Ciutat

L’accident mortal d’avioneta del desembre del 2018 va ser causat per un error humà

Un informe del Ministeri de Foment dictamina que el pilot va fer una “incorrecta maniobra d’aproximació”

L'avioneta sinistrada el 7 de desembre del 2018 / ARIADNA AVELLÍ (CEDIDA)

Un informe tècnic del Ministeri de Foment dictamina que l’accident d’avioneta succeït a prop de l’aeroport de Sabadell el 7 de desembre del 2018 va deure’s a una “incorrecta maniobra d’aproximació” del pilot; segons ha avançat aquest dilluns Nació Digital. El document afirma que l’avioneta, que segons un testimoni ocular “volava molt baix”, va xocar contra les branques d’un arbre durant l’aterratge i després va impactar contra la benzinera situada al carrer del Tibidabo, al sud-est de la pista. Els dos ocupants de l’aparell, dos homes de nacionalitat espanyola, van morir a l’acte; i l’avioneta va quedar totalment destruïda.

Els especialistes de la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil indiquen que “no hi va haver cap vestigi que factors fisiològics o incapacitats afectessin l’actuació del pilot” i també que aquest tenia els permisos en vigor i experiència suficient per volar. Confirmen també que les condicions climàtiques eren propícies i que la visibilitat era bona. Tot i que el document recalca que no pretén determinar cap “culpa o responsabilitat” i que la investigació “té caràcter exclusivament tècnic i es realitza amb la finalitat de prevenir futurs accidents”; la conclusió de l’informe és que l’accident es va produir per un error humà.

El succés va reobrir el debat sobre la seguretat de l’aeroport i sobre si l’alçada de la benzinera contra la qual va impactar l’aparell respectava els límits de seguretat. Segons l’informe, ni la infraestructura ni l’edifici adjacent van ser causants de l’accident. El document indica que l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA) va emetre el 2015 una resolució acreditant l’aptitud de l’aeroport i del seu gestor (Aena) per dur a terme operacions de transport aeri; i que en el moment d’aprovar-se la resolució l’edifici que alberga la benzinera ja estava construïda. Els tècnics asseguren també que l’edifici (de 140 metres d’alçada) “no vulnera les superfícies limitadores” (150 metres), tot i que no es podria descartar “l’efecte de l’edifici en la pertorbació del vent i la seva influència” en l’accident. L’Aeroclub de Sabadell, de fet, va advertir fa més de 15 anys del perill que suposava construir la benzinera, situada en línia recta amb la pista d’aterratge.

Dos morts en estavellar-se una avioneta contra una gasolinera al costat de l’aeroport

El relat dels fets

El divendres 7 de desembre del 2018, una avioneta model Cessna 177 va sortir de l’aeroport de Sabadell en direcció a l’aeròdrom de la Cerdanya (Girona). A l’interior de l’aparell viatjaven un tripulant i un pilot, de 69 anys i nacionalitat espanyola, amb llicència des de l’any 2007 i certificat mèdic vàlid fins al febrer del 2019. L’aeronau, construïda l’any 1972 i de bandera alemanya, disposava de certificat d’aeronavegabilitat en regla i havia passat per tasques de manteniment pocs dies abans de l’accident. Segons el document, el controlador aeri també tenia tots els permisos en regla en el moment dels fets.

L’accident es va produir poc després de les cinc de la tarda, quan l’avioneta tornava cap a l’aeroport de Sabadell i es disposava a aterrar. A les 16.58 h, el controlador va informar l’avioneta sinistrada que tenia una altra aeronau just al davant, ja a pista. El pilot va confirmar visual sobre l’altre aparell, i des de la torre de control van demanar a l’avioneta precedent que deixés lliure la pista (17.01 h). Ho va fer ràpidament. Quan des del control van tornar a contactar amb l’avioneta per autoritzar l’aterrament, a les 17.02 h, no va rebre resposta. L’accident ja s’havia produït.

Segons un testimoni ocular citat al document, un pilot privat que havia estat mecànic de l’aeronau sinistrada, l’avioneta Cessna 177 “volava molt baix” i “sense seguir un camí de planatge adequat al tipus d’aeronau i a la posició en què es trobava”.  A més, “volava molt a poc a poc” i “amb el morro molt amunt”. Tot d’una “el morro de l’aeronau va baixar de cop” i, en menys d’un segon, el testimoni va sentir el soroll del motor “a fons”, fet que demostraria que el pilot va intentar corregir l’angle d’entrada a pista. No ho va aconseguir. L’aeronau va continuar en pèrdua, va seccionar les branques d’un arbre, i –incapaç d’ascendir– va impactar contra l’edifici de la benzinera.

Antecedents amb morts en l’històric d’accidents a l’aeroport de Sabadell

Comentaris
To Top