Ciutat

MAPA: On aniran els 14,3 milions d’inversió de l’Ajuntament per al 2020?

14,3 milions d’euros, i molts dedicats a l’obra pública. Les inversions previstes pel Govern en els seus primers pressupostos se centren en espai públic i mobilitat, parcs i jardins, la reforma d’equipaments i l’habitatge social, que representen la meitat de les noves actuacions per al 2020 (52%). La línia estratègica dels comptes segueix la línia de l’executiu anterior: en la planificació d’inversions del govern quadripartit per al 2019, les actuacions d’espai públic, urbanisme i habitatge sumaven el 50,7% del total.

* El D.S. ha situat sobre el mapa les actuacions que es poden ubicar en el plànol de Sabadell. N’hi ha d’altres que estan repartides en múltiples punts de la ciutat i que no tenen una referència geogràfica.

Els comptes s’han fixat en 226,6 milions d’euros, un 0,9% més que en els darrers pressupostos del govern Serracant. Tot i tractar-se d’una pujada en termes reals, la despesa de l’Ajuntament creix per sota de l’augment generalitzat d’impostos i preus públics (+2%). A grans trets, creixen les partides d’habitatge (+15,7%), neteja viària (11,5%) i salut (6,6%) mentre cauen altres àrees, no tan prioritàries per al nou govern, com cicles de vida (-10,5%), participació ciutadana (-6,4%) i esports (-2,9%).

Enmig del batibull de milions que representen uns pressupostos, el D.S. ha volgut analitzar les inversions reals de l’Ajuntament. En altres paraules, s’ha fixat en allò que els veïns veuran als carrers de la ciutat. Ara que les prioritats estan marcades sobre el paper, es pot traduir la política de Farrés en les finances municipals sobre el mapa.

Habitatge social i espai públic

Els pressupostos deixen entreveure que l’habitatge es manté com una de les apostes de l’Ajuntament. El Govern preveu una inversió real de 2,36 milions d’euros. La majoria –1,67 milions d’euros– aniran destinats a l’adquisició d’habitatges per al lloguer social, tot i que també es rehabilitarà el parc actual de pisos públics a les exigències energètiques i altres millores, amb més de mig milió d’euros reservats (537.342 euros). Les actuacions afectaran els habitatges dels carrers de Balaguer i Florit.

Tal com preveia el Pla Local d’Habitatge del quadripartit, l’Ajuntament transferirà cinc milions d’euros a Habitatges de Sabadell (Vimusa) perquè comenci a construir habitatges socials, una assignatura pendent que s’arrossegava de l’executiu anterior. Així, es preveu que comencin les obres de dues noves promocions, una situada a la carretera de Barcelona amb carrer de Zurbano i una altra a Francesc Layret.

A banda, en matèria d’espai públic i mobilitat (2,58 milions d’euros d’inversió), es repeteixen obres que estan a mitges i que encara hauran d’esperar, com el carril bici a Sant Quirze i Terrassa (576.000 euros) i el nou passeig de Can Feu-Gràcia (212.174 euros), que està condicionat a fons europeus i depèn de la redacció d’un nou projecte. Pel que fa a parcs i jardins, es mantenen les actuacions previstes al nord de la ciutat, com la tercera fase de les obres del Parc de les Aigües (891.578 euros).

Projectes a llarg termini

Al marge de les obres previstes, Farrés ha volgut reflectir les grans promeses en els pressupostos, encara que sigui (de moment) de manera testimonial. Ha inclòs quatre projectes de nous equipaments: la nova comissaria del nord, l’escola de música i conservatori de l’Eix Macià, el pavelló dels Merinals i l’escola bressol de la Concòrdia. Es reserven 170.000 euros per als estudis informatius per a aquestes obres, que l’alcaldessa va comprometre per a aquest mandat, encara que fos “posar la primera pedra”. Mentrestant, es posaran al dia els equipaments existents. És el cas de Cal Balsach i el Vapor Llonch, que compten amb una partida conjunta de 517.312 euros per reformes.

Els ‘peròs’

Els comptes deixen altres titulars no tan encoratjadors: en matèria esportiva, només figuren petites renovacions de material i la renovació del camp de futbol de Can Rull. En el cas de la Policia Municipal, s’ha comptat una única inversió: les obres de la nova central de comandament. I en salut, la partida més gran són 28.000 euros per a desfibril·ladors. Com acostuma a passar, l’Ajuntament ha hagut de repartir. I aquest cop el pastís se l’ha endut l’obra pública.

Any 2019: només un 16% executat

El Govern ha assegurat que els pressupostos del 2020 han estat molt condicionats per “l’herència” del govern Serracant, que només va executar –segons asseguren des de l’Ajuntament– el 16% de les inversions previstes per a l’any passat. Això es tradueix que dels 25 milions que s’haurien d’haver executat, només 4 es van traduir en una realitat. “Era any electoral i van presentar uns pressupostos electoralistes”, assegura la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Urbà i Impuls Administratiu, Montse González. Segons assegura l’actual equip de govern, l’anterior executiu va comprometre els comptes a actuacions que no es podien complir.

ERC, que va formar part del govern anterior, considera que l’executiu Farrés és corresponsable que s’hagi executat només el 16% perquè el PSC i Podem governen des de mitjans de l’any passat. “Estan reconeixent que des del 15 de juny fins al 31 de desembre han estat incapaços de governar i d’executar res”, assegura Gabriel Fernàndez, portaveu dels republicans.

Pressupostos 2020: Sabadell comptarà amb 226,6 milions d’euros, un 0,9% més

Comentaris
To Top