Ciutat

Un ple agre trasllada a 2020 quatre projectes encallats

Votació de la modificació del crèdit / ÓSCAR ESPINOSA

Sessió extraordinària i agra del ple municipal de Sabadell. La sessió, que s’ha convocat per modificar el crèdit relatiu a quatre projectes previstos al 2018 i que no es podran executar en el termini previst, s’ha caracteritzat per la tensió evident sobretot entre l’alcaldessa, Marta Farrés, i les regidores que avui actuaven de portaveus dels grups d’ERC i Crida per Sabadell, Èlia Soriano i Anna Lara, respectivament. La modificació s’ha aprovat amb el suport del govern (PSC i Podem), el vot en contra de la Crida i l’abstenció d’ERC, Junts per Sabadell i Ciutadans.

Concretament, la proposta se centrava en l’amortització del deute corresponent a un conjunt de projectes que es va plantejar d’acord amb el superàvit registrat al 2017 i que es permetia derivar a certes inversions, sempre i que s’executessin al 2018 o amb pròrroga al 2019, en concepte d’inversions financerament sostenibles. En aquest marc, l’anterior executiu va destinar 15,5 milions d’euros a un total de 35 projectes, dels quals al 2018 només es van dur a terme quatre, entre ells la compra de l’Artèxtil, passant 31 al 2019 que no s’ha arribat a executar.

Els projectes afectats i que avui s’ha aprovat incloure als comptes de l’any vinent són projecte integral d’asfaltat de carrers (2.190.000 euros), el projecte integral de jocs infantils (1.460.000 euros), la urbanització de la plaça Vall d’Aran, a la Plana del Pintor (614.000 euros) i la renovació del sistema de tractament de l’aigua de la piscina de Ca n’Oriac (420.000 euros).

Marta Farrés, amb Marta Morell, al ple extraordinari de novembre / OSCAR ESPINOSA

“Només 4 projectes de 35”

Montserrat González, tinent d’alcaldessa i portaveu avui del PSC al ple, ha estat l’encarregada d’exposar la situació amb què assegura que s’ha trobat l’executiu local, un cop efectuat el relleu del denominat “Govern de Transformació” (Crida,Unitat, ERC i Guanyem) a l’aliança PSC-Podem. “El que es va fer és propaganda de l’asfaltat de carrers, però no tenien projecte, van fer l’aprovació inicial al gener de 2019 però no es podia dur a terme aquest any, perquè calia licitar i executar, i això és impossible”, ha desgranat González.

En aquest sentit, ha puntualitzat que les Inversions Financerament Sostenible (IFC), on l’anterior executiu va encabir el paquet de 35 projectes previstos a partir del superàvit de 2017, “no poden ser tramitats com inversions ordinàries”. “Vull pensar que no van valorar les conseqüències, perquè si penso que n’eren coneixedors, seria que volien fer allò que sabien que no podien, que farien campanya electoral amb uns projectes que no es podien executar, i que arribat el moment ja ho arreglarien com poguessin”, ha afegit.

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha considerat, pel seu cantó, que aquesta situació és fruit del fet de no tenir un projecte de ciutat, i ha llançat una petició a l’actual executiu: “És vital saber com vol encaminar les passes un govern, i caldria saber quin projecte tenen, amb coherència en accions i criteris”, ha assenyalat. Des de Ciutadans, José Luís Fernández ha recordat que l’execució dels pressupostos sempre es fa a la baixa.

Ple municipal extraordinari a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

L’anterior govern es defensa

La portaveu de la Crida, Anna Lara,  ha puntualitzat que els projectes es van trobar amb complicacions perquè les tramitacions vana anar més lentament del que es preveia. “Projectes com els que afecten als jocs infantils es podrien haver executat aquest mandat, però no ha estat el cas, igual que el tractament del sistema d’aigües de la piscina de Ca n’Oriac”, assenyala.

Èlia Soriano ha estat l’encarregada d’ERC de pronunciar-se sobre la situació, que esquitxa especialment els republicans, donat que tenien les carteres encarregades d’assumir tot allò vinculat a l’Espai Públic. Soriano a ha destacat que l’entrada a l’Ajuntament els va permetre comprovar que no hi havia un projecte de ciutat dibuixat per part dels anteriors govern socialistes, i que es van haver d’arremangar. Amb tot, ha insistit en la necessitat de derogar la Llei Montoro, que limita la capacitat dels ajuntament a l’hora de destinar la inversió municipal:

Farrés: “Patim un problema d’ineficiència de l’anterior govern”

De manera poc usual, l’alcaldessa ha intervingut al final de les dues rondes d’intervenció per aportar el seu punt de vista, adreçant-se directament a ERC i Crida. “L’actual govern no pateix un problema de procés administratiu, patim un problema d’ineficiència de l’anterior govern que estem intentant solucionar”, ha expressat, en clara referència a les paraules de Soriano sobre la Llei Montoro.

Èlia Soriano en el ple d’aquest mes de novembre / ÓSCAR ESPINOSA

“Ja els van advertir que les Inversions Financerament Sostenibles  no es podien aplicar a qualsevol cosa, quan es volen fer projectes grans d’una quantitat important, per exemple, perquè s’havien d’executar en un any, però vostès van decidir aplicar-ho en projectes que sabien que no es podrien fer”, ha afegit. “Hi ha hagut una mala gestió de l’anterior govern”, ha sentenciat.

La tibantor ha seguit en la segona ronda, on Lara ha anunciat el seu vot negatiu però amb mà estesa a abordar els projectes pendents, mentre que Soriano ha assegurat que han estat dos dies revisant els expedients oberts per aclarir la situació en què es troben ara mateix i fer autocrítica, si s’esqueia.

“Podríem haver decidit no reparar els parcs infantils o la reparació de la instal·lació d’aigua més gran de la ciutat i que perdia milers de litres diàriament, però vam decidir actuar, i en algunes ens en vam sortir i en d’altres no”, ha expressat Soriano, on Farrés li ha respost: “O podrien haver decidir fer-ho amb diners de l’Ajuntament i no amb Inversions Financerament Sostenibles”

Finalment, la modificació de crèdit s’ha aprovat amb els vots a favor de PSC i Podem (on la tinenta d’alcaldessa Marta Morell només ha intervingut per dir que hi donaria suport), el vot en contra de Crida i l’abstenció d’ERC, Junts i Ciutadans.

El govern haurà de traslladar als pressupostos de 2020 projectes no desenvolupats en l’anterior mandat

Comentaris
To Top