DIVERSOS AUTORS

A Gràcia i Can Feu estem decebuts

[Per la Plataforma Soterrament FGC Ara, Agrupació de Veïns de Gràcia i Associació de Veïns de Can Feu]

Ara fa tres anys celebràvem un fet de gran transcendència per a Sabadell, sobretot per als barris de Gràcia i Can Feu. Després de molts anys de reivindicacions i de lluita, finalment s’iniciaven les obres del soterrament dels FGC. Eliminar la barrera que ens separava i dificultava la mobilitat va ser l’aspiració que va mobilitzar molts veïns i entitats, però també ens vam mobilitzar per transformar en un eix cívic l’espai guanyat amb el cobriment de les vies.

Tretze mesos després del seu inici i quatre mesos abans del termini previst, les obres del soterrament van finalitzar. El que pocs mesos abans semblava una quimera era una realitat, gràcies a l’entesa entre la Plataforma, les entitats, el govern municipal i el Govern de la Generalitat, que van fer seva la necessitat de soterrar el tren i les possibilitats de convertir el nou espai en un important projecte per a la ciutat.

Amb el cobriment del ferrocarril s’obria l’oportunitat de generar un projecte de gran abast per a Sabadell, per teixir la connectivitat de l’espai públic i crear un corredor verd des del futur parc de Can Feu, recuperant el que havia estat el bosc de Can Feu, fins al Centre de la ciutat. Una successió d’espais verds, d’estada, de jocs i de serveis, tot formant un àmbit pacificat i sostenible.

Un dels compromisos entre veïns i Ajuntament va ser no dilatar el temps entre la finalització de les obres del soterrament i la urbanització del nou espai. Per guanyar temps, l’any 2018 el govern municipal va iniciar, mentre s’executaven les obres, el procés del concurs per escollir el projecte d’urbanització i va destinar 1,2 milions d’euros dels Fons europeus de l’Estratègia EDUSI a la primera fase de la urbanització.

El 15 de febrer del 2019, el jurat va escollir la proposta per urbanitzar l’espai del soterrament. Malauradament, el recurs interposat per un equip que no havia guanyat va paralitzar la redacció del projecte i el 20 de desembre del 2019, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va resoldre que calia realitzar un nou concurs.

La decepció entre els veïns va ser immensa. S’havien perdut deu mesos i tot l’esforç per reduir al mínim l’interval de temps entre obra i obra se’n va anar en orris.

Mentrestant, eleccions municipals i canvi de govern. Confiàvem que el nou govern municipal mantindria l’interès pel projecte i acceleraria els tràmits per recuperar el temps perdut i poder finalitzar les obres d’urbanització abans que acabés el 2022, per tal de complir amb els terminis per tenir finançament europeu del programa EDUSI. Però en lloc d’agilitzar el procés del nou concurs, la realitat ens fa pensar que l’ha paralitzat.

El govern ha trigat 10 mesos, 10! –des de la resolució del Tribunal de Contractes del 20 de desembre del 2019 fins a la Junta de Govern Local del 13 d’octubre del 2020– per aprovar el simple tràmit d’anul·lar el concurs anterior per poder convocar el nou. Han passat 4 mesos d’aquest tràmit i encara no ha aprovat les bases del nou concurs i no ha volgut facilitar cap data per aprovar el projecte i licitar les obres. L’única certesa és que els 1,2 milions d’euros de l’EDUSI ja no es podran destinar a la urbanització tal com estava previst. La decepció és majúscula.

Un cert endarreriment per la situació de pandèmica seria comprensible, però resulta del tot inversemblant una demora tan gran en un projecte que disposava dels recursos necessaris, gaudia del consens social i polític i únicament depenia de la diligència del govern.

Estem decebuts per la manca de transparència sobre quina és la veritable intenció del govern envers aquest projecte del qual diuen estar a favor en el seu programa electoral. Per les dificultats d’obtenir informació quan la sol·licitem. Perquè s’ha esvaït –no per voluntat nostra– la col·laboració mútua necessària en projectes col·lectius. Una col·laboració entre Ajuntament i veïns que va ser clau per a l’èxit del soterrament.

Decebuts per la incertesa i de veure com passen els mesos i el que havia de ser un gran espai verd, pacificat i sostenible, un projecte innovador per a tota la ciutat, ara és un espai marginal, un immens pipican i un abocador.

Confiem que el govern municipal mantingui la urbanització d’aquest espai com un projecte important per a la ciutat, així com la transparència i la col·laboració necessària amb les entitats. En aquest espai ens hi trobaran en benefici dels barris de Gràcia i Can Feu i de tot Sabadell.

Comentaris
To Top