Ciutat

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, elegida presidenta de l’Arc Metropolità

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha estat elegida la primera presidenta de l’Arc Metropolità, l’ens que aglutina les principals ciutats de la segona corona de Barcelona. Aquest dijous s’ha celebrat l’assemblea constituent a la Nau Gaudí de Mataró amb la presència dels alcaldes dels municipis representats: Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Sabadell, que prendrà una especial importància amb la presidència de l’alcaldessa. Els alcaldes de Martorell i de Vilafranca, Xavier Fonollosa i Pere Regull, han estat elegits com els vicepresidents del nou ens fins el 2023, quan tots els càrrecs s’hauran de votar de nou en assemblea.

“Treballarem perquè els municipis i comarques de la segona corona tinguem veu pròpia i se’ns escolti en decisions globals que tenen un efecte directe en els nostres veïns i veïnes”, ha assegurat l’alcaldessa, Marta Farrés, després d’assumir el càrrec. “És un gran valor de país, amb alcaldes de diferents territoris i colors polítics”, ha remarcat, especialment després del “context polític difícil” dels darrers anys –en referència al Procés–. Els municipis fundadors tenen batlles del PSC, Junts i ERC.

L’alcaldessa, Marta Farrés, aquest matí després de ser escollida presidenta de l’Arc Metropolità / LLUÍS FRANCO

Les demandes a l’Estat i la Generalitat

Segons ha pogut saber el Diari, els alcaldes han aprovat avui tres resolucions, entre les quals hi haurà velles demandes (i d’altres de noves). Totes elles s’han d’abordar en reunions amb l’Estat i la Generalitat. Entre les peticions, es plantegen infraestructures pendents dins de l’Arc Metropolità –el Quart Cinturó viari (B-40) i l’eix ferroviari, que s’esperen des de fa dècades–, infraestructures que s’hauran de definir en comú en els propers mesos. En el cas de Sabadell i Terrassa, s’ha constituït un grup de treball conjunt, estable i permanent, per tractar qüestions comunes, entre les quals hi ha el traçat de la B-40, la nova connexió dels FGC a través del túnel d’Horta i la millora de la N-150 (carretera de Terrassa).

D’altra banda, els representants han acordat crear una Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb els mateixos criteris, que anticipi també una forma de compensació respecte les persones vulnerables. “No volem crear una nova desigualtat. No podem deixar enrere la gent que no té capacitat per canviar-se el vehicle”, assegura l’alcaldessa Farrés. En aquest sentit, els municipis de l’Arc Metropolità acorden unificar els horaris, dies d’aplicació i el conjunt del règim de les seves ZBE per a evitar diferències entre ciutats. La implantació de les restriccions, que no s’ha concretat, també es farà de manera coordinada.

Una de les altres preocupacions dels municipis implicats és el mercat de l’habitatge. Els alcaldes volen anar a l’una a l’hora de transformar els barris –reformes i rehabilitacions de casos i construcció de pisos de lloguer social– a través dels fons Next Generation de la Unió Europea.

“El model centralista s’ha acabat”

Amb la formalització de l’Arc Metropolità, Farrés veu el final de les polítiques decidides exclusivament des de Barcelona. “El model centralista de país s’ha acabat. Volem tenir veu pròpia, les decisions del territori es prenen des del territori”. “Compartim moltes de les problemàtiques i guanyem força per combatre-les”, ha exposat l’alcalde amfitrió, David Bote, que ha apuntat: “Estem construint un espai comú amb objectius comuns”.

L’Assemblea Constituent de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, reunida a Mataró / LLUÍS FRANCO

Entre els objectius, els municipis implicats volen deixar d’estar infrarepresentats en l’adopció de noves polítiques i amb la falta d’inversió i d’infraestructures. Els nou municipis volen incidir en les polítiques de mobilitat –com les millores en els serveis de Rodalies i les connexions viàries– i en qüestions de sostenibilitat –renovació del parc d’habitatges i contra les emissions contaminants–. Així i tot, els membres de l’Arc Metropolità no es volen contraposar a un projecte de Regió Metropolitana de Barcelona. “No és excloent”, assenyala Farrés. 

L’assemblea constituent arriba després que a l’abril els municipis fundadors signessin la Declaració de Martorell, que implicava la constitució del nou organisme i posava les bases del que serà la tasca de l’entitat.

Què és l’Arc Metropolità i qui en pot formar part?

L’Arc Metropolità és, com el seu nom indica, les comarques i municipis de l’entorn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquí viuen més de 2 milions d’habitants, pràcticament tres desenes parts de la població catalana. D’oest a est, són el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat Nord, el Vallès Occidental i l’Oriental i el Maresme. Les ciutats fundadores de l’ens representen actualment el 12% de ciutadans de Catalunya –uns 900.000 habitants–. Pel que fa a l’economia, les sis comarques generen 77.107 milions d’euros a l’any, el 34,9% del PIB català. En termes de producció industrial, representen la meitat del PIB del país.

L’Associació de l’Arc Metropolità està oberta a la incorporació de nous membres. Es poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. L’Associació constitueix, doncs, un punt de partida que treballarà amb la voluntat d’anar incrementant progressivament la seva representativitat. Dins del Vallès, a banda de Sabadell, Terrassa i Rubí, s’hi poden adherir el Consell Comarcal i Santa Perpètua de Mogoda. En els propers dies se’ls farà arribar una invitació formal per integrar-s’hi.

Comentaris
To Top