Publicitat
Ciutat

Surten a la llum missatges inèdits d’Helena Jubany dies abans de morir

Un internauta havia assetjat a la sabadellenca i havia suplantat la seva identitat fent-se passar per ella per aconseguir informació

Helena Jubany, bibliotecària de Sabadell assassinada l'any 2001 / TV3

El programa Equipo de Investigación de La Sexta ha elaborat un reportatge televisiu per investigar el crim d’Helena Jubany i ha ensenyat converses inèdites d’ella amb un internauta poques setmanes abans de ser assassinada. La família creu que poden ser proves clau per trobar el possible assassí, que podria ser aquest internauta, i les presentaran davant el jutge. Cal recordar, que el cas de Jubany es va reobrir a l’agost i el jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell torna a investigar el crim, després d’arxivar-lo de forma provisional l’any 2005 davant els “indicis insuficients de criminalitat” sobre els presumptes implicats.

Un any abans de la seva mort, Helena Jubany es va mudar des de Mataró, la seva localitat natal, a Sabadell (però treballava a una biblioteca de Sentmenat). Des de llavors va començar a conèixer gent per Internet sota el pseudònim ‘Lenn’. La família ho ha sabut a través d’un disc dur on hi ha totes les converses d’ella. Dit això, dos mesos abans del crim, Jubany va rebutjar fins a dues vegades seguides a un internauta que responia al nom d’usuari ‘Rius_canw’. Li feia por, i així l’hi va comentar a un altre usuari: “El noi va començar a investigar la meva vida”. Això sí, avui dia, ni tan sols la seva família sap qui s’amagava darrere de ‘Rius_canw ‘. Així ho ha explicat Joan Jubany, germà de la jove, a l’Equip de Recerca: “Havia arribat a suplantar la seva identitat fent-se passar per ella per aconseguir informació d’ella, a través dels seus amics. És una persona que estava assetjant l’Helena virtualment”, especifica el Joan. En repetides ocasions, l’Helena evita parlar amb aquest internauta, que li havia arribat a dir: “A més de lletja, ets antipàtica”.

Així tot, la família no sap si aquest internauta és una de les persones relacionades amb el crim i si era qui li enviava missatges anònims. Fins en dues ocasions, Jubany va rebre missatges d’aquest tipus. La primera vegada li van deixar un escrit davant de casa seva, amb una orxata i croissants de xocolata. L’Helena, molt sorpresa, li va explicar els fets a un amic: “El que m’està passant sembla d’una novel·la d’Agatha Christie”. I la segona vegada va rebre un altre text i un suc de préssec.  L’Helena es va beure el suc a la biblioteca on treballava. Núria Ribas, companya de treball de Jubany, explica que la van haver de venir a buscar, perquè no podia agafar el cotxe amb condicions. Van analitzar el suc i va donar positiu en benzodiazepina, un fàrmac tranquil·litzant que ajuda a dormir. Una setmana després d’aquests dos missatges anònims, el 2 de desembre del 2001, l’Helena és assassinada, després de deixar-la inconscient amb drogues minuts abans.

Santiago Laiglesia, el principal sospitós, es nega a fer declaracions

L’equip del programa de La Sexta ha contactat amb Santiago Laiglesia, el principal sospitós del crim. Tanmateix, ell no ha acceptat fer declaracions i s’ha remès als seus advocats. D’ençà que s’ha reobert el cas, Laiglesia és assenyalat per la família i els advocats de Jubany com un dels possibles responsables del crim, després de decidir no emprendre accions legals contra una altra de les que van ser sospitoses, Ana Echaguibel. De fet, sis mesos després del crim, els jutjats de Sabadell van enviar a presó provisional Montserrat Careta com a presumpta responsable de l’homicidi i Echaguibel, com a còmplice. Careta, però, es va suïcidar a la presó i en una carta va reafirmar la seva innocència. Tanmateix, la justícia va considerar que els altres dos imputats –Echaguibel i la parella sentimental de Careta, Santiago Laiglesia– no reunien proves suficients per imputar-los el crim. Ara, amb noves proves, la família de Jubany, i també la de Careta, creuen que Laiglesia és el presumpte responsable de l’assassinat, encara que veuen molt difícil que actués ell sol.

D’altra banda, els periodistes d’Equipo de Investigación també han intentat contactar amb la Unió Excursionista de Sabadell (UES), d’on formava part Santiago Laiglesia. El president de l’Espai Natura de la UES, Francesc Macià, que encara era el màxim dirigent de l’entitat quan hi va haver el crim, també ha denegat fer declaracions. En una entrevista al D.S, Joan Jubany va exposar que “certs personatges” de la UES encobrien el crim. De fet, segons el germà de l’Helena, la UES no els ha ajudat i no ha tingut un posicionament clar a favor de la víctima.

Joan Jubany, germà d’Helena Jubany: “Certs personatges de la UES encobreixen el crim”

Els jutjats de Sabadell investigaran de nou el crim d’Helena Jubany

Publicitat
Comentaris
To Top