i l’absolució de tots els presos i preses polítiques, les que van ser detingudes l’any 2017 i les Detingudes el 23S”, han afegit des del partit.

L’ex-alcalde de la ciutat i regidor de la Crida, Maties Serracant, per la seva banda, ha estat un dels primers polítics a reaccionar a la notícia. Serracant ha reivindicat que els empresonats són “presos i preses polítiques” i ha assegurat que “a Sabadell no defallirem”. “Per la vostra llibertat, sempre”, ha conclòs en un missatge publicat a la xarxa social Twitter.

Al seu torn, la portaveu del grup municipal de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha qualificat la sentència d'”atemptat a la democràcia sense precedents” i ha assegurat: “en front a les presons i la repressió, ens mantindrem ferms i no violents per sempre més al servei d’aquest poble”. En un comunicat tramès pel seu partit, la líder de Junts a la ciutat ha opinat que “el Tribunal Suprem ha prioritzat l’escarni per sobre de la proporcionalitat i la justícia” i ha assegurat que la sentència “esquerda les bases democràtiques de l’estat espanyol”. “Contra la sentència, independència”, conclou el text.

Des de Podem Sabadell, partit de govern amb el PSC, la regidora i segona tintenta d’alcaldessa, Marta Morell, trasllada el seu suport a les persones condemnades i les seves famílies i aposta per dialogar i “obrir una nova etapa de desjudicialització del debat polític” que, per ella, començaria per l’indult.

Des de Ciutadans, el portaveu municipal d’aquesta formació, Adrián Hernández, reitera el “màxim respecte” per les decisions judicials, “recordant que totes les institucions han de representar sempre al conjunt de la ciutadania i no han de posar-se al servei d’una ideologia, sigui la que sigui”. Hernández, en nom del partit, es compromet a treballar per garantir els drets i les llibertats de tots els catalans.

Manifest conjunt

Paral·lelament, aquest dilluns a la tarda ERC, Crida i Junts per Sabadell (JxS) han presentat un manifest conjunt a la sala de premsa de l’Ajuntament. L’han llegit a parts iguals i qualifiquen de “vergonyosa” la sentència del Suprem, que rebutgen i condemnen. “No podem acceptar cap sortida que no fos l’absolució o que no sigui l’amnistia”, ha dit Lourdes Ciuró (JxS). Nani Valero, de la Crida, assegura que “les condemnes no tenen cap fonament jurídic. El seu únic objectiu és la persecució política”. Gabriel Fernàndez ha tancat la lectura del manifest apuntant que s’ha intentat consensuar una resposta conjunta aquest matí, però no s’ha arribat a cap acord. També manté que “la cinquena ciutat de Catalunya no es pot inhibir del que està passant”. De moment es descarta portar aquest assumpte al ple vistes les anteriors votacions similars i creient que una nova proposta en la línia de donar suport als presos no prosperaria per la majoria PSC-Podem.

Suport de treballadors del Parlament

A les 11.30 h també s’ha fet una concentració de suport a l’escala noble del Parlament de Catalunya, on un grup de treballadors juntament amb el president Roger Torrent han reivindicat la figura de l’expresidenta Carme Forcadell.

Comentaris
To Top