Diners

Sabadell, una de les grans ciutats de l’Estat on més es redueix l’atur

Atur Sabadell
L’atur va pujar a Sabadell el gener per primer cop en els darrers deu mesos. La ciutat va tancar el mes amb 48 desocupats més / LLUÍS FRANCO

Sabadell és una de les grans ciutats de més de 200.000 habitants de l’Estat on més s’ha reduït l’atur des de l’arribada de la pandèmia. La ciutat va tancar el desembre del 2021 amb un 5% menys de persones desocupades respecte al febrer de 2020. Sabadell tenia a finals d’any 11.870 desocupats, mentre que a l’inici de la Covid en tenia 12.398. La xifra d’aturats del passat desembre és el registre més baix des de l’agost del 2008.

Sabadell és la quarta gran ciutat catalana on més es redueix l’atur en aquest període. Només l’Hospitalet del Llobregat (-10%), Barcelona (-10%), Terrassa (-9%) i Badalona (-7%) tenen millors dades. Pel que fa a l’Estat, Sabadell es troba en la posició número 18 entre les grans ciutats on l’atur ha disminuït més.

Pel que fa a sectors econòmics, el sector de serveis ha reduït l’atur en 293 persones respecte al febrer de 2020. Sabadell va tancar l’any 2021 amb 8.140 persones amb feina en aquest àmbit. Quant a la indústria, ha disminuït la xifra d’aturats en 170 persones, mentre que la construcció el nombre d’aturats ha augmentat en 15 persones. Finalment, el sector de l’agricultura té tres aturats menys.

Motius de la reducció d’atur

Els experts indiquen alguns dels motius d’aquesta reducció de l’atur a Sabadell i a bona part de les grans ciutats catalanes des del febrer de 2020. L’economista i president de la Xarxa Onion, Arnau Bonada, apunta que els llocs de feina que s’han generat han estat sobretot en el sector públic —principalment en l’àmbit de l’educació i la sanitat— per fer front a la pandèmia. Per Bonada, aquest aspecte no acaba de ser positiu per l’evolució de l’ocupació. “El sector privat és qui ha de generar més llocs de treball”, avisa. La majoria de feines al sector públic creades des de l’inici de la pandèmia són temporals, un problema a mitjà termini, segons Bonada.

Un altre dels motius pels quals Sabadell ha vist reduït l’atur ha estat el creixement del sector serveis, que va ser un dels més afectats per l’arribada de la Covid. A més, l’economista i exdegà del Col·legi d’Economistes, Joan B. Casas, assenyala que la disminució de població en edat de treballar també pot haver influït. “La població s’està envellint per la baixa natalitat. Si hi ha els mateixos llocs de treball, però menys mà d’obra, trobem un percentatge d’aturats més baix”, apunta.

No obstant això, tot i que les dades sobre l’atur conviden a l’optimisme, els experts es mostren cautes amb les previsions de futur i pronostiquen que l’atur estructural es mantindrà si no s’atenen les demandes de mà d’obra de les empreses. “Cal més formació en àmbits específics on falten treballadors”, explica el secretari del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC), Josep Milà.

Comentaris
To Top