Publicitat
Ciutat

Diumenge, el dia que més persones es concentren a Sant Roc per reclamar la llibertat dels presos

La concentració número 199, aquest dilluns 10 de febrer / LLUÍS FRANCO

Aquest dimarts, 11 de febrer, fa 200 dies que diàriament un grup de persones es concentren a la plaça de Sant Roc per reclamar l'alliberament dels polítics independentistes empresonats i el retorn de la pancarta 'Llibertat presos polítics' a la façana de l'Ajuntament. La iniciativa la va emprendre el vicepresident d'Òmnium Cultural a Sabadell, Josep Boltaina, el dissabte 27 de juliol del 2019. En aquest temps, els diumenges són els dies que més gent agrupen, tot i que les xifres són molt similars la resta dels dies, segons les dades facilitades per l'organització de la protesta. Passant o clicant a sobre de cada bloc podreu veure la mitjana diària d'assistents.

En aquests dies una mitjana de 166 persones han participat cada dia en la concentració, segons dades dels organitzadors, anomenats La Gent de la Plaça. El recompte es fa diàriament amb el mateix sistema: tothom qui arriba a la trobada sap -o se l'avisa- que ha de posar un cigronet en un pot.

El dia que hi va anar més gent va ser el 4 de gener, 619 persones, que coincideix amb l'inici de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. En algunes ocasions hi ha hagut molta més gent del que és habitual, com els dies 8 i 9 de setembre, per Festa Major, 255 persones. Per Nadal van ser 118; i per Cap d’Any, 130. Per Reis, 132. Un dia de pluja, per exemple, el 10 de gener, van ser 89 persones, sempre segons l’organització.

Alguns esdeveniments que han passat a la ciutat durant aquests dies també s'han fet notar a la concentració diària, com apunta Josep Boltaina. Si bé el 22 de setembre van ser 199 persones, l'endemà, 23 de setembre, eren 328 per la detenció de quatre CDR sabadellencs. El dia següent les xifres van tornar a baixar, a 223 persones. En aquest sentit, un cop alliberat el CDR Xavi Duch després de passar tres mesos empresonat a Soto del Real (Madrid), el diumenge 22 de desembre el van rebre 416 persones. Un nombre de persones molt similar, 405, també es van concentrar a Sant Roc, diumenge 12 de gener, per rebre el CDR Jordi Ros en ser alliberat.

La sentència del Suprem, present

La sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes del procés també es nota en la gràfica d'assistens a la plaça. El dia de la sentència, dilluns 14 d'octubre, hi van anar 520 persones. I al cap de quatre dies, el divendres 18 d'octubre també és un dels dies que ha registrat més participants, 554, ja que és el dia de la vaga general convocada en resposta a la sentència i també coincideix amb l'arribada de les Marxes per la Llibertat a Barcelona.

L”home del cigronet’, el porró i una carta de Carme Forcadell, una hora a la plaça de Sant Roc

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top