
La rehabilitació del Vapor Pissit ja ha començat aquesta setmana. La intenció de l’Ajuntament de Sabadell, que hi destinarà un milió d’euros, és preservar aquest edifici protegit situat al carrer d’Alemanya, 4 (Centre).

El Pissit. La rehabilitació se centra en la nau de la dreta, la situada a l’est / LLUÍS FRANCO
Està previst que l’obra duri vuit mesos, segons el consistori, i si es compleix el calendari, acabarà el mes d’octubre. El projecte preveu rehabilitar principalment la nau est i la petita que queda al fons del pati interior perquè tinguin el mateix aspecte que la que es troba a l’oest, rehabilitada anys enrere.
L’obra servirà per reparar les façanes i les cobertes, en mal estat. De la façana s’eliminarà el cablejat fixat i les humitats, es repintaran les portes i es recuperaran els finestrals originals. Alhora, es reconstruiran el sanejament extern, les fusteries, les reixes i es crearà una nova rampa metàl·lica per accedir a l’espai.
Quins usos tindrà?
Encara no se sap, però, quin ús tindrà aquest equipament. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va apuntar a finals de gener que l’actual Govern rehabilitarà l’edifici per mantenir-lo, però que els usos que se li poden donar es decidiran, si és el cas, en el pròxim mandat. Segons diverses fonts, el consistori hauria contemplat la possibilitat d’ubicar-hi dependències municipals, però iniciatives ciutadanes com l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil (Tèxtil’s), plantegen fer-hi un museu dedicat a promoure aquesta vessant històrica de la ciutat.
Una opció que no comparteixen el periodista Plàcid Garcia-Planas i l’historiador de l’art Josep Casamartina, que opten per un altre concepte en un lloc que no té perquè ser el Pissit. “[Pensem en] una cosa més viva, separant producció de producte, un centre del tèxtil. El somni és veure un dia un teler davant d’un vestit de Pedro Rovira”, va dir Garcia-Planas a La Llar del Llibre.
Destinen un milió d’euros per acabar de rehabilitar el Vapor Pissit