Vallès

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, crític amb el canvi de tarifes de l’ATM

Segons el president de l’ens, Ignasi Giménez, la modificació “no aborda el greuge que suposa per alguns municipis l’existent zonificació”

Un usuari introdueix un bitllet senzill per agafar els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / VICTÒRIA ROVIRA

Les noves tarifes i bitllets proposats per al 2020 per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) no convencen al Vallès Occidental. El Consell Comarcal ha criticat aquest dimarts que el nou model tarifari perjudiqui els viatgers no freqüents i que el nou sistema no resolgui el “greuge” existent en determinats municipis de la comarca a causa de la zonificació tarifària actual. Especialment per a aquelles poblacions que es troben a les zones 2 i 3 de l’ATM. Per aquesta raó, l’ens ha reclamat un cop més “una nova tarifació del transport públic més justa” amb els municipis de la comarca.

“Aquesta modificació en els títols no aborda el greuge que suposa per alguns municipis l’existent zonificació”, ha opinat el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, que ha recordat que el novembre de 2018 el Consell d’Alcaldies de la demarcació va instar el govern de la Generalitat a accelerar el procés d’implementació d’un sistema tarifari que permeti establir una tarifa personalitzada per a cada persona en funció de les seves rutines, la població de residència i les possibilitats reals d’ús del transport públic.

Giménez ha criticat també que amb les noves tarifes “s’agreuja la situació de diferents col·lectius de persones usuàries, com per exemple les famílies i molts usuaris que no poden fer un ús compatit de la T-10“. “Estudiarem a fons la complexitat de la proposta de l’ATM ja que hem tenir en compte que cada persona fa un ús diferent del transport públic i que les tarifes han de considerar a aquelles persones que no són usuàries diàries de transport públic”, ha afegit el president del Consell Comarcal.

Punts positius

El Consell Comarcal també ha apreciat alguns aspectes del nou model tarifari, com és premiar els usuaris freqüents. El conseller de Transició Ecològica de la institució, Carles Rodríguez, ha valorat que “els canvis tarifaris van en la línia positiva d’incentivar l’ús del transport públic de manera diària i abaratir els títols pels usuaris freqüents”. “Si volem millorar la qualitat de l’aire a la nostra comarca, hem d’utilitzar menys el cotxe i més el transport públic”, ha afegit Rodríguez, “Però és cert que cal resoldre la discriminació que pateixen certs municipis de la nostra comarca inclosos en les zones 2 i 3”.

Els canvis tarifaris proposats per l’ATM suposen la creació de dos bitllets nous –la T-Casual i la T-Usual–, la desaparició de la T-10 i alguns títols més; i la simplificació dels títols de llarga durada. La T-10 quedarà substituïda per la T-Casual, que ara serà unipersonal i un 11,3% més cara. Mentre que la T-Mes es transformarà en la T-Usual, serà unipersonal i un 25,9% més barata. L’objectiu, segons els seus impulsors, és premiar els viatgers més freqüents i penalitzar els que facin un ús del transport públic de manera esporàdica.

Els canvis tarifaris, amb ulls sabadellencs

Comentaris
To Top