Ciutat

Sabadell serà Capital de la Cultura Catalana 2024

Sabadell serà Capital de la Cultura Catalana 2024

Un concert de l'Embassa't, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

Sabadell ha estat escollida com a Capital de la Cultura Catalana de l’any 2024. Segons ha pogut saber el D.S., l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha rebut la confirmació de la nominació aquest matí a través d’una carta de l’organització. Sabadell era l’única candidata, després de la retirada de Calella (Maresme), i ara fa tres setmanes les àrees de Cultura i de Projecció de Ciutat de l’Ajuntament van enviar la seva proposta formal.

Es dedicarà un any sencer als esdeveniments vinculats a les arts amb dos grans objectius: rellançar la cultura de la ciutat i potenciar la marca Sabadell arreu de Catalunya. La programació serà anual i servirà per potenciar les arts pròpies –les entitats i el teixit cultural divers de Sabadell– i atraure talent de la resta de Catalunya. Està previst que totes les disciplines surtin al carrer i omplin els llocs icònics i els equipaments de la ciutat.

Com serà l’any cultural?

Es treballa amb un concepte: Sabadell, una fàbrica del tèxtil que s’ha transformat en una fàbrica de creació cultural. Tot i que el programa encara no està definit, s’han recollit centenars d’idees per fer actes arreu de la ciutat durant tot l’any 2024. La capitalitat cultural coincidirà amb la coorganització sabadellenca de la biennal d’art Manifesta 2024 a Barcelona.

/ ÓSCAR ESPINOSA

Es preveu des d’un espectacle inaugural que mostri el potencial de Sabadell fins a un programa de cultura vinculat als beneficis a la salut. A banda, hi ha molts més conceptes amb què s’està treballant: un espectacle d’òpera a l’aire lliure, un festival de videomapping, una nit cultural, un musical participatiu, una fira cultural, la creació d’unes rutes patrimonials i d’un premi literari de dramatúrgia, i programes d’accés a la cultura de forma inclusiva, entre d’altres.

Es preveuen activitats a tres escales: en l’àmbit local (activitats culturals de Sabadell per a Sabadell), nacional i internacional (en dos sentits: projecció de les entitats de la ciutat cap enfora, i importació de cultura d’altres punts del país).

/ LLUÍS FRANCO

Impacte econòmic a tots els àmbits

Ser capital de la cultura catalana hauria de suposar un revulsiu per a la ciutat a tots els àmbits, no només el cultural. Es preveu un impacte en la restauració, el comerç i els hotels. En el cas de Reus 2017, segons un estudi de l’Ajuntament, es van generar més de 2,6 milions d’euros, quan el cost de les activitats de tot l’any cultural és de 950.000 euros. L’impacte, doncs, va duplicar la despesa.

Abans, però, la capitalitat cultural necessitarà inversió. L’organització d’un gran esdeveniment anual així suposa una despesa d’entre 600.000 i un milió d’euros, segons el municipi organitzador. L’objectiu de l’Ajuntament de Sabadell és que la meitat dels recursos siguin públics i l’altra meitat arribin procedents de privats, a través de patrocinis i col·laboracions.

Sabadell formalitza la candidatura per ser Capital de la Cultura Catalana 2024

Comentaris
To Top