Publicitat
Ciutat

GRÀFICS: Sabadell destina 7,5 milions a la Covid-19: què s'hi inclou i què no?

L'Ajuntament de Sabadell destinarà 7,5 milions d'euros a la Covid-19, tal com va avançar l'alcaldessa, Marta Farrés, en una entrevista a aquest diari. Així ho apunta un informe sobre l'afectació al pressupost del 2020 a què ha accedit el D.S.. L'estudi de la tresoreria permet veure les línies en què es podran modificar en els comptes per fer front al coronavirus des de les arques municipals. En aquest sentit, es preveuen 7.562.527,66 euros extraordinaris en tot l'any. A banda dels 1,3 milions d'ajudes ja habilitades per l'Ajuntament, s'hauran d'incloure una modificació de crèdit per 6,26 milions més.

On aniran els 7,5 milions?

En què es gastaran aquests 7,5 milions d'euros? El Govern, després de l'estudi de les arques municipals, preveu augment de la despesa directa per 1,8 milions d'euros i ampliar la partida de subvencions a les entitats i ens municipals en 5,6 milions per donar una resposta al cop econòmic i social que haurà d'afrontar la ciutat, on ha pujat l'atur un 12,3% en el darrer mes, l'augment intermensual més alt registrat en la sèrie històrica. S'han destruït ja més llocs de feina que els generats en tot el 2018 i 2019.

En termes més concrets, les partides es dedicaran a compensar la situació delicada que travessa l'empresa cooperativa TUS, gestora de la xarxa de transport públic de Sabadell, que està veient com els seus autobusos van buits i que ha patit una forta davallada en els ingressos. "El transport públic ha quedat devastat pel que fa a ingressos", afirmava l'alcaldessa en la mateixa entrevista.

Ara, els Serveis Econòmics mesuren l'impacte i és molt important: el transport públic podria tancar l'any amb 3,8 milions d'euros de dèficit –en un rang que oscil·la entre els 3 i els 5,5 milions d'euros de pèrdues–. Pel que fa a les necessitats socials directes, es preveu 1 milió d'euros, en què s'inclou també altres despeses per a l’adquisició d’EPI i possibles indemnitzacions a contractistes i concessionaris.

Què no s'inclouria encara en aquesta modificació pressupostària? És un primer pas per concretar com s'afrontarà les conseqüències de la Covid-19 des de l'Ajuntament. De moment, però, la previsió extraordinària no preveu un pla de xoc específic per la reactivació econòmic i que ha de servir, com assenyala l'informe, "per pal·liar els desastrosos efectes sobre l’economia municipal".

La contrapartida: 18,6 milions de desviació pressupostària

L'Ajuntament augmenta la despesa, però s'enfronta a la pitjor situació pel que fa als ingressos de la història democràtica. La Covid-19 desviarà els pressupostos en 18.664.527,66 euros, segons les previsions de l'informe, el que implicaria modificar el pressupost amb un increment de la despesa total del 8,2%. Es passarà així d'una despesa total de 226,2 milions a 244,8 milions d'euros.

L'equilibri es trenca per la previsió econòmica dels 7,5 milions d'euros i per la forta caiguda en els ingressos: s'estima que l'Ajuntament deixarà d'ingressar 12,8 milions d'euros. "És una sotragada important perquè hem deixat de cobrar taxes d’ús de la via pública, terrasses, plusvàlues, la TUS…", deia l'alcaldessa Farrés fa uns dies. Hi ha, per tant, un escenari incert en què cauen els ingressos i augmenta la despesa, unes previsions que s'hauran d'adequar als possibles canvis de legals de la llei Montoro-Montero, en què l'Estat limita la despesa municipal durament i el pla econòmic financer aplicat pel govern anterior.

Per què l'Ajuntament deixa d'ingressar 12,8 milions d'euros? Les mesures impulsades per revertir els efectes econòmics sobre les empreses i les famílies han suposat una sotragada en les arques municipals. Fonamentalment, la meitat de la pèrdua d'ingressos (49%) és conseqüència de deixar de cobrar les plusvàlues, el que representarà 6,34 milions d'euros menys a les arques municipals. Hi ha, però, altres partides rellevants que es deixaran de percebre: 1,31 milions dels pagaments de les escoles bressol, 1,1 milions de l'exempció a la zona blava, així com una caiguda en els ingressos per multes de circulació per 890.000 euros. Les deduccions en taxes i impostos després del tancament obligat dels negocis (taxa de terrasses, llicència d'obertura d'establiments, taxa d'ocupació de la via pública...) suposen també un sotrac de 730.000 euros.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top