Ciutat

Concurs per rehabilitar la fàbrica Sallarès i Deu

L’Ajuntament convoca un procés participatiu per escollir entre sis projectes arquitectònics per a la remodelació de l’edifici

Imatge d’arxiu de la nau Sallarès i Deu (també coneguda com a fàbrica Textifibra) / LLUÍS FRANCO

Des del passat 7 de gener i fins el dia 17 els ciutadans de Sabadell poden votar a través d’Internet entre sis projectes arquitectònics per a la rehabilitació de la fàbrica Sallarès i Deu. Les propostes, que han estat seleccionades per un jurat amb representació veïnal, tècnica i política, es poden consultar en una exposició pública al Centre Cívic de Gràcia, fins el mateix divendres 17 de gener.

La fàbrica Sallarès i Deu, situada entre els carrers dels Cellers, Reina Elionor, Viladomat i Jacint Verdaguer, va ser adquirida per l’Ajuntament durant l’anterior mandat. La compra va costar 4,55 milions d’euros, 1 milió dels quals prové dels fons europeus de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral (EDUSI). Juntament amb aquesta nau va ser adquirida part de l’antiga Artèxtil, per 3,7 milions d’euros.

Ni vinculant ni gaire publicitat

El concurs es defineix com a informatiu, consultiu, i “no vinculant”, segons es llegeix al portal Decidim Sabadell. “Les opinions rebudes seran traslladades a la següent reunió del jurat, que té per objecte la selecció de la proposta seleccionada”, s’indica a la pàgina del procés participatiu. Malgrat que acaba aquest divendres, el procés no ha estat difós a través dels canals oficials de l’Ajuntament de Sabadell; però el tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha confirmat que els veïns han estat informats.

El contracte per al projecte de rehabilitació –dotat amb un pressupost 306.409 euros– es va fer públic el juny del 2019 i té per objecte obtenir propostes per a un “Centre d’Innovació Social Tecnològic” i per a “la consolidació estructural i estanqueïtat del conjunt de l’edifici Sallarès Deu a Sabadell”. Tot i que l’actual govern local no ha definit del tot els usos de la nau, el contracte per a les propostes indica que aquests haurien de “promoure la inclusió social i lluita contra la pobresa a Sabadell, mitjançant la formació en tecnologia i la creació de noves empreses”.

Durant la compra del conjunt fabril, l’octubre del 2018, el PSC es va mostrar contrari a l’operació. Ja al govern, el partit de Marta Farrés no s’ha pronunciat oficialment sobre el futur de l’edifici. “Estem en un procés de reflexió i debat sobre els usos d’aquest espai. És cert que és un projecte heretat de l’anterior govern, i que requerirà una inversió més important del que s’havia dit, però veurem què n’hem de fer”, ha indicat al D.S. Pol Gibert.

De moment, el consistori ha assignat una de les naus de l’edifici al Rebost Solidari. L’ONG, dedicada al repartiment d’aliments, hi ubicarà el seu magatzem, que fins ara es trobava a Torre-Romeu. “S’hi instal·laran un cop acabin les obres, i per això encara falta temps”, ha dit Gibert, “ocuparan la primera de les quatre naus que hi ha. Les tres restants també s’han de rehabilitat”.

Comentaris
To Top