EDITORIAL

Els efectes secundaris

Els experts parlen de quatre crisis simultànies que s’han originat amb la Covid: la sanitària, la social, l’econòmica i la mediambiental. Totes quatre ocupen espais als mitjans de comunicació, també aquest, des de l’inici de la pandèmia.

Hi ha, però, altres efectes associats al coronavirus que no s’havien mesurat fins ara, com la natalitat. Els naixements van caure el gener a Sabadell un 21,4% respecte al mateix mes de l’any anterior. La dada és molt significativa perquè aquests són els primers nadons concebuts en temps del virus. Aquesta davallada marca una tendència que, segons els experts, seguirà tot l’any. Ara bé, la caiguda dels naixements no ha vingut per quedar-se.

Durant les grans crisis –com la grip espanyola i la Segona Guerra Mundial– la natalitat va precipitar-se, però després sempre hi ha una recuperació important un cop s’arriba a un nou període de bonança i benestar col·lectiu. I aquests temps vindran: la història té fenòmens cíclics i tendeixen a repetir-se. Durant uns mesos veurem menys cotxets al carrer i les guarderies estaran més buides, però serà transitori, com esperem que ho sigui el coronavirus.

Comentaris
To Top