ÈLIA SORIANO-COSTA

109 municipis són mentiders i demagogs?

Els números, els indicadors, les desviacions, les forquilles de valors acceptables… El grup municipal d’Esquerra Republicana ens hem caracteritzat durant tot el mandat per fer iniciativa enfocada a millorar la gestió en base a objectius de qualitat. Hem presentat mocions i hem fet peticions a les comissions informatives en aquest sentit, i procurem presentar totes les nostres propostes i plans amb aquestes dades. Així ho vam fer amb la proposta del xec comerç a l’octubre, amb les propostes de modificació de les ordenances fiscals o, ara, amb el model de gimnàs municipal.

I ho fem perquè considerem que disposar de dades és clau per gestionar correctament el nostre dia a dia, però, especialment, per a la presa de decisions en clau de futur. El nostre model de ciutat s’ha de poder parametritzar i saber si podrem arribar-hi o no.

En aquest marc de presa de decisions sense parametritzar, ja vam avisar que la delegació de tributs a la Diputació de Barcelona es prenia sense tota la informació necessària. Dades.

D’acord amb les dades de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de l’ens provincial, 109 municipis han revocat delegacions de tributs a aquesta institució. A la llista hi ha municipis amb censos curts i, per tant, administracions amb recursos materials, temporals i humans limitats; poblacions que col·laboren per tal de poder donar serveis a través de consorcis o recorrent a la Diputació com Gisclareny o les Masies de Voltregà.

Però hi ha, també, municipis més grans com Martorell, el Prat de Llobregat, Sitges, Vic o, fins i tot, Sant Feliu de Llobregat i (quines coses, oi?) Badalona, el municipi que el govern del PSC, suportat per Junts i la regidora Marta Morell, va posar com a exemple a seguir per justificar la pèrdua de la nostra autonomia tributària el mes passat.

Badalona ja va revocar delegacions de tributs. De fet, quan l’executiu sociovergent de Sabadell ens posava aquesta ciutat com a exemple, ja sabia –perquè no saber-ho seria mostra d’una incompetència quasi dolosa– que aquest municipi del Barcelonès, el quart més poblat del Principat, ja havia revocat cessions el gener del 2013.

Què explica aquest seguit de revocacions? Quines dades, avantatges i inconvenients han trobat aquests 109 municipis per fer-se enrere d’una cessió que, segons l’actual govern sabadellenc, només té avantatges? Doncs no ho sabem perquè, per més que ho hem demanat, l’executiu no ha estat capaç de proporcionar les dades de seguiment i qualitat que li hem demanat en repetides ocasions. I no sabem si és que la decisió s’ha pres sense prou informació o bé aquesta s’ha omès deliberadament.

Perquè ens neguem a creure que 307 impostos revocats –dades– es deguin al lliure albir dels governs municipals i que l’ORGT no tingui cap dada de gestió que sustenti la proposta i l’acceptació de la revocació.

El PSC de Sabadell ha demanat les dades a la Diputació? És difícil de creure que la institució les amagui. Fins i tot en aquest cas, però, l’executiu les podria haver cercat en municipis veïns com Badia, Castellar, Cerdanyola, Matadepera, Santa Perpètua, Sentmenat o Viladecavalls, que li podrien haver donat informació sobre el seu procés de revocació i els seus motius, costos i beneficis, cosa que no ens consta pas que hagi fet.

Que, de fet, és el que tots fem quan es tracta dels nostres ingressos: buscar serveis, dades, què ens costa i què ens dona.

Això és el que el Govern Republicà fem amb els impostos, que són els diners de tothom: actuar sense oblidar-ho mai i amb el convenciment que cal gestionar-los i gastar-los amb la màxima responsabilitat, lluny de servilismes o actes propagandístics que ens costen 400.000 euros de més.

Sabem que els recursos públics són limitats i que les necessitats i els reptes que ens planteja Sabadell són molts i molt exigents. Per això cal mirar cada cèntim públic, en la recaptació i en la despesa. I ho diem sempre: ERC sempre actuem igual, tant si som a l’oposició i com si som al govern. Aquesta és la nostra visió d’una gestió pública radicalment republicana.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top