Publicitat
Ciutat

L’incivisme i l’espai públic, les preocupacions veïnals de Sabadell

Restes d’un ‘botellón’ d’ahir

La síndica ha acumulat queixes vinculades a la contaminació acústica, l’espai públic i la neteja viària

Restes d’un ‘botellón’ / VICTÒRIA ROVIRA

L’incivisme i l’espai públic han estat les principals preocupacions dels veïns de Sabadell durant el 2020. Així es desprèn de la memòria anual de la síndica municipal de greuges, que la síndica Eva Abellan ha presentat avui al ple. Les queixes vinculades a la contaminació acústica, l’espai públic i la neteja viària han estat el gruix principal de les actuacions de la institució.

La Covid no ha contingut les reclamacions a la síndica. L’any 2020 s’han obert 208 casos– només un 10% menys que l’any anterior – i se n’han tancat 140. Les atencions vinculades a l’incivisme i l’espai públic són la temàtica principal i representen tres de cada deu casos. Els sorolls i el vandalisme preocupen especialment el veïnat. És per això que la síndica insisteix: “Necessitem urgentment la nova ordenança de civisme“. Al seu parer, hauria d’abarcar la major part dels problemes de convivència. I considera imprescindible actuar en clau preventiva.

Les queixes contra l’administració pública i els serveis municipals (26,9%) han estat el segon gran grup, seguit de les propostes de millora de la ciutat (25,4%) i reclamacions vinculades als drets socials (17,3%). La pandèmia també ha tingut un impacte en l’oficina de la síndica, que ha rebut més requeriments relacionats amb la situació de les residències de gent gran o el sensellarisme.

La sindica de Greuges, Eva Abellan, durant la presentació de l’informe anual / D.S.

Les queixes, per barris

Tres de cada 10 queixes es localitzen al districte 5 –Gràcia, Can Feu, Merinals, Can Gambús– i estan vinculades a l’espai públic. Als barris del centre es concentren el 22% de les queixes, que han versat sobre qüestions com els residus i la neteja viària.  També s’han detectat problemàtiques de contaminació acústica i multes de trànsit a la zona nord.

Les queixes vinculades a l’habitatge es concentren al districte 4 (Can Rull, Concòrdia, Cifuentes, Can Llong i Castellarnau). A la zona sud, es detecten reclamacions vinculades a la Covid; i de residus i neteja, a Torre-romeu i Poblenou.

Campanyes de civisme i política d’habitatge

Abellan ha fet 57 recomenacions a l’Ajuntament de Sabadell. A grans trets, ha reclamat a l’administració a augmentar les campanyes de sensibilització en matèria de civisme, educació ambiental, respecte pel veïnat i cura dels espais públics. Pel que fa a la mobilitat, recomana una estratègia de pacificació de la ciutat i de peatonalització de les vies, per fer la ciutat accessible per a totes les persones.

L’emergència residencial és un altre dels punts que preocupa el veïnat. La síndica recomana que s’incrementi el parc d’habitatge social, com ja ha previst l’Ajuntament, i que es mobilitzin els habitatges buits. Segons ella, les mesures ajudarien a reduir el sensellarisme i els conflictes amb “les màfies d’ocupació”. Proposa ampliar els projectes Sabadell Sostre i Housing First. D’altra banda, també reclama escurçar els terminis de resposta de l’administració municipal.

Publicitat
Comentaris
To Top