Publicitat
Ciutat

La Fiscalia reclama un trasllat provisional de la seu judicial

Els jutjats de Sabadell han arribat al final de la seva vida útil. La Fiscalia demana el trasllat de l’activitat a un nou edifici davant la falta de condicions i d’espai en l’actual seu judicial, situada a l’Eix Macià. Els defectes en el sistema de climatització –que han provocat episodis d’altes temperatures a l’estiu–, la falta de sales de vista disponibles i els problemes en els trasllats dels detinguts són algunes de les deficiències que es consideren ja irresolubles.

La fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal / LLUÍS FRANCO

L’alternativa ha de ser de caràcter urgent, al marge de la construcció d’un nou edifici judicial. “Ja no hi cap ningú més. No es compleixen les normes d’higiene del treball”, sosté la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, en declaracions a aquest diari. “L’economicisme està renyit amb la justícia social”, afegeix la màxima representant del Ministeri Públic a la ciutat.

L’alternativa: un nou lloguer

El projecte de pressupostos del Govern de la Generalitat preveu –tal com es va comprometre la consellera de Justícia, Ester Capella– a dedicar 3,1 milions d’euros a millorar el sistema de climatització de l’equipament de l’Eix Macià, que el govern català té en règim en lloguer. S’han previst 49.366 euros en el projecte (2020) i 3,05 milions per les obres, que no estaran culminades fins al 2022.

La inversió s’ha previst després d’ampliar els jutjats de l’Eix Macià amb una planta més el 2019 i quan s’està pendent de la construcció d’un nou edifici judicial, el que representa una contradicció per a la Fiscalia. “Gastarem una partida milionària quan en cinc anys ja no hi hem de ser”, assenyala Pujal, que proposa una alternativa: llogar un nou espai i condicionar-lo mentre l’equipament definitiu no estigui llest.

La construcció del nou edifici judicial encara està en una fase preliminar. De fet, encara no se n’ha tancat la ubicació: s’està pendent de la cessió d’un terreny per part de l’Ajuntament, pas necessari perquè la Generalitat comenci els tràmits per a les obres.

Els jutjats de Sabadell, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa, Marta Farrés, considera que aquesta línia és plantejable, però recorda que la competència recau en el govern català. “No podem descartar mai res”, assenyala. Pel que fa a l’edifici definitiu, exposa que hi ha “bona sintonia” entre l’Ajuntament i la conselleria de Justícia per endegar el projecte.

Contra la centralització judicial

Mentre s’espera el nou edifici judicial, la possible reestructuració dels jutjats de violència de gènere al Vallès ha caigut com un gerro d’aigua freda a la Fiscalia. El Ministeri Públic s’oposa al full de ruta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’eliminar el servei de Cerdanyola del Vallès i centralitzar les competències a la capital de comarca.

La proposta –plantejada en termes d’especialització– ha topat amb el Ministeri Públic, que ha traslladat un informe desfavorable a la Fiscalia Superior de Catalunya. “Hi ha qüestions sensibles que no es poden mesurar amb números. I un d’ells és la violència contra la dona”, manifesta la fiscal en cap.

Desplaçar els jutjats en aquesta matèria de Cerdanyola a Sabadell suposaria, tal com va estimar el D.S., un augment de casos a l’edifici de l’Eix Macià d’entre un 52% i un 57%. Més volum de feina es traduiria en una pitjor resposta judicial a la violència masclista, segons assenyala la Fiscalia. “Afecta la càrrega de feina, els jutges, la Fiscalia, i, sobretot i especialment, les víctimes”, reivindica Pujal.

Jutjats de segona: l’edifici judicial de Sabadell, al límit

Publicitat
Comentaris
To Top