Ciutat

Manifestacions a les 12 i 19 hores a Sabadell i seguiment de les mobilitzacions de país

[Aleix Pujadas / P. J. Armengou]

La resposta de l’independentisme sabadellenc a la sentència del Tribunal Suprem no s’ha fet esperar. Les entitats sobiranistes de la ciutat han cridat a sumar-se a les mobilitzacions conjuntes que vagi anunciant el Tsunami Democràtic; alhora que han convocat dues manifestacions d’àmbit local a les 12 del migdia i de les 19 hores a les 21.30.

La primera acció de molts independentistes sabadellencs ha estat sumar-se, de manera gairebé espontània, a la concentració diària de la Plaça de Sant Roc. Des del juny, diversos ciutadans contraris a la retirada de la pancarta dels presos de la façana de l’Ajuntament protesten a les 12 de migdia davant l’edifici consistorial. Avui l’afluència de manifestants ha estat força més gran: 600 persones, segons la Policia Municipal.

Durant la concentració d’aquest dilluns al migdia, els concentrats han cridat en contra de l’alcaldessa, Marta Farrés, per no haver-se pronunciat sobre la sentència. “No parlem de política, parlem de solidaritat. No és l’alcaldessa de tota la ciutat, és la de la repressió”, han assegurat els manifestants. De fet, un cop acabada la concentració, cap a la una, uns 500 congregats s’han dirigit caminant fins a la Gran Via, on s’han assegut en protesta davant la seu local del PSC.

Diversos independentistes sabadellencs s’han tallat a la Gran Via aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

Més enllà d’aquesta primera concentració, les entitats independentistes sabadellenques han convidat els seus simpatitzants a unir-se a les protestes que convoqui el Tsunami Democràtic. La primera acció conjunta de relleu, a més de la marxa dels estudiants universitaris cap al centre de Barcelona, ha estat una crida a aturar l’activitat de l’aeroport del Prat. “Ha arribat l’hora de fer sentir la nostra veu al món!”, han dit des del col·lectiu que aglutina les mobilitzacions contra la sentència, “Ens ho intentaran impedir i només amb la força de la gent ho aconseguirem!”.

Pel que fa a la concentració del vespre a Sabadell –convocada per l’ANC, el CDR de Sabadell i d’altres entitats independentistes– començarà simultàniament a les 19 hores en diversos punts de la ciutat (Plaça del Pi, Plaça Mestre Planes i Plaça del Treball) i mitja hora més tard –a les 19:30– a la Plaça de la Creu Alta. Seguidament, els manifestants es dirigiran a la Plaça de Sant Roc (20h) i d’allà aniran a la seu dels jutjats de Sabadell, a l’Eix Macià (21.30 h).

Mobilitzacions a tot el país

Amb la publicació de la sentència, el col·lectiu Tsunami Democràtic, que aglutina la resposta de l’independentisme a la resolució del Tribunal Suprem, ha anat anunciant les mobilitzacions que s’esperen per aquest dilluns i tota la setmana. D’entrada, Tsunami Democràtic ha fet una crida a tothom que visqui fora de Barcelona a desplaçar-se a la capital catalana. També s’ha convidat els treballadors a deixar els seus llocs de feina i sortir al carrer, i als estudiants a sumar-se a les “columnes” que s’estan dirigint des dels diversos centres educatius cap a la Plaça Catalunya de Barcelona, on es concentraran els universitaris.

Durant la resta de la setmana també s’han organitzat concentracions i manifestacions arreu del territori català. L’Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural preparen cinc marxes des de Girona, Vic, Berga Tàrrega i Tarragona, que durant tres dies, recorreran 100 quilòmetres fins a Barcelona. Són les anomenades ‘marxes per la llibertat’. Està previst que aquestes manifestacions comencin el dimecres 16. Les columnes provinents de Berga i Vic faran parada dijous 17 d’octubre prop de Sabadell, a Sant Quirze, on volen sopar i passar la nit, per arribar al dia següent a la capital catalana.

Al seu temps, el Sindicat d’Estudiants (SE) ha convocat una vaga estudiantil de 72 hores, que començarà el dimecres i finalitzarà el divendres, amb la vaga general de treballadors. El dia 16 s’organitzaran piquets informatius, accions i assemblees als instituts i facultats. El dijous 17, es prepara una gran manifestació estudiantil a les 12 del migdia a la Plaça Universitat de Barcelona, la Plaça Imperial Tàrraco de Tarragona; i la Plaça 1 d’octubre de Girona.

Finalment, es preveu una vaga general de treballadors –a la qual s’uniran els estudiants– pel divendres 17 d’octubre. La Intersindical-CSC va presentar fa uns dies un preavís per poder convocar una vaga general, que per ser legal s’emmarca dins de diverses reclamacions laborals: reivindicació d’un salari mínim de 1.200 euros, igualtat de gènere a la feina, recuperació del poder adquisitiu de la classe treballadora i dotació de recursos suficients a la Inspecció de Treball.

Comentaris
To Top