ÈLIA SORIANO-COSTA

Ens calen tantes Quimes!

[Per Èlia Soriano-Costa, portaveu adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell]

Cada 11 de febrer, se celebra —perquè cal— el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Entitats i associacions aprofitem la data —en les paraules de la directora general de la Unesco, Irina Bokova— per «promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació».

Si alguna cosa té d’irreverent aquest dia internacional és que, tot i que és recent (es va celebrar per primera vegada el 2016), ha suposat un punt d’inflexió i gràcies a la tasca ingent de moltes associacions de recerca i entitats educatives, ha començat a gestar un canvi que es va estenent com una taca d’oli. Des de l’educació infantil fins a la universitat, tota la comunitat científica i educativa ha començat una revisió de com i què ensenyem com a societat.

A aquesta revolució educativa, s’hi han sumat altres iniciatives centrades en els camps de l’ocupació i l’emprenedoria: les dones no només hem de tenir la presència que ens pertoca en els estudis i la recerca de ciència, tecnologia i enginyeria, sinó, també, en les seves professions. Perquè sí: som tant capaces com els nostres companys, però aportem respostes als reptes tecnològics des d’una perspectiva diferent, fruit d’experiències vitals, aprenentatges i bagatges que tenim en qualitat de dones.

I en aquest camp, hi tenim una gran responsabilitat els representants polítics: hem de ser catalitzadors d’aquest canvi que es dóna arreu perquè tantes dones i nenes com sigui possible puguin, quan vulguin, escollir oficis científics i tecnològics sense que el seu gènere suposi una barrera.  El Govern Republicà creiem fermament, que quan hi ha voluntat política, tot és possible. De la mateixa manera que creiem fermament que els ajuntaments podem impulsar, també, aquesta revolució necessària.

Per això, hem portat al Ple de l’Ajuntament una proposta concreta, realista i factible per crear un programa de beques per a dones que facin recerca en empreses de Sabadell. Per tal que les dones que cursen estudis científics puguin treballar conjuntament amb el teixit productiu de la ciutat, aportant-hi coneixement i vitalitat, i rebent-ne una experiència real, tant de producció com d’investigació i desenvolupament. I volem que aquestes beques duguin el nom de la doctora Joaquima Júdez i Fageda perquè és una sabadellenca referent en aquest camp.

Des de l’Ajuntament, podem, amb una inversió raonable, impulsar la transferència de coneixement i fer-ho en totes dues direccions: per una banda, les estudiants aporten innovació i noves tendències de coneixement a les empreses sabadellenques; per l’altra, hi completen la formació amb experiència i amb la possibilitat de desenvolupar el seu treball en un entorn real de producció.

Sovint, parlem d’una reindustrialització de la ciutat, d’un sistema econòmic descarbonitzat i pensat per a una producció coherent amb els objectius de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Però no només en parlem: també fem; en aquest cas, liderem una proposta per destinar 50.000 euros a impulsar i reconèixer la recerca científica i tecnològica de 12 dones cada any, amb el compromís que aquesta inversió reverteixi en les empreses de la ciutat generant riquesa i garantint el benestar de tothom.

La nostra moció es va aprovar retallada el passat dia 1 perquè no vam aconseguir el compromís del PSC amb l’import que proposàvem, que consideraven excessiu; estem convençuts, però, que aquesta mesura tindrà un gran impacte. I ens comprometem que, amb ERC liderant el govern municipal, la dotació econòmica de les beques Joaquima Júdez i Fageda creixerà. El millor dels nostres discursos són els nostres fets.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top